Българка в Израел: Проблемът е когато чуваш ракетите - означава, че защитата е пробита

Хората в страната са свикнали с подобна ситуация
13 май 2021 18:35, Нели Христова
126
Българка в Израел: Проблемът е когато чуваш ракетите - означава, че защитата е пробита
Снимка: БГНЕС

"Ужасът е само в началото. Когато чуваш взривовете, сърцето ти се свива, но какво да правиш? По тях се ориентираш колко близо или колко далеч от теб са. Скриваш се и започваш да се молиш. А после ставаш и продължаваш" - това разказва българката Бистра Спасова пред Dir.bg, която от година и половина живее в Холон, предградие на Тел Авив.

По думите ѝ хората в Израел са свикнали с това. Помнят обстрелите от 2014 г., когато положението е било подобно на сегашното. Тези, които изпадат в истерия, обикновено са млади и не помнят какво е било преди седем години или са новопристигнали.

Най-често взривовете стават през тъмната част на денонощието, разказва още Бистра Спасова:

"Предишната вечер ми се случи, тъй като пътувах през нощта - не се съобразих с указанията да не пътувам тогава, защото мислех, че няма да се случи. Докато бяхме в автобуса, в който между другото бяхме само петима души, той спря, отвори врати, излязохме и легнахме на земята. И се молим на Господ, докато спрат сирените. После се качваме пак в автобуса и продължаваме. Едно момиче в тийнейджърска възраст изпадна в истерия, защото досега не беше ставало свидетел на такова нещо".

Причината, поради която сме живи, е една единствена - Господ ни пази, казва още Бистра Спасова. Но не подценява и Железния купол - израелската противовъздушна система, проектирана да прихваща и унищожава ракети и артилерийски снаряди с малък обхват на действие, чиято траектория завършва в населени райони.

"Прихваща ракетите и ги взривява преди да паднат на главите ни. Проблемът е, че те сега са намерили някакъв начин да пробиват този щит и да речем от сто ракети, едва две се стоварват върху мирното население. Когато Железният купол ги улавя, ги чуваш по-леко или изобщо. Проблемът е когато ги чуваш, защото значи той е пробит и те падат - кога осколки, ако ракетата е била голяма, или нещо по-дребно", разказва още Бистра Спасова.

"Вчера на практика беше спокойно. Само три пъти свириха сирените за по минута. В сряда успяхме да поспим, защото Израел удари два жилищни блока в Газа, в които са позиционирани ракетните установки, с които те ни обстрелват", добавя тя, но казва и че са загинали две жени в Ашкелон, 5-годишно момиченце и друго малко момченце.

По думите ѝ в по-новите апартаменти има защитени стаи, в които хората са в безопасност. Семейството е влязло в такава стая, но е направило "дребен" пропуск - не спуснало металната щора. През прозореца влязла една осколка и убила детенцето на място. В старите сгради няма такива стаи, но има бомбоубежища в мазетата, обяснява Спасова.

Въпреки всичко това в Израел е спокойно, но това е "защото хората са свикнали да носят този стрес".

"Израел е изключително дисциплинирана страна. Хората са обучени какво да правят и са като часовник. Вчера една сирена не сработи навреме, но съседите имат апликация за смартфон, която предупреждава за ракети и тя понякога сработва по-рано от самата сирена. Почукаха на вратата и ни предупредиха. Тук живеят хора с най-различни произходи, от целия свят. И не само евреи, а и техните съпрузи и децата им, и всички са изключително дисциплинирани и се грижат един за друг. Инстинктът за самосъхранение и когато всички действат като един и са обучени какво да правят, на практика влияе", споделя сънародничката ни в Израел.

"Мястото, където онзи ден взривиха автобус в Холон, в който Слава Богу нямаше хора, защото са излезли навреме, няма да го познаете. Ще решите, че просто има строителни работи. Още вчера имаше бетоновози, асфалтираха и оправяха покрива на банката, в която беше рикоширал снарядът. Оправяха и витрините, които бяха избити от взривната вълна", разказва Спасова.

По думите ѝ тази опасност в Израел винаги е съсъществувала, но досега обстрелвали на юг. През последните години се случвало и в Ашкелон за кратко, за по ден -два при ексалиране на напрежението.

"А сега понеже е Рамадан, радикалните ислямисти искат да се направят на герои. И поставиха ултиматум - "дайте ни Йерусалим. Ако не, започваме да ви бомбандираме" и започнаха във всички градове. Но това е свързано и с международното им финансиране и е инсценирано от радикалния ислям, за да могат да си харчат парите големите групировки, които произвеждат оръжие. Иначе къде биха стреляли и откъде имат 2000 ракети, които изстреляха през последните 48 часа", пита сънародничката ни, която в момента в Израел се занимава с доброволчество.

Ивицата Газа е на полуостров Синай, близо до Египет и е на практика египетска автономна територия, която Египет е загубил във война срещу Израел и страната преди повече от 20 години е върнала на Египет, заедно с училища, къщи и градини, паркове - цялата инфраструктура, като е изтеглил своите хора, разказа тя. Видеа в интернет "Спомен за Гуш-Kатив" показват как Израел изнася собствените си хора, за да освободи територията за т. нар. палестинци. Ивицата Газа е била върната с уговорка за мир, но мир няма.

"Терористичната групировка на практика владее това място. Когато терористи имат властта, всички се боят от тях, те са го като мафия. С хора като тях не може да се преговаря, защото те са готови да умрат, но да ви убият. Въпреки, че и ние, и международната общност се опитваме, това е положението. И не знам докога ще си играем на политическа коректност, не знам кога ще се свърши при тези високи интереси да се финансира това нещо отвън. Но съм сигурна, че и ние, и хората в Газа, искаме това да спре. Никой не иска да му се сипят по главата ракети или да го предупреждават "ще ви бомбандираме след два часа, излезте от вкъщи да хвърлим бомбите".

Ако някои ги предупреди изобщо, защото на местните в Газа дори не им казват. Имам чувството, че нарочно се ограждат с жени и деца, за да кажат после колко са лоши евреите. А хората не виждат какво е станало преди това в Израел, защото международната общност бива манипулирана поради една или друга причина. Поради това и политиката, която аз наричам мръсна работа, показва само част от нещата. Например в Русия казват, че си измисляме, в част от страните има пропалестински настроения. Даже вчера видях снимка пред Немската гимназия в България, някакви момиченца с плакат, на който пише, че Йерусалим бил палестинска столица. История явно не са учили, а не знам и как един християнин може да твърди, че това е територия, която не е еврейска. И международната общественост търпи това, както търпи войната в Сирия. Виждате, че умират цивилни, но по-лошото е, че наричат Израел агресори и когато той отвръща на удар, показват само тази страна".

По думите на Бистра Спасова Израел се въздържа да стреля, защото може да убие цивилни и винаги предупреждава кога ще бомбандира. Освен това тя разказва и че палестинците в Израел имат много права. Като това да учат безплатно в университетите, много от тях са лекари в болниците и живеят добре. Тези, които твърдят, че са палестинци, че са им ограничени правата и обвиняват Израел, че е окупирал техните територии, всъщност не са палестинци. Това са хора от радикалния ислям, като ислямски джихад и от Хамас. Същите тези хора са тези, които се наричат в Европа мигранти. Те са тези, които взривиха летищата в Брюксел, те са тези, които направиха антената в Марсилия, които направиха антената на Лондон бридж. Те са позиционирани и на практика са окупирали Ивицата Газа и няколко други места в света. Преговори с тях се водят непрекъснато и непрекъснатост не спазват това, което са поели като ангажимент".
 


126
Още от Здраве
Храни, облекчаващи газовете в корема
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
0
 
! Отговори
Рибново преди 3 седмици
Бистра СпасоваОтишла да се подмазва на евреите.Много знаеш ти вчера отиде и вече знаеш кои кога и къде е завзел територииООН осъждат от над 50 години завземането на палестинската земя а ти вече знаеш много.Отива да се научиш на натаняху на които се души българското правителство както и останалите европейски страни.Та може да получиш "титла евреина"както са получили над 90%от преселниците изрелтяни.
67
1
 
0
 
! Отговори
До LBN преди 4 седмици
Стига сте се бъркали, че им е общ коренът - филистимците се заселват по ония земи, идвайки от север през морето, а 12-те еврейски племена произлизат от Аврам и Сара, които са родени в град Ур - столица на древна Месопотамия, разположен на изток, в близост до Персийския залив (днешен югоизточен Ирак). Не е вярно, че родоначалник на филистимците е Исмаил, синът на Аврам от наложницата - нито в Библията съм чел или чул да пише такова нещо , нито някакво друго доказателство за това.
66
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Много добър коментар. Точно така стоят нещата.
65
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
Преди да се занимаваме с проблема между палестинците и евреите, не е ли по-добре да решим проблема между българите и еврейското нато?!Все пак атлантикът соломон пади беше завил: "Майната му на православието" и спаси бкп да не се разпадне.
64
1
 
