САЩ може и да не могат да отблъснат ядрена атака от Северна Корея

Между 40 и 50% от прехващачите им не работят
18 мар 2023 12:46, Нели Христова
107
САЩ може и да не могат да отблъснат ядрена атака от Северна Корея
Снимка: БГНЕС

Часове преди срещата на лидерите на Южна Корея и Япония в Токио днес Северна Корея проведе 70-минутен тестов полет на междуконтинентална балистична ракета.

С целта да провокира, докато президентът Юн на Южна Корея се срещна с Фумио Кишида, японският министър-председател, ракетата, способна да достигне Съединените щати, прелетя около 1000 км и падна в морето между Корейския полуостров и Япония.

Миналия месец на площад Сунг в Пхенян, столицата на Северна Корея, под зоркия поглед на лидера на страната Ким Чен Ун, преминаха 11 чудовищни междуконтинентални балистични ракети Hwasong-17 (ICBM). Тогава се породиха и първите съмнения относно способността на САЩ да издържат на ядрен удар от Северна Корея.

Всеки Hwasong-17 е потенциално способен да носи множество бойни глави, което представлява голямо предизвикателство за 44-те прихващачи на противобалистични ракети (ABM), разположени в дълги редици от силози в бази в Аляска и Калифорния, очаквайки да отговорят на "ограничен" ICBM удар от Северна Корея или Иран.

За разлика от Доналд Тръмп, бившият президент, който възприе в крайна сметка неуспешната политика "нека бъдем приятели" с Ким, президентът Байдън не показа особен интерес към преследване на офанзива с чар с Пхенян. Въпреки това Белият дом и Държавният департамент се опитаха няколко пъти да подновят преговорите за почти всичко, за да осигурят някаква форма на комуникация със Северна Корея - всичко без резултат.

Това оставя противоракетната отбрана във Форт Грийли, Аляска, и Ванденберг, Калифорния, като последната отбранителна линия за САЩ. За разлика от визията на Роналд Рейгън за космическа противоракетна отбрана от "Междузвездни войни", която да предпазва САЩ и Европа от масов съветски ядрен удар, прехващачите сега са насочени изцяло към Северна Корея и Иран.

Вашингтон подчерта пред скептично настроените Русия и Китай, че защитата е предназначена единствено за борба с малка по мащаб заплаха, а не за подкопаване на ядреното възпиране на техните суперсили съперници. Москва никога не е вярвала на САЩ в това, но фактът, че са инсталирани само 44 прехващача, трябваше да убеди дори съмняващите се руски генерали, че системата за ПРО не е насочена в тяхна посока.

Но капацитетът на този успокояващо малък брой прехващачи да се справи с удар от Северна Корея сега е под въпрос. Някои неправителствени експерти по ядрени ракети в САЩ предполагат, че те могат да бъдат победени от масова атака от 11-те Hwasong-17 на Северна Корея.

Един от тях е цитиран да казва, че прехващачите са били тествани само веднъж през нощта и са се провалили. Експертът каза, че това доказва, че системата не може да работи ефективно на тъмно и се нуждае от слънцето, за да проследи вражеско превозно средство, носещо ядрена бойна глава.

Реалността е по-сложна, въпреки че е вярно, че американските прехващачи, всеки със само едно превозно средство за убиване на борда, теоретично биха били превъзхождани, ако Северна Корея успее да накара всичките си 11 ракети Hwasong-17 да работят и всяка от множеството бойни глави да уцелят целта си. Това далеч не е гарантирано и някои от 11-те междуконтинентални балистични ракети, изложени по улиците на Пхенян, може да са били макети.

Противоракетната отбрана не е само прихващане на входящи бойни глави. По отношение на стратегическото планиране на САЩ ще има много по-холистичен подход към ядрена заплаха от Северна Корея, включващ събиране на разузнавателна информация, предупреждения към Пхенян и, ако е необходимо, превантивни действия.

"При сценарий на война между Северна Корея и Америка САЩ няма да чакат Пхенян да изстреля ракети, преди да реагират", казва Иън Уилямс, заместник-директор на проекта за противоракетна отбрана в базирания във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания, пред The Times. "Реалността е, че веднага щом има уведомление за предстоящо изстрелване на ядрени ракети, САЩ ще тръгнат след тях, унищожавайки ги преди изстрелването."

"Има противоракетна отбрана и има поражение от ракети. САЩ биха използвали много методи за неутрализиране на ракети, включително хиперзвукови ракети, които се разработват, за да достигнат целта си за много кратък период от време", допълва той.  "След това има електромагнитни оръжия, които могат да деактивират техните механизми за изстрелване, и ние ще се насочим към техните командни центрове, за да нарушим заповедите за изстрелване на ракети - така че не става дума само за това колко прехващачи имаме, за да унищожим техните ракети, а за цялостна стратегия за отбрана на страната."

Независимо от това, Пентагонът, наясно с нарастващия ракетен капацитет на Северна Корея, сключи договор с Northrop Grumman, компанията за отбранителни технологии, за разработване на прехващач от следващо поколение за така наречената наземна отбранителна система на среден курс. Всеки от новите прехващачи ще има множество превозни средства за убиване. Това ще промени динамиката на възможна конфронтация със Северна Корея, въпреки че първият тест на тази нова система е малко вероятно преди 2026 г.

Съществуващите прехващачи са преминали неуспешни тестове от 40 до 50 процента, въпреки че нито един не е резултат от системни технически грешки. Имаше проблеми с бордовата батерия и в един единствен случай корозията на рамото на силоза предотврати изстрелването. Тестовете се връщат към ерата на прототипа от 1997 г., когато първоначалните неуспехи биха се очаквали.

Фактът, че не е имало тест от година или две, може да е причина за безпокойство. Прехващачите, които стоят по цял ден и нощ в силози, трябва да бъдат тествани по-редовно, но военните изглеждат уверени, че 40-те, разположени в три силози в Аляска и четирите в едно силози в Калифорния, са готови за действие. Настоящият бюджет за отбрана позволява още 20 силоза за прехващачи да бъдат инсталирани във Форт Грийли и работата се извършва.

Отдавна се водят дискусии за изграждането на друг обект за противоракетна отбрана в източната част на страната и изборът е стеснен до Мейн, Охайо и щата Ню Йорк. Пари обаче все още не са отпуснати.

Прехващачите са оръжия за убиване. В превозните средства за убиване няма експлозивен заряд. Те трябва да намерят идващото ядрено превозно средство за повторно влизане сред масата летящи боклуци, създадени, когато бойната глава се отдели от ракетата и ускорителните системи, и да се насочат към целта.

Когато новият прехващач с множество превозни средства за убиване започне да функционира, всеки от тях ще може да поема няколко цели наведнъж, но все още ще има зададен радиус на действие за всеки прехващач. В ракетната терминология целта е "в кошницата".

Твърденията, че настоящите прехващачи не могат да функционират през нощта, се отхвърлят. Електрооптичната компютърна технология, монтирана в системата hit-to-kill, е подобна по сложност на космическия телескоп James Webb. "Винаги има достатъчно околна светлина извън Луната, така че няма проблем да работим през нощта", каза Уилямс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
0
 
! Отговори
Сащ преди 1 година
Някой много филми гледа. Да не стане скоро преврат че тогава се чудите каква глупост да напишете
85
1
 
12
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Невярвам че СК може да се справи със САЩ, но на 1000% съм сигурен че срещу Руските ядрени ракети Американците са безсилни и според мен това което притеснява Путин в момента е не дали може да унищожи САЩ без да могат да отвърнат а какво ще прави с разразилата се Анархия в Европа. Точно това и ще обсъждат с президента Си който пристигна на посещение в Русия !!
84
1
 
5
 
! Отговори
питанка преди 1 година
Чудно след като Нелка е превела статията с "копи-пейст" в ретранслатора на чичо Гугъл, дали изобщо е видяла какво е написано всъщност в статията.... Този сайт от ден на ден запада... Свършиха ли журналистите които знаят поне английски, или парите свършиха а затова и журналистите много не се напъват ... ТРАГЕДИЯ.... ДА СЕ СМЕЕ ЛИ ЧОВЕК ИЛИ ДА ПЛАЧЕ...
83
14
 
1
 
! Отговори
Ким Шопаров преди 1 година
Много добре знаае че Сев кореец когато види щатски самолет се изпуска и почва нейстово да трепере ТЕ са били 10-тки пъти по-зле от виетнамците такова бомбене е било ,че чак е било прекалено !
82
9
 
0
 
! Отговори
Същото ще е със.... преди 1 година
'''''обявения за военопрестъпшник има да бие със ръка върху чимадана ,а пък той не ще да запали и тогава ще му светне във главата ,ама ще е късно !
81
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нужда САЩ да отблъскват. Просто Северна Корея ще изчезне още преди да е излетяла първата ракета. Това да го имат предвид поклонниците на Путин и севернокорейското шишане в Българияч.
80
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
корейците мо'ат само да маршируват и козируват на кимито, и много да гадуват! другото е кьор-фишек ...пълен т0шак
79
10
 
13
 
! Отговори
Приказки от обора преди 1 година
Каква стана тя... освен Путин, оказа се, че и севернокорейският шишко го вади по-голям и твърд от джо-дименцията.
78
14
 
8
 
! Отговори
отец Нафърфорий преди 1 година
Не зная кой какво може да прихване, но едно е сигурно, че ако Сев Корея само се опита да прави зулуми няма повече да съществува .
77
6
 
2
 
! Отговори
@ преди 1 година
До АнонименДа се запишат и 1 800 000, тъкмо да станат по-малко.
76
12
 
8
 
! Отговори
USSF преди 1 година
Бюджетът на Пентагона за тази година е 800 милиарда долари, като от тях 15 милиарда са дават на Американските космически сили /USSF/, а Кимчо нека плаши гаргите с неговите ракети.
75
3
 
6
 
! Отговори
АМИ ДА ПРОБВАТ.. преди 1 година
СМЕХ!!!!
74
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблема е че вече могат да изстрелват спътници в стационарна орбита, така че зарядите ще висят там където ги насочат. Няма как да се реагира превантивно с идеята че ще ги ударим и край.
73
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ и Южна Корея не планират да отразяват каквито и да е удари. Просто нанасяш изпреварващ удар и Северна Корея я няма.
72
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е напълно ясно и без може би. Не случайно ядрените страни никой не иска да ги закача. Още няма измислено оръжие което да сваля междуконтинентални ракети. Американците се опитват да направят, но срока за изпълнение е след 2050 без конкретна година. Може 2051,а може и 2100.
71
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро 800 000 севернокорейци се записват доброволци да воюват срещу нато в украйна, сащ пак настъпиха мотиката.
70
27
 
9
 
! Отговори
Динев преди 1 година
Страшна работа тази Северна Корея ,по територия почти колкото България,за дая унищожат даже няма да им трябва овцете ядрен Удар или най много две ракети ,а сега ще седнем да се тюхкаме за техната мощ но н нашистите русофили както винаги им харесват такива бандитски държави като Северна Корея и Северна росия
69
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повече от ясно е, че при най-малката провокация, американците ще отнесат Ким като куцо пиле домат. При миналата корейска война, е имало СССР и Китай, които са подкрепяли деда ми, но сега жълтите няма да си мръднат пръста за него, а на чичо Вова му е само до пряк конфликт с американците.
68
2
 
34
 
! Отговори
До 65 преди 1 година
Смешшшко, живял съм 30 години без интернет. И познай какво? Не ми стана нищо, не изпаднах в абстиненция, не получих гърчове и не умрях! Както би се случило с вас, пиклета-тиктокърчета!
67
3
 
17
 
! Отговори
САЩ преди 1 година
Код кафяво!

Спонсорирани публикации