"Пирола" се появява все по-често, пикът на ковид вълната ще е в началото на ноември

Доц. Кунчев: Няма смисъл от крайни мерки с дълга карантина вкъщи
Обновена: 2 окт 2023 09:58 | 2 окт 2023 09:15, Александър Попов
101

"В началото на вълната сме, значително е увеличението. Очакванията са, че този ръст ще продължи и към началото на ноември ще достигнем пик. Вероятно няма да се върнем към драматичните събития Спешна помощ да не успява да събира пациентите. Новите варианти на вируса не показват толкова тежко протичане, но бързо и лесно се разпространява", заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че подвариантът Пирола започва да се появява все по-често. Характерно е, че е доста променен.

"Тук имаме 35 мутации, което го прави различен като възможност за преодоляване на имунитета. Ако искаме да бъдем защитени, наистина трябва да бъдем ваксинирани с новите ваксини, разработени за новите щамове на Омикрон. Има над 100 хил. ваксини в страната, хората се убедиха, че това може да ги предпази максимално ефективно", каза още доц. Кунчев.

По думите му симптомите на COVID-19 са се променили в положителна посока и не налагат толкова често хоспитализация. Сравнително ниска е и смъртността. Заболяването се характеризира със силно главоболие и отпадналост, появява се дразнене в гърлото, което преминава в кашлица. Симптомите преминават за 3-4 дни, но има опасност хората с увреден имунитет или хронични заболявания да го карат много по-тежко.

"Омикрон вече има 300 нови разновидности, този процес ще продължи. За всеки сезон ще трябва да имаме готовност навреме да се произвеждат ваксините, които предпазват от тях. COVID-19 почти се изранява с грипа. Няма общо между двата вируса и всяка ваксина пази от това, срещу което е разработена. Сега е моментът да се имунизирате срещу COVID-19. Реална грипна епидемия очакваме януари-февруари. Няма противопоказания да си поставим двете ваксини едновременно. Ваксина за грип може да си поставим до края на годината", обясни доц. Кунчев.

Според него няма смисъл от крайни мерки с дълга карантина вкъщи. Той се надява парламентът да отмени това ограничение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: доц д-р Ангел Кунчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Стига простотии.
83
4
 
10
 
! Отговори
Ей преди 7 месеца
Амбря.ж купен, стотици милиони давате за отрова и после в канала! Спрете се бе слуги адови!!!!!!!!!!!
82
3
 
3
 
! Отговори
ьяаожг преди 7 месеца
Богатият български народ, с плоския си данък, с 20%ДДС на храни и лекарства- в Западна Европа е средно 6-7 за справка,отново е принуден да купи от съдрания си джоб ***,които никой не иска отново.Хора на добри позиции трудно си позволяват лекарства и нормална храна.Виждаме и цените в Западна Европа,в Гърция е по- евтино в левовата равностойност,в Германия-сега мъжа ми е близо до скъпарски курорт Гармиш-суперите им са по-евтини от Лидъл -Коньовица и Луковитския например.Кашкавал за 6 евра
81
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
12 милиона дози бракувани и изхвърлени миналата година. Купени с НАШИТЕ ПАРИ! Сега са предвидили още 140 милиона за тия бъркочи. Пак купени с НАШИТЕ ПАРИ! Горете в ада, у р о д и !
80
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
/mute кунчо
79
2
 
8
 
! Отговори
ЯАОЖГ преди 7 месеца
Вместо да потърсим сметка за стотиците милиони, които дадоха напразно, "ваксините",които унищожиха и на всичкото отгоре поръчаха нови за стотици нови милиони,въпреки,че няма никакъв интерес към тях и пак ще ъдат изхвърлени на ***- т.е.парите от нашите данъци,ние се надяваме да бъдат така любезни да не ни затварят пак като малуомен ***.Нали беше договорено да ги откажат новите ненужни.Тези лешояди сами се натиснаха да ги купуват с наши пари и да приберат маржа.БЕЗПЛАТНИ БИЛИ,ДРУГ ПЪТ!!!
78
1
 
9
 
! Отговори
ivan преди 7 месеца
В 08,35 каза, че пикът ще е януари-февруари, два часа по късно-ноември? Нещо не мога да схвана....Ало, редакторите на мисирките, четете ,бе
77
2
 
13
 
! Отговори
Кунчо бустера преди 7 месеца
Искам пак да джвакам тръбата във ВМА 2 месеца с лек ковид!
76
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Трибунал, трибунааал......
75
9
 
3
 
! Отговори
СВЕТИ ВРАЧ преди 7 месеца
ДАНО "ПИРОЛА" ДА НАЛАЗИ В РУСКИТЕ ОКОПИ...НАЛИ СА ВАКСИНИРАНИ СЪС СПУТНИК V
74
2
 
18
 
! Отговори
Кунююю кунююю преди 7 месеца
Вече ставаш смешен! Как не се усещате че ставате за смях,освен че колегата по-долу е прав за винтоверта дето иска ти напарви дупка в тиквата! Вече будите подигравки в лукавостта си да се разполагате със здравето на хората! Абе ти си много нагъл тип бе! Все една аз до дойда у вас и да ти тормозя с некви отрови и да ти налагам...това си е предумишлено в особено големи размери, с тези графени, Нано сглобки и бактериѝ и синтетични болести вътре...смятай Кво промотираш кунюю!
73
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
защо не дадете на джи питата да правят тестове,сега бройката на заразените трябва да умножите по 8,никой не тестува и разнасят,в болниците при приемане няма тестове,персонолът не се тества,ще ни уморите.
72
3
 
20
 
! Отговори
Д-р Душанов преди 7 месеца
РНК препаратите не са обикновени ваксини, та са елексир за душата, с тях тя отлита в облаците!
71
2
 
19
 
! Отговори
18см преди 7 месеца
Тоя *** сайт защо е сложил тая мега новина най-напреде ? Ач чи щото са други пoмияри.
70
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако пак се опитате да въведете маски, този път ще има и бой
69
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пирола за пирова печалба от ваксините.Това е лабораторен вирус.Печелят на наш гръб и влошават нашето здраве.Това е престъпление срещу човечеството.
68
3
 
24
 
! Отговори
18cm преди 7 месеца
Щом симптомите са леки и като на грипа, защо човек по-млад от 60г да вaксинира, бре, олигoфрeн ???Щото имате едни вaксини да продавате, нали пoлуидиот ??Toq, закачен със краката нагоре и една дупка със винтоверт у кратуната, да му изкапе кръвта ще му е малко.
67
2
 
22
 
! Отговори
Рабрахме, бе преди 7 месеца
"Сега е моментът да се имунизирате срещу COVID-19."ДОБРЕ, БЕ РАЗБРАХМЕ. ВСИЧКИ РАЗБРАХА. ПО КОЛКО ПЪТИ НА ДЕН ЩЕ НИ НАПОМНЯТЕ? КОЙТО СЕ ЧУВСТВА ЗАСТРАШЕН, ДА СЕ ВАКСИНИРА! ОСТАНАЛИТЕ ЩЕ НИ ОСТАВИТЕ НА МИРА, ЯСНО ЛИ ВИ Е?
66
2
 
20
 
! Отговори
Гледайте преди 7 месеца
Небето този месец! Щом куню казва пика другия месец..., глейте Кво шарене ще падне в небето!
65
2
 
15
 
! Отговори
Ооооо преди 7 месеца
Мараба лука.вец ! Нафталин, купен , гло балистика подм етка, Грант аджия, е ничар, лъ жец! Ша народ си отиде от от.ровите...,ще отговаряте пред Бога!!! Няма съмнение поне в това!