Глутенова непоносимост - как да я познаете?

Ето с какви симптоми протича
9
Глутенова непоносимост - как да я познаете?
Снимка: IStockphoto

Глутеновата непоносимост е състояние, което кара човек да реагира след поглъщане на глутен, протеин, открит в пшеницата, ечемика и ръжта. Симптомите варират в широки граници и могат да включват стомашно-чревни проблеми, болки в ставите, умора и депресия.

Пшеницата е зърно, от което се приготвят хляба, зърнените храни и тестените изделия. Ечемикът е друг богат сорт зърнени култури, който често се използва за пивоварство. Ръжта е последният вид зърно, което съдържа глутен. Тя най-често се среща в зърнени култури, бира и хляб. Консумирането на тези видове храни и напитки често е начинът, по който човек открива тяхната непоносимост към глутен.
 
Целиакия е сериозен вид непоносимост към глутен. Класифицирана като автоимунно разстройство, целиакията причинява увреждане на тънките черва. Когато болните от болестта консумират глутен, това предизвиква анормален имунен отговор, който директно атакува червата. В крайна сметка увреждането, причинено на червата, значително намалява способността на организма да усвоява правилно хранителните вещества. Ако не се лекува правилно, целиакията може да доведе до дългосрочни здравословни усложнения. Смята се, че 1 на 100 души страдат от болестта.
 
Хората, които са чувствителни към глутен, често откриват, че симптомите им изчезват, след като глутенът е елиминиран от менюто им.
 
Ето и 7 знака за непоносимост към глутен:
 
1. Мозъчна „мъгла“
 
Един от най-изненадващите симптоми на непоносимост към глутен е т. нар. мозъчна мъгла (замъглено съзнание) или намалени когнитивни функции (човек става разсеян, раздразнителен, забравя повече). Тя може да бъде един от най-загадъчните симптоми, просто поради факта, че могат да я причинят редица неща. Това обаче е често цитиран симптом на хора, страдащи от непоносимост към глутена.
 
2. Неочаквано наддаване на тегло
 
Внезапното, необяснимо наддаване на тегло е объркващо за много хора с непоносимост към глутен. По принцип наддаването на тегло от непоносимост към глутен се дължи на две неща: малабсорбция и пропускливост на червата и системно възпаление.
 
3. Абнормална имунна функция
 
Когато човек е чувствителен към глутена IgA антителата му имат противодействащ ефект върху имунната система. Открити предимно в стомашно-чревния тракт и слюнката, IgA антителата са основната защита на организма срещу настинки, грип и други заболявания. Очевидно е, че когато същите тези антитела противодействат на имунната ни система, има много по-голяма вероятност да се заразим с такива заболявания.

Още за най-известните симптоми при глутенова непоносимост, вижте в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом вече и храната на кучето е грейн-фрий няма какво да говорим. Но то си обича повече хляба от храна за 10лв. килото.
7
2
 
5
 
! Отговори
факт преди 3 години
Белите хора нямат Глутенова Непоносимост, това е Болест типична за други Раси, най-вече за Евреите. Същата работа и с Лактоза - Бялата Раса е Единствената, която не губи способността си да смила Лактоза! Същата работа и с Броколите - на другите раси им горчи, но Белите имат химикал в слюнката си - резултат от сложна мутация, който неутрализира отровата в Блоколите - разбира се, затова и родината на Брокола е Европа. Също Азиатците мишниците им не миришат - причината - мутация и т.н. Различни сме
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Пшеницата е зърно, от което се приготвят хляба" - е те точно тази информация ми направи деня.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Леле, баба и дядо винаги се пазиха от глутена !
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напълни се с алергични и непоносими... слаби гени, които природата е щяла да отхвърли. После ревем от едно грипче...
3
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само месото/рибата съм го признал за хубава храна. Съдържа всичко необходимо за живот. По организма си усещам че когато ям мазни мръвки и мазна риба се чувствам най добре. Имам сила и тонус.Млякото и яйцата също са ОК.А другото са бокллуци и евтини заместители с които просто да залъжеш временно глада!Захарта е наркотик. А хлябът е отрова.Зеленчуците и плодовете пък не се усвояват от организма и даже от тях огладняваш още повече. Особено от киселите плодове само ти раздразват стомаха.
2
2
 
4
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
интересно
1
2
 
19
 
! Отговори
агронома преди 3 години
глутена е протеина на пшеницата, благодарение на него става месенето разтегливоста на хляба а алергията към глутен се проявява при много малко хора по света повечето е мода,диети и тн. Ориза е единствения вид житни които не съдържа глутен живи и здрави

Спонсорирани публикации