Учебната година чука на вратата: С колко ще бръкне в джоба на родителите?

Най-скъпа излиза подготовката на първокласниците
12 сеп 2021 19:18, Красимир Ангелов
32

Едва 3 дни остават до началото на новата учебна година. По традиция последни дни на ваканцията са свързани с много покупки и подготовка за първия учебен ден.

Дъщерята на Соня Пенева ще е в четвърти клас. Подготовката за учебната година ще й струва около 300 лева без учебниците.

Още по темата
"Платихме 55 лева за нови помагала, което не е малка сума и не всеки родител може да си го позволи. Това е всяка година, искаш, не искаш, плащаш за конкретни помагала, които са в плюс за учениците", обясни майката.

Според изчисленията, най-скъпа излиза подготовката на първокласниците. Все пак обаче за тях се отпуска финансова помощ. За горните класове обаче сериозно перо е купуването на учебници.

Оказва се, че пълен комплект учебници за 9 клас е 222 лева.

"За средния курс са скъпи учебниците. Има тенденция тази година да има повишение в цените на абсолютно всички издателства. Имаме издателства, за които за мен бяха шокиращи цените. Учебник, който миналата година е струвал 9 лв., тази година идва с цена 15 лв.", изненадва се управителят на книжарницата Кремена Добрикова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

От книжарниците отчитат завишаване на цените в сравнение с миналата година. Друг проблем е, че всяка година се одобряват помагала на различни издания.

А преди началото на учебната година трябва да се отделят и средства за нови дрехи и обувки, което допълнително изтънява семейния бюджет.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За кръчми, кафета, цигари и алкохол нямате проблеми, а за най-важното- образованието на децата ви имате....Въпрос на приоритети е явно.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някога при "лошия" социализъм учебниците бяха безплатни за учениците.
26
3
 
4
 
! Отговори
Пич преди 2 години
"Платихме 55 лева за нови помагала, което не е малка сума и не всеки родител може да си го позволи"Същите тези после по Гърция хвърлят по 100 евро на вечер по таверните, а ГКПП-тата са задръстени от коли. Хайде, много ви моля, на всички им е ясно, че имате 50 лева за учесбници. Без излишни драми. А това, че инфлацията вече започна, вече на всички е ясно. Който е купил някой имот или злато, добре е направил. Нещата отиват на зле.
25
0
 
7
 
! Отговори
Бочо преди 2 години
До пияница мистик Между твоята и мъжа й, ти какъв точно се падаш, че не разбрах?
24
4
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Вчера моята с мъжа й са ходили до Метро да купуват за детето им, което ще е първи клас сега, на 15-ти точно такива неща - тетрадки, химикалки, раница, кутии за храна...каза ми, че и униформата от някаква фирма трябва да ходи да я взима. Днес ще идва в нас и ако статията седи още тук, ще ви напиша колко са дали за всичко, след като я попитам :)))
23
1
 
6
 
! Отговори
До Веско преди 2 години
Учебниците за 9кл. си ги купихме. Втора употреба. По спомен 115лв. Имаме още два да купуваме, програмиране С++ и английския.
22
6
 
4
 
! Отговори
Веско преди 2 години
Ако не се е променило нещо без да разбера, образованието в България е безплатно и задължително. И вмесо пишете безсмислени дописки, разровете кое лоби точи нещастните родители. Щото аз не съм допускал за моите деца да се купуват "помагала", ама пък ги карах да учат.
21
1
 
4
 
! Отговори
Оправете се преди 2 години
Има РОДИТЕЛИ и родителите...за жалост родителите зачестяват спрямо РОДИТЕЛИТЕ!
20
1
 
12
 
! Отговори
Биляна преди 2 години
Много точен коментар, имам познати които оставиха това лято стотици левове по кръчми и морета, а детето ще го изпращат на училище с 3 ката нови дрешки, то детето няма различна дреха за всеки ден от седмицата. Потресена съм
19
8
 
11
 
! Отговори
555 преди 2 години
100лв всяка вечер по кръчми не им е е скъпо, а учебниците им скъпи. Не ходете 10 дена на кръчма и ще спестите 1000лв да си изпратите детето що годе прилично на училище. Като всичко ви е скъпо не ги правете тези деца.
18
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами, ако нямахте деца нямаше да ви терзаят подобни житейски проблеми...,като искате да раждате, ще си търпите последствията.
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По времето на бай тошо имаше истинско училище.
16
1
 
6
 
! Отговори
Слух преди 2 години
Шушука се, че министъра на образованието шял да носи раниците на първолаците в първия учебен ден, верно ли?
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 15Ама то имало безплатно море за социално слаби ли......:))) Не го знаех това.....хахахаха :)) Иначе съм съгласен с теб, цените скачат нагоре, всека година различни учебници, различна история, всичко е според модата......хахахаха :))
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За социялно слаби деца обикновенно всяко училище има заделени учебници в училищната библиотека. Само че тези учебници обикновенно са толкова захабени че ти се отщява да ги докоснеш. После се чудим защо децата на социялно слаби семейства изостават и така попадат в затворен кръг. Може би щеше да е по-смислено да се инвестира в учебници, вместо да се пращат деца на безплатно море? Не че съм против безплатното море. Идеята е готина, но има по-важни неща за които парите биха били по-уместно похарчени
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като е задължително образованието ни следвало и след 8 клас учебниците да са безплатни. Изключително скъпи са учебниците. Откъде да вземем толкова пари? Някога учебниците в гимназията бяха безплатни.
12
0
 
11
 
! Отговори
Скъпо Дядо попе преди 2 години
Най-скъпа подготовката на първолаците-новобранци. И раниците им са най-тежки. Заека тре да му е гадно хахах. Бъзикам се! Успех първолаци! Да ви върви по вода!
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямам проблем да купувам на сина ми допълнително помагала, но поне да работят с тях в час, а тя цяла година празни стоят. Дадеш 100 лв. за помагала, а накрая - неотваряни!
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То хора останаха ли в територията, имам чувството, че всички избегаха.....хахахаха :)))
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На всеки няколко години променят я учебника, я издателството, за да не могат да ползват втора употреба.

Спонсорирани публикации