Този път милионите афганистански бежанци към Европа ще са политически

Жените не искат бурки, не искат да се стоят затворени по домовете си
17 авг 2021 08:55, Елка Василева
120
Този път милионите афганистански бежанци към Европа ще са политически
Кадър: БНТ

Моментът за изтеглянето на международния контингент от Афганистан не е бил подходящ, а напускането на президента Ашраф Гани е създало властови вакуум, каза посланикът на Афганистан в България Мохаммад Сайфи пред БНТ.

Бежанският поток от към България ще се засили, смята той, но това вече няма да са икономически, а политически мигранти.

Още по темата

"Надяваме се, че няма да се върнем в онези времена, преди 20 години. Ще се постараем, още сме живи, борим се. Младите афганистанци не искат да се връщат назад. Особено жените и младите момичета, не искат бурки, не искат да се стоят затворени по домовете си. Ние вече не сме онези хора от преди 20 години. Вече знаем какво е демокрация, какво е свобода. Никой, нито талибаните, нито който и да било, ще ни върне назад“, каза посланикът.

„Но аз съм убеден, че след този момент, след вчера ще има милиони, милиони наши политически и хуманитарни бежанци към Запада, България и целия свят. За съжаление“, заяви Мохаммад Сайфи.

„България в Източна Европа има висок авторитет. Особено със създаването на проекта "Три морета", страната ви има много висок авторитет. Ето защо ни се иска България да създаде един консилиум за защита интереса на нашия народ. Нашият народ не иска хляб, не иска кислород, иска само свобода. Свобода без война," каза афганистанският посланик.

Мохаммад Сайфи каза пред bTV, че всичко е започнало след изтеглянето на американските войски от страната през април, талибаните са обявили, че няма да воюват, а ще съставят коалиционно правителство с партиите, които са на власт. През последните седмици това се променя и те завземат всички територии около Кабул.

„Президентът напусна страната без предупреждение и избяга в неизвестна посока. Този вакуум в ръководството на Афганистан създаде изключително големи проблеми и талибаните се възползваха от момента. Не е ясно какво ще се случи“, каза още Сайфи.

Посланикът на Афганистан в България благодари на страната ни за хуманитарната помощ през годините.
 


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
5
 
! Отговори
Кико преди 1 месец
Защо към Европа? За САЩ,Русия,сега и Турция!
111
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не към Европа а към Америка забравете за тази Европа вътре започва трудно да се диша в Америка от кадето са ви проблемите има много кислород ходете там стига с тоя евтин тятър.
110
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледам тука, некви тролчета заработват, спамейки къде отивали афганистанците, а не питат защо българите не си стоят в България.Може би защото са безродни евроатлантичерски интернационалисти?!
109
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Целият свят вече се води по талибанската мода на дългите бради и закриване на лицето. Талибаните имат културно влияние над целия свят. Запада пусна по-дулга брада от тях и наложи не само на жените, но и на мъжете да носят забрадки.
108
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТОЗИ ПЪТ ЩЕ ТЕ ПРАТИМ ТЕБ НА ГРАНИЦАТА ЗА ДА ТЕ БИЯТ ВСИЧКИ БЕЖАНЦИ
107
1
 
4
 
! Отговори
прилича преди 1 месец
И австралийките не искат повече маски и локдауни.
106
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ИНТЕРЕСНО Е, ЧЕ ПОТОКА НЕ СЕ НАСОЧВА КЪМ СЪСЕДНА РУСИЯ, А ПРЕЗ 9 ДЪРЖАВИ В ДЕСЕТА, КЪМ ЕВРОПА, С ЦЕЛ ДА Я ДЕСТАБИЛИЗИРА...
105
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БЕ ТУКА ЕДНИ РУБЛАДЖИИ МНОГО ПРИВЕТСТВАТ ТАЛИБАНИТЕ... А И РУСКОТО ПОСОЛСТВО В КАБУЛ СЕ ОХРАНЯВА ОТ ТЯХ... БРАВО! Е, ТЕ НАЛИ СА ВРАГОВЕ И ТЕ НА САЩ... ВРАГЪТ НА МОЯТ ВРАГ Е МЙ ПРИЯТЕЛ...
104
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защото в превод ислям означава подчинение и целта на исляма винаги е била една - да ислямизира нови земи и народи. Защо да бягат в мюсюлмански страни, като всеки мохамеданин е длъжен да разпространява словата на лъжепророка. Еврогейовете са перфектна плячкa, глуповати, добронамерени, промити овце. Помните ли либералните германки, които раздаваха безплатни целувки на бежанците. Ей това е днешна Европа. А такива като нас в очите на немеца са изостанали щом не ги приемаме с отворени обятия
103
0
 
