Какво искат жените... когато инвестират?

Спонсорирано съдържание | Обновена: 11 авг 2020 10:14 | 28 юли 2020 09:20, Александър Попов
Какво искат жените... когато инвестират?

Има въпроси, които винаги са актуални, защото нямат еднозначен отговор. Какво искат жените е един от тях. Опитът на Мел Гибсън, наказан да "чете" женски мисли в едноименната комедия, също завършва с двойствен резултат.
 
Женските нагласи, очаквания и потребности обаче действително вълнуват голяма част от маркетолозите и рекламните специалисти, защото, оказва се, именно жените формират голяма част от потреблението. На тях, във филмите, а и не само, им е отредена ролята на по-харчещата част от населението.

Наистина ли е така?

Оказва се, че безпристрастните цифри опровергават идеята, че дамите са по-големи прахосници. Напротив – независимо от размера на дохода, дамите спестяват по-голям процент от заплата си: средно около 9%. За сравнение, господата заделят с половин процент по-малко.

Въпреки това, отново според проучванията на експертите, жените инвестират средно около 40% по-малко от мъжете.

Също така, дамите са склонни да поемат по-малко риск и това им носи позитиви. Доказателството - резултатите, които постигат като доходност, съвсем не отстъпват на мъжете инвеститори.

И така, какви са уменията и суперсилите на жените при инвестиране. Техните съвети от първо лице.

Жените са самокритични и често сами вярват, че не са готови да управляват личните си финанси. Анализът на поведението им като клиенти обаче показва точно обратното – много от характеристиките, които жените имат, всъщност са фактори, които носят добра възвръщаемост.

     1. Планирайте с цел, мислете цялостно

Жените често изграждат финансови планове по житейските си цели – собствените и на семействата си, вместо да се съсредоточават само върху представянето си на капиталовите пазари. Така например една жена е по-склонна да планира инвестициите си така, че да ѝ донесат доход, необходим за образованието на децата. Жените прилагат по-консервативен подход при инвестирането, купуват и държат акции дълго, което носи много повече ползи в сравнение с бързи действия по време на колебанията на пазарите.

     2. Поемете по-малко риск

Жените са по-склонни да разпределят инвестициите си спрямо потребностите на възрастта си – дали ще изберат акции, облигации, взаимни фондове или животозастраховка зависи в голяма степен в кой етап на живота си се намират. Освен това, по-малко жени инвестират изцяло в акции в сравнение с  мъжете (което може да представлява твърде голям риск) и жените са по-склонни да инвестират във взаимни фондове, което води до по-добра диверсификация.

     3. Практикувайте търпение

При сравнение на вероятността да купуват/продават акции, клиентските данни на световните анализатори разкриват, че мъжете са с 35% по-склонни да извършват сделки от жените. Освен това през 2016 г. мъжете, които търгуват, са реализирали средно с 55% повече сделки от жените.

     4. Образованието стимулира действие

Опитът показа, че участието в живи или онлайн събития като част от образователни инициативи може да бъде катализатор за предприемане на действия от страна на дамите. Явно за тях допълнителната информация носи допълнителна увереност в способността им да оценяват пазарите.


Внимание: Съдържащата се тук информация е само с илюстративна цел и не е съвет за извършване на сделки с финансови инструменти. Счита се, че всеки инвеститор взима сам решението си да инвестира, имайки предвид, че  УниКредит Булбанк не извършват дейност по предоставяне на инвестиционни съвети.

Предупреждение за риск: Доходността за показания период не гарантира такава и в бъдеще. Предишните резултати от дейността на Фондовете нямат по необходимост връзка с бъдещите резултати от тази дейност. Стойността на инвестициите и доходът от тях могат да се повишат, но и понижат, без гаранция за печалба и при съществуването на риска за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на вложените от тях средства. Инвестициите във Фондове не са покрити от гаранционен фонд или от друг вид гаранция.

Статията е спонсорирана от ФинКултура: Инвестиции. Серията Инвестиции е посветена на практични съвети и начини за управление на личните финанси и спестявания. ФинКултура е инициатива на УниКредит Булбанк, част от Social Impact Banking. Ние вярваме, че колкото повече хората се информират и научават как да управляват парите си, толкова по-предприемчиви, уверени и успешни ще са те.
 
Физическата култура е за здраве, ФинКултурата – за здрави финанси.
#socialimpactbanking #заважнитенеща

Още от ФинКултура: Инвестиции може да прочетете тук.
 


Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации