Китай и САЩ: Неизбежен ли е сблъсъкът между тях?

Повечето страни в Тихоокеанския регион смятат, че в региона е необходима военна противотежест на Китай
5 сеп 2020 12:58, Елка Василева
36
Китай и САЩ: Неизбежен ли е сблъсъкът между тях?
Снимка: архив, БГНЕС

75 години след края на войната в Тихия океан се надига нова Студена война между САЩ и Китай, която поражда страхове за нов "горещ" конфликт. Дали не бъркат онези, които мислят, че изходът му е вече предрешен?

Тихият океан е океан на мира – поне ако съдим по името му. Въпреки това обаче тъкмо там се водиха някои от най-жестоките въздушни и морски боеве в световната история, пише Дойче веле, като цитира „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. Нападението срещу Пърл Харбър, сраженията за атола Мидуей и Марианските острови, та чак до ядрените бомбардировки на Хирошима и Нагазаки – всичко това превърна Тихия океан във второто по значимост бойно поле през Втората световна война. Тази война официално завърши на 2 септември 1945 година (а според руския прочит – на 3), когато на американския военен кораб „Мисури“ японска делегация подписа капитулацията на страната.

След ужасите на войната настъпи период на относителен мир. Той се дължеше на така наречения „Pax Americana“: гарантирания от САЩ следвоенен ред. А след като СССР се разпадна, САЩ останаха на практика единствената велика сила.

Нова военна конфронтация?

Точно 75 години след края на войната в Тихия океан обаче се надига „нова Студена война“ между САЩ и Китай, която подклажда страховете от нова „гореща“ конфронтация. През последните години отношенията между тези две могъщи държави рязко се влошиха, при това – във всички политически сегменти.

Още по темата

В Югоизточна Азия, която беше особено сериозно засегната още през първата половина на 20 век, днес все повече наблюдатели предупреждават, че възниква опасност от военен конфликт. Спусъка може да натисне както евентуално нападение на Китай срещу Тайван, така и изострянето на напрежението в Южнокитайско море.

В това море в периферията на Тихия океан четири измежду общо единайсетте югоизточно-азиатски държави предявяват териториални претенции, които влизат в конфликт с китайските. Защото Китайската народна република претендира почти изцяло за този регион и вече превърна няколко рифа и скали в „стационарни самолетоносачи“. На това китайско предизвикателство САЩ отговарят с така наречените „мисии за свободно корабоплаване“: техни военни кораби патрулират в акваторията, за която претендира Китай.

В тази много деликатна ситуация някоя обикновена морска злополука или пък случайна колизия между военни самолети биха могли да доведат до превъзбудени военни реакции. Нещо повече. Съперниците САЩ и Китай сякаш съвсем съзнателно вървят към война, доколкото отдавна вече са попаднали в така наречения „капан на Тукидид“. Според древногръцкия историк и стратег военният конфликт между една държава-хегемон и един набиращ сили нов претендент е неизбежен. В своята история на Пелопонеските войни Тукидид описва как страхът на хегемона Спарта от възхода на Атина неизбежно е довел до военен сблъсък.

Съперничеството между Китай и САЩ

Възходът на Китай към позиция на велика сила и интензивното въоръжаване на неговия военноморски флот днес поставят под въпрос доминацията на САЩ в един регион, където американците защитават свои собствени интереси в областта на политиката, сигурността и икономиката още от края на 19 век.

Също както навремето в конфликта между САЩ и Япония, в днешно време става дума за надмощие в Азиатско-тихоокеанския регион. По онова време имперска Япония искаше да създаде „велика източноазиатска сфера на общо процъфтяване“ и да разработи нови източници на природни богатства в Югоизточна Азия, след като Вашингтон беше наложил петролно ембарго.

Американците сякаш до последния момент не вярваха, че ще се стигне до война. Така военните им бази на Хавай бяха изненадани от японското нападение на 7 декември 1941 година. За Югоизточна Азия (включително и за Китай) последвалата японска окупация и до днес си остава травматично преживяване. А 75 години по-късно всички в региона са изправени пред въпроса как ли би изглеждала една Азия под китайска власт.

Китайската народна република налага волята си по един груб, дори агресивен начин, който не дава надежди, че бъдещият хегемон ще бъде особено благ. Бъркат обаче онези, които в резултат от това стигат до заключението, че югоизточноазиатците ще застанат на страната на САЩ. Защото, откъдето и да го погледнем, САЩ си остават една отдалечена велика сила, докато Китай е току пред вратите. А китайските въоръжени сили набират все повече капацитет да се противопоставят на опитите на американските войски да контролират околните морски територии.

Нуждата от противотежест в региона

Повечето страни в Тихоокеанския регион са благоразположени към един икономически силен Китай, но въпреки това смятат, че в региона е необходима военна противотежест. И в същото време се питат дали тъкмо САЩ са тези, които биха могли да внесат ред. Защото все още е жив горчивият спомен, че първото официално решение на Доналд Тръмп като президент беше да отмени „Тихоокеанското партньорство“, замислено като отговор на китайския възход.

