Ще се окаже ли катастрофално ранното отказване от изкопаемите горива?

По-високите цени на енергията ще предизвикат глобална рецесия, както стана през 70-те години
Обновена: 23 окт 2021 21:18 | 23 окт 2021 21:10, Красимир Ангелов
104
Ще се окаже ли катастрофално ранното отказване от изкопаемите горива?
Снимка: БГНЕС

На фона на шумно прокламираната среща на високо равнище на ООН за климата (COP 26) в Шотландия в началото на ноември и скока на цените на енергията от един връх към друг, може да ви е простено ако се чудите, без значение на вижданията ви за изменението на климата, дали опитите за ограничаване на производството и използването на изкопаеми горива може да имат нещо общо с цените им, които се покачват толкова шеметно напоследък. Съвсем не, отвръща по-консервативното крило на климатичното лоби, тази последна криза просто показва, че трябва да преминем към по-чисти енергийни източници по-бързо, пише Investor.bg.

Дори Фатих Бирол, ръководител на Международната агенция по енергетика (МАЕ), твърди, че "преходът към чиста енергия е решение на проблемите, които виждаме на пазарите на газ и електроенергия днес, а не причината за тях". Такива възгледи обаче не издържат на проверка, както би потвърдил дори бегъл поглед към собствената статистика на МАЕ, пише за Bloomberg Ричард Куксън, ръководител на изследванията и фонд мениджър в Rubicon Fund Management.

Още по темата
Правителствата по целия развит свят обещаха да намалят драстично използването на изкопаеми горива и въведоха правила и графици за това. За добро или лошо, те бяха подтикнати не само от онези, които се страхуват от драматични климатични промени, но и от инвестиционна общност, която иска да печели прилична възвръщаемост и в същото време да се чувства добродетелна. Оттук и огромната мода към фондовете, отчитащи  екологичните, социалните и управленските фактори (ESG), всеобхватен термин за група проблеми, които имат много малко общо освен духа на времето. Компаниите, които копаят и добиват неща от земята или продават неща, които произвеждат много газове, обикновено не се радват на благоразположението на ESG фондовете, дори ако имат прекрасни структури на управление.

Разбира се, ниските цени на енергията през последните години изиграха своята роля, но далеч по-голяма причина за значително лошото представяне на енергийните компании в глобалните индекси за акции през последното десетилетие е държавното регулиране и общата демонизация на активите на енергийните компании. Чудно ли е изобщо, че тези компании намалиха чувствително инвестициите, не само в нови залежи, но и за извличане на максимума от съществуващите? Инвестициите в проучвания за нефт и газ са намалели почти наполовина между 2015 и 2020 г., според МАЕ. Като цяло инвестициите в изкопаеми горива спаднаха до 588 милиарда долара миналата година от 1 трилион долара през 2015 г. Разбира се, този спад беше изострен от пандемията от Covid-19, но истината е, че дори и според цифрите на МАЕ инвестициите намаляват от години.

Настоящите инвестиции са крайно недостатъчни, за да бъдат в крак с вероятното глобално търсене на енергия през следващите години. С изключение на миналата година, общото търсене на енергия растеше с около 2% годишно през последните 10 години и вероятно ще продължи да нараства поне със същия темп, според BP. По-голямата част от увеличението на търсенето идва от развиващите се икономики. Можете да видите това в търсенето на петролни продукти като бензин, реактивно гориво и други подобни. Сред 34-те членове на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) - по същество клуб на богатите страни - това търсене е непроменено през последните 10 години. В страните извън ОИСР то се повишава с 3% годишно. В Китай нараства с 5,5% годишно и изглежда почти няма интерес от страна на управляващите в страната да се заемат с ограничаване използването на изкопаеми горива.

Проблемът е, че възобновяемата енергия представлява малка част от общото енергийно предлагане. Ръстът на възобновяемите източници не успява дори да отговори на ръста на общото световно търсене на енергия. Прочетете това изречение отново. Самата МАЕ казва, че с настоящите политики и графици, инвестициите в нефт и газ трябва да бъдат със стотици милиарди долари по-високи всяка година, само за да се отговори на вероятното търсене. При липса на такива инвестиции не бива да се учудвате, ако цените на енергията се повишават - вероятно с много повече. Настоящият скок на цените на природния газ вероятно е само началото. Разбира се, по-високите цени ще доведат до допълнителни инвестиции, но изглежда малко вероятно те да са достатъчни. И може да се появят в области като въглищата, които са по-евтини от, да речем, природния газ, но и много по-замърсяващи.

Целият анализ прочетете в Investor.bg


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
0
 
! Отговори
Тялото преди 1 месец
До 1ъДори в облачни и дъждовни дни си се произвежда ток. Мощността е такава, че в слънчеви на 100% идва отгоре, в облачни пада и до 30%, но общата сметка е добра. Съкратихме нощната смяна и половината хора минаха към дневната и разширихме производствената част.От тази година вече има и икономически изгодни батерии и до няколко меесеца слагаме такава, с която да се покрият тия облачни дни донякъде. След 3г като свърши лизинга, ще е напълно безплатен тока. А този от чез ще е най-малко 500лв/кВ
98
1
 
1
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 месец
ЗА 6-млн.човека---НЕ СА НУЖНИ ЧАК ТОЛКОВА ЕНЕРГИЙНИ МОЩНОСТИ.НУЖНИ СА НА ОНЗИ,КОЙТО ИСКА ДА СЕ ГУШИ ОТ ПРОДАЖБАТА НА ЕНЕРГИЯ....ХАХАХААА
97
0
 
