Пари, търпение свършват. Ще има ли бунтове на глада по италиански сценарий?

Засега в Италия, да се готви САЩ
220
Пари, търпение свършват. Ще има ли бунтове на глада по италиански сценарий?
Снимка: БГНЕС

Социалната изолация и затварянето у дома на милиони хора по света заради мерките срещу COVID-19 води до намаляването и свършването на парите, а и търпението. 

Недостигът на храни, предизвикан от нарушаването на снабдяването в условията на световна блокада, е в състояние да предизвика "бунтове на глада" дори в богатите страни, а в Европа и САЩ вече назряват социални конфликти, пише РИА "Новости", цитирани от "Труд".

Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO) призова към глобално координиране, което да елиминира нарушенията при доставките и да не допуснат ограничения върху износа на стоки. 

Виетнам, който е в първата тройка на износители на ориз, прекрати експорта му. Казахстан наложи забрана върху износа на пшенично брашно, а експертите не се наемат да прогнозират какво ще се случи, ако Русия – най-големият износител на пшеница, спре доставките й.

Друг проблем е затварянето на границите, заради което липсват нискоквалифицирани трудови мигранти. Няма кой да прибере реколтата от полетата, не достигат работници във ферми, затруднения имат и товарните превози.

Но най-голямата криза е при хората, които вече нямат пари. 

В момента за най-много брожения и социално напрежение се съобщава в Италия, но US експерти предупреждават, че скоро и САЩ могат да тръгнат по "италиански сценарий". Те припомнят, че за две седмици до края на март броят на новите безработни там е набъбнал до 10 милиона, като през април те могат да се увеличат още 3-4 пъти. А проучвания на GOBankingRates показват, че 45% от американците нямат никакви спестявания.

Каква е ситуацията в България?

У нас засега е спокойно след почти месец въведено извънредно положение. Магазините разполагат с храна и не се усеща липсата на стоки от първа необходимост. Проблем има в малките населени места, където има магазини, до които трудно има доставки. Има и такива, кото затварят, след като са принудени да работят "на вересия".

Статистически "армията на безработните" се увеличава с няколко хиляди на ден, а опашките пред бюрата по труда се превърнаха в обичайна гледка. 

Правителството стартира редица мерки с намерението те да търпят развитие според ситуацията и продължителността на пандемията. Кризата засегна редица сектори, а оптимистичните прогнози са, че икономическата криза ще се усеща минимум една година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
9
 
10
 
! Отговори
Gigy преди 4 години
във франция като се бунтуваха жълтите жилетки кво стана ? цъфнаха и вързаха. във италия като се бунтуват кво ше стане - карабинерите/армията ше внесат ред и до там. във щатите / калафоня като се бунтуваха преди години кво стана ? армията влезе и до там. молете се да не се разваля държавата щото при анархия гори сичко. умната !
121
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Запасявайте се с консерви за да не ви застрелят на площата след време
120
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май идва време ,когато всеки ще сърба каквото е дробил.
119
3
 
11
 
! Отговори
fact преди 4 години
До Анонименкато на 9-ти септември 1944-та, може ли?
118
5
 
35
 
! Отговори
.!. преди 4 години
Хе хе безработица! Че то безработицата не е свършвала никога тука! Много ме кефят като почнат да казват намалихме безработицата на 2% Да де *** в моя роден град има безработни дето са такива от десетки години вече! И ходят по чужбина да работят! И сега те вече не се водят в статистиката за безработни тука в БГ, и съответно процента на безработица спада! Да де *** правителството "ни" не си е мръднало пръста за да намали безработицата! Само казва тя намаля! Да де *** как и защо намаля!!???
117
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До аз-ътТи хич не си умен.Твоето вмирисано фризьорско салонче/кръчме НЕ Е икономиката на България.
116
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отдавна имаме нужда от решително завършване на прехода. Краят му трябва да е такъв, че желаещите да поемат кормилото в бъдеще да имат ярки спомени от случилото се с предшественците им.
115
9
 
26
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
всичко опира до едно нещо - ще го дочакаме ли най-накрая тоя бленуван ПИК. Ако действително имаме случаи с по 300-400 заболели/дневно това би оправдало мерките, да кажат - ако не бяхме ние п-страшно щеше да е. Но ако до лятото цедим по 25-30 човека - означава, че всичко е било безсмислено и някой трябва да дава обяснение за унищожената икономика.
114
12
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След месец ще видите чудо не виждано. Тогава хората останали без доходи ще почнат да гладуват, а глада е лош Съветник. Бат Бойко къде ли ще се крие когато излезнат тълпите озверяли от глад. Гладният няма какво да губи освен мизерията си. Жан Виденовата зима щее нищо пред това което ни чака. Без работа без доходи деца реват жени мърморат и ще настане Шок и Ужас. Очертават се Розови дни за Управниците. Ще ги боядисат в Червено.
113
6
 
22
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
винаги е имало една групичка панкьор-конформист-кАмсАмолци, които бягат след общото мнение. Т подкрепят единствено карантината. Другата групичка са ИТ сектора, които могат да работят от вкъщи, макар че и там ще ги удари, колкото и голямо самочуствие да имат, чака ги изненадКа. Третата група и основна - е гербераслъка-огромна група посредствени хорица, знаещи че нямат никакъв шанс сами да си намерят работа, защото нищо не могат, които по партийна линия са уредени на държавни и общински длъжности.
112
9
 
21
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
нищо не е спокойно, от месец го пиша, разликата е в психиката на Ганеца. За него пожар има, когато му пламне хола, иначе целия град да гори, Ганеца ще повтаря- а що, добре е ве. Фирмите първоначално пуснаха служителите в платен отпуск, нормално (а честито ти моренце през април Ганец :)), но като свърши ще почнат в неплатен да ритат хората. Или директно на опашката на борсата. И тогава вече Ганеца ще изреве на умряло и ще хване павето. Просто българина е лишен от общностно самосъзнание.
111
1
 
9
 
! Отговори
? преди 4 години
Днес.бг , това някакъв призив ли е ? С тия въпросителни накрая на изречението всички псевдожурналисти се застраховате от глупости и грешки.
110
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Овца пита друга овца: Вярно ли е че хората ни отглеждат, пасат, стрижат и се грижат за нас само за да ни заколят и изядат?Отговор: Я не приказвай глупости, че цялото стадо ще ти се смее, беееее!
109
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То нали това си беше целта на вируса. С тая пропаганда навсякъде за трупове изнасяни с камиони и други глупости. Хората се наплашиха и трябваше да им обяснят как е за тяхно добро да си стоят у тях, докато икономиката се срива. Хора като Мангъров ги оплюха медиите и овцете, които им вярват, щото не им изнасяше на плана.
108
18
 
16
 
! Отговори
тролче преди 4 години
Дядо и внуче си говорят:-Дядо, вярно ли е, че слоновете летят?-Не, разбира се, кой ти ги каза тези глупости?-Прочетох ги в един вестник - "Дума".-Ааа, знаеш ли, мило дете, може и да прелитат по малко.същото и за достоверната журналистика в "Риа новости". :)
107
14
 
11
 
! Отговори
Руски преди 4 години
Никога не четете РИА Новости.
106
7
 
18
 
! Отговори
Не се притеснявайте преди 4 години
парите са напечатани, ще ги пуснат и всички ще станете милионери .. нищо, че няма да има какво да си купите с тях
105
12
 
8
 
! Отговори
Сп???нс преди 4 години
РИА Новости" = "Дойче веле" на руски
104
13
 
13
 
! Отговори
ТРЯБВА ЛИ преди 4 години
Бунтове от глад - те не са опасни толкова поради кражбите от магазини, колкото поради безредието. Защото това е нарушение на карантината. А неспазваната карантина ще доведе до нови болни. Каква полза от пълния стомах, когато човек може да умре с пълна уста?! Трябва ли болестта да изтръшка всинца, за да се научат да търсят помощ, а не бунт и развала на реда2
103
8
 
30
 
! Отговори
Винету преди 4 години
Парите ще свършат, но търпението никога. Българина е готов да се моли за за помощ и пари на заем от роднини и приятели ще поиска и ще се унижава до краен предел, но търпението му няма да свърши никога.

Спонсорирани публикации