Инвестиционен фонд ще изкупи "спящите" акции от масовата приватизация

Проектът е на финансовия министър Владислав Горанов
15 май 2020 07:00, Анисия Иванова
47
Инвестиционен фонд ще изкупи "спящите" акции от масовата приватизация
Снимка: БГНЕС

Държавата да създаде специален инвестиционен фонд, в който да се съберат “спящите” акции от масовата приватизация. Това предлага финансовият министър Владислав Горанов с проект на Закон за уреждане на отношенията, свързани с личните сметки за безналични ценни книжа, обявен за обществено обсъждане.

Механизмът предвижда всеки собственик на такива акции да получи една година, за да прехвърли книжата си към инвестиционен посредник. Процедурата ще бъде описана в наредба на Комисията за финансов надзор, съобщава "24 часа".

Непотърсените акции ще се прехвърлят към фонда, който ще ги управлява от името на собствениците. Те ще са акционери в него и в продължение на 5 г., но не по-рано от изтичането на 1 година, ще имат право да поискат обратно изкупуване. Дължимите суми за акции, които са във фонда, но собствениците им не ги потърсят 5 г., ще бъдат внесени в бюджета.

Същият ред е предвиден и за недопуснати до търговия акции. Ако те не бъдат потърсени след 1 година, ще се прехвърлят във фонда, но в отделен портфейл, ще бъдат съхранявани 5 години и след това продадени. Правото за получаване на паричната равностойност на притежаваните и продадени акции се погасява до 5 години от прехвърлянето на паричната им равностойност по специална клиентска сметка.

Предварителните прогнози сочат, че около 20% от притежателите на акции ще се разпоредят с тях през първата година. В инвестиционния фонд първоначално ще бъдат апортирани 450 хил. лв., като сумата е изчислена за 90 публични дружества средно по 5000 лв. за оценка на всяко от тях. Очакванията са създаването на фонда да раздвижи капиталовия пазар с около 100-150 млн. лв.

Законът се отнася за акции от масовата приватизация, когато повечето хора получиха безплатни акции от предприятията, в които работят, а също и бонови книжки с 25 хил. инвестиционни бона. С тях те можеха да придобият акции чрез участие в търгове или в новосъздадените приватизационни фондове. Предварителните изчисления сочат, че “спящите” акции са с номинална стойност около 2 милиарда лева и са собственост на близо 2,5 милиона души. Новият опит за тяхното раздвижване е трети поред след обсъжданията през 2015-2017 г. и в началото на 2019 г., концепция за това.


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва ли да има значение какво е предложил този боклик?!
41
0
 
3
 
! Отговори
Viking преди 1 месец
Така прецакаха и собствениците на лихвоточките. Хората с година са внасяли пари, накрая държавата ги лапна.
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде новите врътки са на ход! Горанов ква далавера измисли? Пак ли ще тупаш кожуха на бедния българин и ще направиш поредната мутра милионер?
39
0
 
9
 
! Отговори
.!. преди 1 месец
Разбирайте го така! Ще ви вземат акциите, боновете, дивидентите, ще си ги поделят Ахмет Доган в лицето на делян певски, явно Бойко борисов ще намаже нещо, и накрая вие ще дължите я няква глоба я няква комисионна заради това, че са ви ОТКРАДНАЛИ акциите и след това някой ги е продал и изял вашите пари! Това, че акциите са си ваши, това, че е ваш проблем дали ше ги държите 1 или 100години това е без значение! Сега даже хем ше ви ОКРАДЪТ, хем и ще си ПЛАТИТЕ за това! цензурата тука е голяма инак ..
38
0
 
9
 
! Отговори
:D преди 1 месец
1.Държавата има всички необходими данни да изпрати по едно писмо на собствениците (били те директни или наследници) на акциите, и да ги покани да си ги вземат или продадат.
2. Много хора не ходят по събрания на акционерите и не гласуват, защото не си заслужава за 0.5 - 5лв дивидент да даваш по 20лв за билети за да идеш на общото събрание.
Но във всички случаи - собствениците на акциите са си хората и те вземат решение да ги "събудят" или не.
37
1
 