15
 
! Отговори
Не желаем преди 1 месец
Защо всички, които бягат от мюсулмански държави с конфликти напират за Европа? Защо Европа?Имат си достатъчно братя-страни, със същите нрави, религия и са си лика прилика? Защо в Европа? Защо всички напират за тук?Афганистан сега, преди Сирия, Ирак и т.н. Да ги взимат в Катар, Иран, Саудитска Арабия,и т.н.Да си живеят с техните езици и култура!Стига вече! Наводнихте Европа! Унищожават го!И тези хора , голяма част не четат, не пишат!Стига вече! Претъпкано е!
102
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Според мен е рано още да се смесваме с чужда нам култура, просто защото на този етап няма търпимост и е силна индивидуалността. След време може би, но сега това е ужасно и води до страшни последствия и за двете страни. Нима това не се вижда и сега в немалко страни. Не ми е ясно елитите какво точно имат предвид с това насилствено принуждаване на народите да търпят това, но съм сигурен, че е прекалено рано в исторически план.
101
0
 
6
 
! Отговори
анонимна преди 1 месец
Препоръчвам на всички, дето приветствуваха талибаните и потриваха ръце как с живота на жените и тук ще бъде сврършено като дойдат, защото има тук немалко такива - нека прочетат как там жените не искат бурки и в къщи! В някои форуми радостно обясняваха как женските ще са само за развъждане и как няма да им разрешат да се учат да пишат и четат!? Дори някакъв беше писал как всички изнасилени ще бъдат осъдени за това!
100
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ са зло, САЩ искат да бутнат и Иран и да ни залеят с още 50 милиона ирански ислямисти. Това е следващата държава, целта на гадните американци е да ислямизират и унищожат Европа. След Афганистан се готвите за Иран, а после може и Турция, а защо не и 300 МИЛИОННИЯ ПАКИСТАН.
99
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бог да пази Европа, арабите и мароканците са ангелчета в сравнение с това дивo и прoкажено племе афганистанското. Като видят жена с пола и деколте ще се побъркат, там в родината им на жените ДОРИ ОЧИТЕ НЕ ИМ СЕ ВИЖДАТ. Ще настъпят масови грабежи, убийства, изнасилвания, атентати. Лоша порода са афганите, фанатизирани ислямисти.
98
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
До съгласната да приемаме бежанци и дето щяла да ги прави християни - да, ама не. Когато станат достатъчно, ще ти надянат бурката или поне на твоите внучки. Ше водиш живот като в затвор, единственото, което ще казваш - да, господарю, ще те трепят при най-малкото противоречие и ще бъдеш само средство за разплод. Случайно да си чувала каква сила е религията и как глави са хвърчали заради вярата? И ти при това ще ги правиш масово християни - единични случаи може и в двете посоки.
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-логично е да бягат в Бесарабия, хем Арабия, хем без.
96
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Христо Христов Както казах, морално деградирал руски слуга. С аргументи съответстващи на същността му.
95
1
 
1
 
! Отговори
Планът преди 1 месец
Карнеги в действие...Всичко друго е лъжа....
94
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/91Kaкто казах: функционално неграмотен... трол. Без аргументи.
93
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бежанците бягат от война в съседна държава, а не през 10 морета и планини. Млади, агресивни мъже са това, дошли да завладяват и подчиняват. Ислям означава подчинение, агресивна и зла религия. Като тумор пycка разсейки и унищожава здравия организъм и когато се събудим ще сме като Ивицата Газа.