Стрии по кожата - може ли да се оттървем от тях?

Хиалуронова киселина има полезно действие
21 дек 2020 23:45, Дарена Найденова
6
Стрии по кожата - може ли да се оттървем от тях?
IStockphoto

Стриите са честно срещана форма на белези. Макар и напълно безобидни, много хора биха искали да се отърват от тях или да намалят появата им. За съжаление, стриите са постоянни, но има някои лечения, които могат да им помогнат да избледнеят или да изглеждат по-малко забележими. 

Какво са стриите?
 
Стриите са белези, причинени от разкъсвания на колагенови и еластинови влакна, поддържащи структурата на кожата ви. Те се образуват в дермата - вторият слой на кожата, който съдържа съединителни тъкани. Стриите се появяват, когато кожата ви се разтяга, обикновено по време на бърз растеж, включително бременност, качване на тегло, отслабване, издължаване, бърз мускулен растеж, дължащ се на тренировки. 
 
Тези бележи обиквено изглеждат като червени, розови или лилави повдигнати линии по кожата, когато се появяват за първи път. С течение на времето те избледняват и стават почти невидими. Всеки човек може да развие стрии, но те са по-често срещани при жените, отколкот при мъжете и могат да бъдат по-забележими при тъмнокожите. Също така е по-вероятно да получите стрии, ако други членове от семейството ви ги имат. 
 
Може ли да се отървем от тях?
 
Противно на общоприетото схващане, наистина няма евтин и лесен начин да се отървете от стриите. "Ексфолиращи или локални кремове обикновено не са ефективни, тъй като те просто действат на повърхността на кожата и не проникват по-надълбоко, за да има забележимо лечение", казва дерматологът Шери Сперлинг пред Insider. 
 
Някои проучвания са установили, че производни на витамин А, давани с рецепта, като третиноинов крем, могат да намалят появата на стрии, но резултатите са неокончателни. Като цяло не е доказано, че локалното решение е напълно ефективно за премахване на белезите. Стриите са постоянни, но има някои дерматологични лечения, които могат да ги направят по-малко забележими.
 
Лечения, които могат да избледeнят стриите
 
Много от наличните лечения за намаляване на появата на стрии се фокусират върху укрепването на кожата и възстановяването на колагена. Ето някои от най-популярните начини:
 
Лазерна терапия
 
Лазерната терапия насочва светлината към определени компоненти на кожата, като пигмент и кръвоносни съдове, за да увеличи производството на колаген и да възстанови еластиновите влакна. Тя е предназначена за лечение на белези, хиперпигментация, белези от акне, слънчеви петна, разширени вени, стрии. 
 
Още за лечението и предотвратяването на стрии вижте в материала на Tialoto.bg
Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
96765 преди 3 години
Просто си ги харесваш и гледаш да не ти пречат.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А от мистрии как ще се оТТървем?
2
0
 
0
 
! Отговори
mazen преди 3 години
"оттървем".Смех.Зели са да бачка (за без пари) куцо и сакато.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В речниците пише, че правилно е да се пише "отървавам", с едно Т.

Спонсорирани публикации