3
 
! Отговори
Ако оставим преди 1 месец
настрана предразсъдъците, изобщо не сме готови за това. В момента българинът кара коли на газ/дизел пета ръка, плаща данъци и ГО разсрочено и купува части втора употреба. Няма построена грам инфраструктура по отношение на зарядни станции. Втора ръка кола на ток би означавало издухана батерия, чиято подмяна финансово е непосилна за който и да е обикновен данъкоплатец, да не говорим за нов електромобил. Далеч сме още от масовото навлизане на тези неща у нас. А Европа не чака....
96
0
 
6
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 месец
КВА "ИКОНОМИКА", БЕ....у България освен кръчми, хотели и ресторанти, кво друго се прави и произвежда....???!!Дори ЛУКА и чесъна се внасят..!
95
0
 
0
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 месец
Катастрофата ще е за тези--- които си мислеха ,че ще живеят като при СОЦ-а на ТАТО....това е истината!
94
1
 
1
 
! Отговори
Глупости преди 1 месец
НЯМА НИЩО КАТАСТРОФАЛНО---ЩЕ ВНАСЯМЕ ТОК ОТ ТУРЦИЯ И ЕС!ПРОСТО ЩЕ СЕ ОЕДНАКВИ СТАНДАРТА НА ЖИВОТ!!!!!
93
1
 
2
 
! Отговори
Край преди 1 месец
Ако унищожаването на икономиката значи да не се сменят ежегодно телефоните, да не хврълят омръзналите дрехи, да не притежават автомобили хора с по 1гънка на главата.Аз съм - ЗА. Земята е ограничена - не може да понесе неограничено развитие на потреблението. Хората ще трябва да намерят друго щастие освен косумацията.
92
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Западът търси как да наложи мита и нетарифни ограничения на износа на останалият свят като го обяви за мръсен и незелен. Но таи игра може да завърши зле. Джендерство в енергетиката е по скоро сам да се гръмнеш в крака. Ако не извадят нова технология на термоядрен синтез другото ще е страшна мъка и ходене пеша
91
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зелената енергия дългоспрочно прави повече беля! Четете!!
90
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не питай "Ще се окаже ли катастрофално ранното отказване", не питай "идиoтcкaи непрофесионално измислена ли е зелената сделка", а признай, че катастрофата е факт и без Русия си загубен.
89
0
 
15
 
! Отговори
много сме далеч преди 1 месец
Аз бях ученик, но в Разград още края на 80те имаше предприятие "Нови енергийни източници" и знаете ли какво правеха? Панели за топла вода с един казан отгоре. Сега има и за ток, но са китайски и се развалят за 5-10г, тъкмо се изплати и хоп-нов. За да проработи такова нещо, трябва комплексен подход и всичко да се планира- да има заместващи мощности за облачни дни, да има производство на резервни части-евтини и качествени, да има буферни ВЕЦ за съхраняване излишна енергия..а не парче бочук
88
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма как да стане това отказване от горивата без тотално да унищожим световната икономика>>>>ГЛУПОСТИ ще има по-голяма рецесия, докато възобновяемите източници навлязат масово, но ще СЪХРАНИМ Земята. Ако я няма Земята и твоята икономика ще е в небитието!
87
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въпроса ви е алогичен! Все едно да питаме, рано ли е да съхраним Земята? Ако цената изкопаемите горива расте, това ще провокира по-бързо развитие на възобновяемите източници на енергия. Просто и логично!
86
0
 
15
 
! Отговори
преди 1 месец
До Тялото Какво става с фабриката когато има 5 поредни облачни дни ?А нощем ?
85
15
 
5
 
! Отговори
Тялото преди 1 месец
Няма по-евтина енергия от тази която си правиш сам. Сложихме на фабриката солари преди 2 години. По цената на сегашния ток се изплащат за 2 години и малко. В момента не е рентабилно, но до 2-3 години ще има супер електрически микробуси и ще сложим още малко мошности ще ги зареждаме през деня. Целя свят се ориентира натам, а ние ще ревем за евтин ток а той ще си расте.
84
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен То и сега в началото е катастрофа . Вятър работа !
83
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Без горива не може да има икономика. Да се откажем от горивата означава да обеднеем и да се върнем на стандарта на живот от преди индустриалната революция. 18 век.
82
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма как да стане това отказване от горивата без тотално да унищожим световната икономика....и ако бъдем честни електрическите коли не стават за нищо.Те не могат да задоволят нуждите на хората и икономиката защото има много недостатъци. Малък пробег, бавно зареждане, висока цена, кратък живот на батерията, трудно и скъпо рециклиране. Освен това и металите нужни за производството на батериите са в редки и в ограничени количества и ще стават все по скъпи.
81
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен "И като не смятат Русия и Китай да играят тая игра и искат да превърнат Земята в опушена, воняща на бензин и олово ко. чи. на, какво мислят, че ще постигнат? Европа изчезва до 10 години, Русия и Китай - до 12 години". - - Това е защото руснаците и китайците са пpocти и не могат да разберат, че ако не се включат да спазват Зелената сделка ще унищожат планетата и след 12 години, две години след нас, всички ще умрат.
80
3
 
2
 
! Отговори
Портиерът преди 1 месец
До сина ми: Филмът "Небесно царство" хареса ли ти? :) Не бях чак толкова зле. :) Не беше чак проказа, по-скоро хрема. :) Животът на жената е по-забавен и по-ценен. Така ми се струва в момента. :)

Спонсорирани публикации