Администрацията на Тръмп изпраща словесни гръмотевици към Китай, но в Югоизточна Азия не откликват по съответния дипломатически начин. Независимо от някои налични опити, в Тихоокеанския регион досега не е възникнал отбранителен съюз като НАТО. Почти не се чуват гласовете на Германия или на ЕС, които нямат собствена азиатска политика, отвъд политиката към Китай. А Германия като голям износител в световен мащаб ще бъде тежко засегната от едно евентуално прекъсване на тихоокеанските търговски пътища. С други думи, има достатъчно добри причини да се заеме една по-активна позиция.
 


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Коментатор преди 1 година
Не неизбежен - ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН Е ...... Ако Китай иска да оцелее като независима държава . Всички знаем какви са всички "съюзници" на САЩ днес - васали, зависими и тотално подчинени .
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
19 колко са 3.3 трилиона? За няма месец САЩ напечата 2 трилиона и ги лапнаха като топъл хлям. А дълга на Китай беше 303% преди пандемията. Някъде над 40 тролиона. Икономиката им е 70% САЩ, Канада и ЕС. Те затова реват , че Запада иска да изтегля фирмите. Само в Бг русофилията говори за колонизатори. Китайците знаят какво ше е без западните фирми.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статията завършва без ясно заключение. Останах с впечатление че е написана за да се запълни една страница и да се вземе хонорар а не да се изрази нещо конкретно...
20
6
 
7
 
! Отговори
Пян Гъ преди 1 година
Сблъсъкът м/у САЩ и Китай е неизбежен и ще бъде негативен за САЩ. Защо, нали са "голяма" работа? Да, по филмите. Но участват в конфликти далече от Вашингтон с трудна логистика. Имат бази, местни сол 'ашаци (Япония, Тайван), Но не е като да са в Мексико или Панама. Другото е, че изостават от Китай (технологично) и от Русия (военно). Все още са силни, но не достатъчно за да са еднолични господари.
19
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Янките имат рекорден 3.3 тришиона дълг, черните ги мързи и събарят каквото им падне. Обаче тия напушалки за война не стават. А щатите като почнат да губят икономически първата работа им е да обявят война някъде. Само че вече има кой да ги спре. И да им потърси сметка след това. Направят ли грешката с реална война може и малка да е някъде по света, сащ се разпадат.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я вземете потърсете у чичко Гугъл:Защо и Какво Принуди Япония да атакува САЩ (Пърл Харбър 7 декември 1941г.) и всичко шъ ви стане ясно!
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стигнах до Дойче Веле и престанах да чета.
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе то и Шумер и Акад са били номер едно *** днеска изобщо не съществуват.
15
4
 
7
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 година
Няма да стане.Само се джафкат.Висшите сили няма да допуснат това да стане.
14
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай отдавна е номер 1 харесва ли ви или не
13
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия този път ще гледа как американците мачкат, няма да е жертва. Освен ако не реши да съпортне жълтурите, тогава пак ще има лабут!
12
3
 
13
 
! Отговори
След ВСВ... преди 1 година
...имало период на "относителен мир" в Тихоокеанския регион? Като се сетя за Корейската и Виетнамската войни, за Кампучия, Лаос, Тайланд - става ми мило за мирните дни ;)
11
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай трее да знае, и го знае, че западът има план "Б" за резервна световна фабрика - Индия. Ако китай продължи да се дъpви, заводите ще бъдат преместени в Индия, за има няма 5-10 години, и в Китай яденето по три пъти на ден ще остане само спомен. Някои брандове вече започнаха изнасянето от Китай.
10
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайското население трябва да се сведе до не повече от 100 000 пенсионера.
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то отдавна този сблъсък е факт. Или някой примитив чака да се почнат с гъби? Удари с гъби няма да има. Ще се удрят с икономически тухли в главите. Загубилият няма да е дал безумна бройка жертви, а ще е със срутени икономически показатели. Ние разбира се по презумпция сме сред губещите, както винаги е било.
8
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До VПремиера ти ли е БГ ? Не е вярна класацията, за корейците може,но китайците нищо не са измислили в този живот.
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЕлемагБаба ти цял живот все рутери е брала на къра.
6
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай първомще си вземе Сибир и тогава ще напада Сащ.
5
12
 
9
 
! Отговори
Елемаг преди 1 година
За Поднебесните жертвоготовността не е проблем.Да не говорим,как само Северна Корея чака сблъсъка.Какво може да жертва САЩ?Нищо.Като не можеш да жертваш,няма как да спечелиш.Янките да си пуснат"Give Peace A Chance - Plastic Ono Band" и да мируват.В България всички рутери ,които се внасят хубави са на "Huwaei" ,те са навсякъде .Аз на Iphone или Intel рутери не виждам :)И ако може хранилките по София,дето им пречат протестите ,да не се упражняват по световна политика.Трагедия е.
4
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ трябва да избегнат сблъсъкът. При евентуална търговска война САЩ ще загубят, а при военни действия ще бъдат унищожени.

Спонсорирани публикации