Турция обвини Франция и Гърция за ос на злото срещу нея

Пет страни осъдиха военната й активност в Средиземноморието
12 май 2020 21:40, Елка Василева
145
Турция обвини Франция и Гърция за ос на злото срещу нея

Дипломатически скандал се разрази днес заради съвместна декларация на пет страни, осъждащи турската военна активност в Източното Средиземноморие и Либия, която Анкара отхвърли днес с остър тон като опит за формиране на "ос на злото" срещу Турция, предаде ДПА.

Гърция, Египет, Франция, ОАЕ и Кипър окачествиха като "незаконни" военните действия на Турция в Либия, а така също и сондажните й дейности край Кипър. Те направиха това в декларация, приета след съвместна видеоконференция на външните министри на петте държави вчера.

В писмена декларация днес турското външно министерство обвинява страните, по-специално Гърция и Франция, в "двуличие" и опит за създаване на "ос на злото" срещу Турция.

Външните министри строго осъдиха вчера военната намеса на Турция в Либия и призоваха страната да спазва напълно оръжейното ембарго на ООН. В приетата от тях декларация също така се отправя предупреждение във връзка със "застрашаване на стабилността на съседите на Либия в Африка, а така също и в Европа".

В реакцията си Анкара критикува остро Атина, че използва "нечестни и незаконни претексти", за да засегне "легитимните" интереси на Турция. Тя обвинява също така Франция, че "се опитва да бъде водач на тази ос на злото" в региона.

Според говорителя на външното министерство Хами Аксой петте държави се стремят към създаване на "регионален хаос и нестабилност" в Източното Средиземноморие и жертват "надеждата за демокрация" на либийския народ, предаде АП, цитирана от БТА.

Турското външно министерство обвини Гърция и Кипър, че избягват диалога с Турция, а Египет - че не защитава правата и интересите на собствения си народ. За ОАЕ се твърди, че са се съюзили с други във враждебността си срещу Турция, посочва още АП.

"Призоваваме тези страни да действат в съответствие със здравия разум, международните закони и практики", каза Аксой. "Мирът и стабилността в региона може да бъдат осигурени само чрез искрен и истински диалог, а не чрез съюзи на злото", пише още в декларацията.

Анкара твърди, че издирвателните й дейности край Кипър съответстват на международното право и изпрати в района кораби за извършване на газови сондажи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
1
 
! Отговори
La France преди 3 години
Франция е най-великата страна! Люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят!Vive la Republique! Vive la France!
86
3
 
1
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Оста на злото както каза - турция от там прииждат болните с - корона вирус да ни заразяват
85
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 3 години
До АнонименАко на чанаккале ,турците не бяха спрели окупационните войски на Англия нямаше да има СССР.
84
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ко40На бас съм че ти си от старото поколение дето събираше рисунки на коли от турбо.
83
5
 
11
 
! Отговори
Хе хе хе преди 3 години
Просто не виждам от тези 5-те държави някоя да пръдне на Доганчо.Турция се пукна от смях за това решение на тези държави
82
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
''Външните министри строго осъдиха вчера военната намеса на Турция в Либия и призоваха страната да спазва напълно оръжейното ембарго на ООН.''тези министри да бяха казали колко още други страни са с военна намеса в Либия ,
81
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама чий го дири Турция да сондира за газ около Кипър?Естествено,че ще протестират другите и съседи по море.Все едно да почне да сондира до Варна или Бургас.А по картата какви линии на акваторията са си измислили,че граничат с Либия?!Че то така по вода граничат със САЩ през океана,да вземат и там под носа им да сондират!Много нагло поведение,а после ос на злото имало.Е какво да има?Да им викат:''Аферим''ли?!
80
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПишете в гоогле Akinci dron и ще видите най новия турски въоръжен дрон който мачка армията на Хафтер в Либия....................Много си заблуден,има оръжия,които ако ги използват европейците,нищо няма да остане от турците,просто не са поискали да ги използват,ако си мислиш,че Турция е някаква реална сила с този дрон,жестоко се заблуждаваш.Има такива модерни оръжия,че си нямаш и идея.
79
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новият тежък ударен дрон на турците е с украински двигатели.
78
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С други думи пьлен газ на сондите, жабарите да хльцкат.
77
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С две думи - край с дупченията за газ в Средиземноморието от Турция.
76
11
 
14
 
! Отговори
уууу преди 3 години
Анадолците - вън от Европа. КЪШ БЕ, махайте се никой не ви ще. Махнете Ердоганя и почвайте да се очовечвате, че започва да ви догаря свещичката. На *** говоря. ако някой не ме разбира
75
5
 
5
 
! Отговори
Ко40 преди 3 години
Че ако тръгне всеки нефт да вади, кой ще купува бе? Фесовете са консуматори като нас, донори. Поне изнасят дънки и дъвки турбо
74
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен,някъде са стъпали на криво турците и са сгазили лука,може би заради доларите,които късаха и пропагандираха ,да не се използват долари,валути
73
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А когато викахте,че ще забиете турското знаме на Акропола в Гърция,как ли са се чувствали гърците,а? Как мислиш?
72
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не виждам турците как ще се измъкнат от тази ситуация и изобщо какъв ще бъде развоя на събитията,но щом вече официално има обединение срещу тях,явно работата е дебела.
71
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пиши на кирилица бе ефенди.
70
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не руснаците то кюрдите ще оправят скоро.
69
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименAmi zatova Osmanskata imperiya e sushtestvuvala 600 godini i vie ste bili podanici na velika imperiya............................Ако Русия не бяха ви помогнали в началото на 19 век с тайно прекарване на военни и оръжие за Турция,отдавна Турция нямаше да съществува,Франция и Англия,щяха да ви видят сметката и да се укроти региона.
68
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турция е голям интригант,изпокара се със всичките си съседи и несъседи,с изключение на България,обиди европейски държави - Холандия,Германия,Франция,Гърция и др.,както и араби,израелци и други,зъбеше се и на САЩ,Русия,а водача им се правеше на велик султан със световно значение и господар.Какво очаквате?

Спонсорирани публикации