1
 
! Отговори
Взимай преди 1 месец
Не ми дреме. Когато ги "даваха" тия книжки и писахме за тия фондове, хората се блазнеха от това че са част от приватизацията, но всички виждаха кой реално приватизира и печели от това. 25 години по-късно ГАРАНТИРАНО 99% от хората са забравили, че такова нещо е имало. Никой не е разчитал на дивиденти или нещо друго. Събирайте ако това ще подобри структурата на фирмите и посредниците. Вярно, нчкой ще направи пак малко кинти, но отделния човек нищо няма да усети.
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българското племе е като брашнян човел - всеки път като го изтупаш пуска по нещо.
35
1
 
1
 
! Отговори
ceneto преди 1 месец
това че някои е получил sms, защо трябва да го наричате с гръмкото име проект
34
0
 
24
 
! Отговори
Pff преди 1 месец
Това е все едно на Горанов да му преведат заплатата по моя сметка и ако не си я потърси до 5 години, да му я похарча. Ами тия бонове са дългосрочни активи господа, това например хората дето са купували 1960-та акции на Xerox на някакви центове и сега ги продават за милиони, какво държавата да им ги е взела, защото не са ги търгували 50 години ли? Комунизъм в най-долно изражение... противозаконно, неетично, подсъдно, кражба!!!
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бързо бързо ги прехвърляйте на Шишман, каза Бездомника
32
1
 
7
 
! Отговори
ДГД преди 1 месец
Крадец и комунист! Откъде накъде ще се разпореждаш с чуждото имущество на хората,м? Оставка и съд за теб - не си събрал 700 милиона данък от Бажков, а кой зане още колко има...
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И после комунистите били виновни, че се занимавали с национализация.

А този "проект" какво е?
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Kak ne ste napisali poimenno i po dati tablici i kolko leva ot danaci vnasiat v bg budjeta chujdite verigi magazini, firmi, koncesioneri....ili kolko leva pechalbi iznasiat ot bulgaria chujdite ujkim investitori v bulgaria.

Bg narod suveren ne poluchava prozrachna informacia.
Stom ne poluchava prozrachna informacia, bg narod nezabavno da izhvarli samozabravilata se vrajdebna teroristichna administracia, deto razdava zapovedi na planinskia vazduh, :-))) ujkim ot imeto na naroda...:-)))
29
1
 
8
 
! Отговори
roslio преди 1 месец
Абсолютно противоконституционно е това. Ако го премат това после ще има да плащаме , защото без проблем ще може да се обори в Европейски съд.
28
0
 
18
 
! Отговори
бай х преди 1 месец
как няма да спящи тези акции ?
Например моята бонова книжка към днешна дата е 40 лв . за да си взема парите трябва да платя такаса на инвестиционен посредник + такса/справка на централен депозитер = около 60- 70 лева .... Държавата ако е искала хората да ги раздвижат можеше да премахне таксите
27
1
 
18
 
! Отговори
.!. преди 1 месец
Значи това вече е узаконена КРАЖБА! ПЪРВО НИ ОКРАДЕ иван костов! ПРОКЛЕТ ДА Е И ТОЙ И ЦЯЛОТО МУ СЕМЕЙСТВО! Сега въпреки, че НИЩО НЕ ПОЛУЧИХМЕ ОТ ТИЯ бонове, сега искат да ти вземат и НИЩОТО при това напълно законно! Аз досега не съм чувал акции и бонове да могат ей така да се вземат от някой си фонд и след 5 години да ти ги продадът без даже да ти кажат за това! Супер е! М.мицата ви ей! КРАДЦИ НЕЩАСТНИ!!!
26
1
 
6
 
! Отговори
АНАНИЕВ ЛИ преди 1 месец
ще разпише този закон? 'щото ако е той...разталкуването ще е невъзможно дори и за Баба Ванга!
25
2
 
13
 
! Отговори
ДОКАТО ВИЕ СПИТЕ преди 1 месец
ОПАААА...ГЛЕЙ КВО СТАВА. А НА БАБИТЕ , КОИТО УМРЯХА С КОРОНА КАКВО ЩЕ ПРАИМ С АКЦИИТЕ, ЧЕ ТЕ ПОВЕЧЕТО СА ТЕХНИ А НЕ НА 30 ГОДИШНИТЕ НАРКОМАНИ!
24
1
 
27
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Национализация по капиталистически.
23
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да прехвърлим акциите на Бойко Борисов...

Спонсорирани публикации