3
 
! Отговори
Всекиму Заслуженото преди 4 седмици
както пишеше на вратата на един концетрационен лагер
63
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Косово е съвременния Израел, но с обратен религиозен знак
62
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
60 Само че, някой подклажда конфликта между Израел и Палестина, и въоръжава, терористичната организация "Хамас".
61
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Израел е създадена с указ на ООН, след ВТВ, всички нации са гласували за това. Освен това, израелците имат историческото право на тези земи.
60
9
 
8
 
! Отговори
Влад преди 4 седмици
Израел е най-силната държава в света. Еврейските лобита управляват и в САЩ и в Русия.
59
4
 
10
 
! Отговори
Израел води война... преди 4 седмици
Израел води война с всички други откакто са се пръкнали на тоя свят , идеологична война, пропагандно религиозна война, която има за цел да утвърди едно племе над всички останали без толерантност към различните вярвания, традиции и принципи и по този начин налагали се над останалите 2000 години и не аз не защитава Адолф Хитлер - той е чудовището на 20 век - най-голямото, но Израел е най-голямото чудовище на 21 век . Човек трябва да внимава да не се превърне в чудовището с което се е борил.
58
6
 
6
 
! Отговори
LBN преди 4 седмици
До историка под мен:Не си прав. И евреите, и арабите са там от хилядолетия. Същите тези палестинци днес преди около 2500г са фелистимците- и тогавашен враг на евреите. И двата народа имат общ корен. Разликата е, че днешните израелци (над 70% са от племената в днешна Русия), а не от Леванта. Има и 30% евреи, които наравно с палестинците имат право да са там.
57
10
 
5
 
! Отговори
А преди 4 седмици
И последния израелец се изтегли от Газа макар да са живяли там от хиляди години в замяна на мир , мир няма.Щом тереристите не щат мира ще получат секира.
56
0
 
0
 
! Отговори
Ще го обясня така: преди 4 седмици
И на двамата хубавци - този път няма да има европейски кръстоносци дето да завземат обратно Йерусалим с кръстоносен поход, няма да има и арабски султан да го превзема от кръстоносците.Този път ще си решите проблема един път завинаги без никой да помага нито на едните нито на другите.ЗАЩОТО НА ВСИЧКИ НИ ПИСНА - И ЗАЩОТО АКО ЖИВЕХМЕ В МАС ЕФЕКТ ИЗРАЕЛ ЩЕШЕ ДА БЪДЕ ХЕМОФАГИРАНИТЕ КРОГАНИ ....
55
16
 
6
 
! Отговори
история преди 4 седмици
евреите са там от 4000г арабелите са настанилите се там.още 1920 , 1929 година започват погроми срещу евреите.тез номадски *** от всякъде се настаняват в палестина.и нестига че наоколо са само мюсулмански страни искат и земята на евреите.
54
3
 
7
 
! Отговори
й преди 4 седмици
ами решението е много просто - отказ от грабеж и връщане на вече заграбеното...И ще спят спокойно.
53
1
 
1
 
! Отговори
Неутралната страна: преди 4 седмици
И Натаняху и Абас много добре знаят за какво им говоря. Израел и Палестина са малко над 12 милиона човека - остатъка от света, останалите народи са 7 милиарда човека - и всички те отказват да се съобразяват с палестинско израелската идеология наречена християнство, а през последните 2000 години именно тази идеология е виновна пряко или косвено за смъртта на два милиарда души и загубите на 15 паралелни цивилизации. Това не е антисемитизъм, това е отказ да ни правите на м.а.й.м.у.н.и ...
52
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
55 Израел е там с решение на ООН, след ВТВ. Освен това, има историческо право върху тези земи. Палестинците могат да живеят заедно с израелците, но някой ги насъсква, да употребяват насилие, тероризъм, някой ги въоръжава с цел, засилване на конфликта.Ясер Арафат, близък на комунистическите режими, опорочи палестинската съпротива с корупция, направи я терористична организация. Самият той, открадна милиони от своя народ.
51
0
 
0
 
! Отговори
Не мислите ли? преди 4 седмици
Че всички останали имаме по-големи проблеми от тая разправия, която между другото Израел започнал от Моисеево време ...Оставете ги да се избият бе ... Да си решат един път завинаги проблема .... Да изгради победителя обещаният Бял град и да го срутим после и да свърши един път завинаги тая пропаганда и тоя безмислен конфликт. И да знаете българите са единствените дето са водили война по-дълго от вас....
50
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Еми палестинците дават отпор, евреите до преди ВСВ немаха държава, сега искат да им заселят земите :) В крайна сметка палестинците ще загубят, израелската армия е много добре подготвена, техното мото е - нито стъпка назад :)) Имат парите, имат оръжията, трудно ще им е на арабите :)
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Пълни глупости говори наща.