Ще одобри ли МААЕ изпускането на радиоактивна вода от АЕЦ "Фукушима" в океана?

Чрез посолството си в Япония Пекин днес отново се противопостави на плана
4 юли 2023 20:00, Йоана Цонева
23
Ще одобри ли МААЕ изпускането на радиоактивна вода от АЕЦ "Фукушима" в океана?
Снимка: БГНЕС

Япония ще получи днес окончателен доклад от надзорния орган на ООН, който се очаква да одобри плана за изпускането на радиоактивна вода в океана през следващите 30-40 години от сериозно повредената от цунами атомна електроцентрала "Фукушима", съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес, предаде БТА.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси започна днес своето четиридневно посещение в страната. Той ще се срещне с министър-председателя Фумио Кишида и ще представи резултатите от двугодишния преглед на безопасността.

Досега всички междинни оценки на МААЕ са били положителни и в окончателния доклад се очаква да бъде посочено, че плановете за вземане на проби, резултатите от изследванията и мониторинга на водата, свързани с изпускането, са адекватни и отговарят на международните изисквания, отбелязва АП.

Япония все още не е посочила точна дата, на която ще започне изпускането на радиоактивната вода, в очакване на окончателните резултати на МААЕ и официалното одобрение от страната на националния ядрен регулатор "Токио електрик пауър къмпани". Окончателното становище на регулаторния орган може да бъде издадено още тази седмица.

Планът на правителството обаче срещна ожесточена съпротива от някои съседни държави, в това число Южна Корея, тихоокеанските островни държави и най-вече от страна на Китай, който го нарече "безотговорен и непопулярен" и потенциална заплаха за хранителната и екологична безопасност.

Чрез посолството си в Япония Пекин днес отново се противопостави на плана, като заяви, че докладът на МААЕ не може да бъде "пропуск" за изпускането на водата и призова за неговото прекратяване. Японското министерство на външните работи заяви, че е направило многократни опити да обясни на представителите на Пекин научните основания за позицията на Токио, но предложенията му са били пренебрегнати.Местните японски рибарски общности също се опасяват от риск за репутацията си и по-нататъшната загуба на бизнес.

По-късно днес Гроси ще посети на място АЕЦ "Фукушима", която бе сериозно повредена и понесе значителни щети при при мощно земетресение и последвало цунами през 2011 г., припомнят агенциите.

За да намали безпокойството в намиращите се в близост държави, се очаква след посещението си в Япония генералният директор на МААЕ да се отправи към Южна Корея, Нова Зеландия и островите Кук, където да разсее съмненията около изпускането на радиоактивна вода.

Япония планира да изхвърли около 1,3 милиона тона вода, използвана при охлаждането на турбините в атомната електроцентрала.

Водата е филтрирана, за да се отстранят от нея повечето радиоактивни елементи като тритий - изотоп на водорода, който трудно се отделя от нея. Преди да бъде изпусната в Тихия океан, пречистената вода ще бъде разредена до нива, които са много по-ниски от международно одобрените нива на изотопа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
6
 
! Отговори
Ивелина преди 9 месеца
За Фокушима японците мълчат и изпускат радиацията директно в океана.Ядем риба и мълчим- не протестираме!Отрова, отрова, отрова...
16
0
 
1
 
! Отговори
Гого преди 9 месеца
Само си представи- прасенце със шест бута....!!!! Кокошки като щрауси.. Мечти , мечти......
15
1
 
7
 
! Отговори
ъцз преди 9 месеца
тези вече изляхга милиони тонове радиоактивна вода и планират да го правят още 40г... ама няма проблем те са демократи и така е демократично...
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Чернобил после бил еди какво си....
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пускайте на воля малко да мутират рибките
12
3
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Трябва да се каже ясно,че мелтдауните са резултат от капиталистическата алчност и сбърканата японска култура, комбинирани с некадърността на инженерите, които ИМАХА ДНИ време да предотвратят взривовете в сградите с пръти....
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен . Учените са заети да изчисляват кога ще дойдат извънземните ... как да се увеличат печалбите на големите корпорации ... как да се увеличи продължителноста на живот на свръхбогатите ... и все такива важни неща , никой не мисли за радиацията защото нито учените , нито милиардерите живеят в радиоактивни райони, както и учените не мислят как да изхранят гладните , защото нито те нито богатите им спонсори никога не са гладували .... Важните неща първо. Бедните ? Бедните да го ду**т...
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ооо, даа! Демократичната радиация е лековита!
9
0
 
11
 
! Отговори
Хм.... преди 9 месеца
Японците започнаха да изпускат радиоактивна вода от Фукушима веднага след аварията . Отначало като превантивна мярка а после без да дават някакви обяснения . Сега се нуждаят от "разрешението" на МААЕ заради неспиращите протести на Китай и японските рибари .... Около Фукушима вече риба не се лови . Негодна е за ядене а и дребните морски животинки и водораслите отдавна измряха ... И петното радиоактивнио замърсяване не спира да расте ... Там целия район е екологична катастрофа .
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Егати учените дето не могат да намерят начин как да деактивират радиацията. Водата трябва да я изпарят и каквото остане да се деактивира като се направи в стабилна форма за да не излъчва радиация.
7
1
 
4
 
! Отговори
А ха преди 9 месеца
Колко да е радиоактивна? Съвсем мъъъъничко, колкото Чернобил. А и ЗаеЦ се задава..
6
0
 
3
 
! Отговори
Упс преди 9 месеца
Аа, че те досега още ли не са я излели в океана???
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Че как няма да я одобри, ...това е ДЕМОКРАТИЧНА радиация идваща директно от Уестингхаус)))) кво стана с тия екологичните?!?)) Грийн пийс или тунберг?!?))))
4
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е без ИЗПУСКАНЕ няма как да мине . Всички централи се изпускат. И нашия АЕЦ се изпуска. Но парите са за руснаците а чистенето за бедния северозапад от българите. Работи се по договор. Правен от времето на соца.
3
9
 
3
 
! Отговори
Laravel преди 9 месеца
И ако е под разрешените нива на радиоактивност, какъв е проблема?
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Значи ще хапваме консерви от радиоактивна рибка.Скоро сигурно ще кажат ,че е полезно за здравето в "малки" количества. Както се казва "Да ни е сладко" и "На здраве".
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И да одобряват и да не одобряват все тая джапанките си я изливат в оеана.