Първанов: Заявката на Борисов и Заев рухна, с македонците сме враждебни

В новото НС ще има противоречиви и различни партии, смята президентът
189
Първанов: Заявката на Борисов и Заев рухна, с македонците сме враждебни
Снимка: БГНЕС

Аз съм работил с три последователни правителства - мога да кажа перфектно с царя - Симеон Сакскобургготски, на приливи и отливи с Тройната коалиция и противоречиво - с позитиви, но и с тежка конфронтация по времето на Бойко Борисов, заяви президентът на Република България в два последователни мандата Георги Първанов пред БНТ.

Но дори по времето на тежък сблъсък - това е било сблъсък за политики. Дори, когато срещу мен бяха изречени много тежки, грозни думи и от страна на ГЕРБ, Иван Костов, Волен Сидеров, аз предпочитах да не отговарям директно, с агресивност. Аз отговарях с политики - предлагах различни политики за изхода от кризата, провеждах дискуии и в крайна сметка, на една от тях премиерът Борисов дойде. Даже доведе и Симеон Дянков, който бих казал, беше основният дразнител в нашите отношения, допълни Първанов.

Пак в разгара на тежкия дебат помежду ни, аз свикнах Консултативен съвет по сигурността, свързан с европейските ни политики, обясни президентът.

По отношение на горещия външнополитически въпрос за България - отношенията ни с Република Северна Македония, Първанов смята, че заявката на Заев и Борисов, че ние сме най-близките народи на Балканите, е рухнала със страшна сила.

"И в момента ние сме най-враждебните народи на Балканите. Нещата изглеждаха много безоблачни през 2017 г. когато беше подписан договорът София Скопие. Но нашият договор беше много различен от гръцкия. Гърците успяха - тяхната цел беше да докажат, че нямат обща история с македонците, а нашата е обратна", заяви Първанов.

Според него трябва да има един кратък анекс към Договора, където да се запише, че в обща история от Древността до първите десетилетия на 20-ти век, населението на днешна Северна Македония има българско самосъзнание, както и че целите на революционната организация ВМРО са български национални цели.

"Сега македонците имат различно самосъзнание - ние трябва да признаем тази различност", допълни той.

Първанов е учуден, че досега не е свикан един Консултативен съвет по коронакризата.

"Няма нищо по-важно от здравето на хората и в такава ситуация трябва да си взаимодействат, независимо от различията, правителство, парламент и президент. В крайна сметка, президентът трябва да бъде обединител на нацията", категоричен е той.

Параламентарните избори през април

Има един тънък момент, свързан с парламентарните избори. След като излязат резултатите, ще започнат преговори за това как ще изглежда бъдещият парламент, без тях няма как да стане. Толкова противоречиви и различни са партиите, които се очертават сега като парламентарни формации, че аз не виждам как ще стане. Ще трябват тежки преговори, може би не леки компромиси, надявам се в името на националния приоритет и интереси. В тази ситуация президентът трябва да бъде посредник. Аз винаги съм казвал, че президентът има своята висока роля като социален посредник, като политически посредник, заяви Първанов.

Той даде пример за тезата си със ситуацията с учителската стачка преди години, когато след дълги преговори е намерена формулата за единно решение.

Коалициите са на дневен ред тогава, когато има резултати. Но има прекалено тежка нетърпимост в българската политика, тя не е от сега. Така беше и през 2005 г., когато формирахме Тройната коалиция и аз непрекъснато апелирах да се снеме напрежението, допълни президентът.

Георги Първанов коментира и кандидатурата на доц. Мангъров в депутатската листа на основаната от него партия АБВ.

"Не приемам тезата, че можем да оставим хората да "горят като съчки", да пренебрегнем риска на пандемията, която за целия свят е нещо много тежко. Аз съм привърженик на по-твърдите мерки, до момента, в който излезем от ситуацията. Да, има грешки, но като цяло щабът се справи нелошо. Сега ситуацията става много критична, драматична и не трябва да политизираме този въпрос", смята президентът.

"Когато създавах АБВ, съм залагал едни почтени цели и бих искал този образ да бъде запазен, защото не във всички случаи популярността е нещо добро. По-добре да си по-малко популярен, но да си останеш почтен", каза още той.

 


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
1
 
! Отговори
до 104 преди 7 месеца
"Македонците могат да си застроят целия площад с "древногръцки статуи", но в задния им двор се раждат албанци."Статуите нищо не означават, щом реалността е подмяна на населението!
172
0
 
4
 
! Отговори
Даскала преди 7 месеца
Първанов, твоя приятел Борисов , когото ти направи генерал , безпринципно , изпълнявайки плановете на Доган , се оказа най-мрачната персона на безкрайния ни преход към демокрация!Нямаш ли капка срам и укор , че си издигнал една мутра ?Или ти платиха щедро?Срамота!
171
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В сравнение с Радев, Пърнанов беше цвете.
170
3
 
3
 
! Отговори
Некъф преди 7 месеца
*** долни, де е македонията ?!?Продадохте я на Тито и Сталин ли !?!Не смейте да повдигате въпроса и отклонявате вината си кирливи бok.л.y.ц.и
169
1
 
0
 
! Отговори
Нека преди 7 месеца
Нека обясни вашия шеф агент Иван той е наясно .Агент Иван работил за ДС на комунистите.
168
0
 
11
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
Гоце айде да обясниш кои са враждебни Българите или Македонците.
167
2
 
7
 
! Отговори
до 161 преди 7 месеца
По извратено мислене и внушение не съм срещал.
166
0
 
9
 
! Отговори
Млъкни преди 7 месеца
Агент, Гоце....трипероносец и крадец.
165
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Благоевград Ако ЕС избира България или Македония, ще избере втората.
164
0
 
0
 
! Отговори
До 145 преди 7 месеца
Те може и да се примирят, защото тяхна е "заслугата" за това статукво, но за щастие са малцинство !
163
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Айде сега, поредният изцапан политически за...ик който ще дава оценки.Вече не ми се слушат подобни личности, не виждам какво могат те да ми кажат.С така наречените македонци няма как да не сме враждебни те сами правят това. Не ми трябва да се прегръщам с хора, които искат да ме ограбят и ме мразят.Защо аз да ги мразя ако се държат прилично? Не би имало нужда. Но при тези обстоятелства при това тяхно нагло и просташко поведение няма как да е друго.Така че Първанов по - добре да спре
162
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До за агент ГоцеНикой в Европа освен Хитлер не мисли че македонците са българи. Хитлер губи и така България остава сама във война срещу САЩ и Англия и Германия и чака да я орежат до Стара планина. Единствения шанс на Георги Димитров е да лавира и протака. И успява да спаси страната.
161
7
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 месеца
"Сега македонците имат различно самосъзнание - ние трябва да признаем тази различност" Неокомунистически антибългаризъм в действие.Нищо ново.Затова на такива другари им пречи сегашният Президент,те не понасят инакомислие,извън теснопартийните печалбарски граници.
160
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 155Македония е на пътя на България към пристанищата на Албания. НАТО кара Тито да избие българите и албанците в Македония и така блокира СССР да се върже по земя с Албания.
159
1
 
2
 
! Отговори
Dino преди 7 месеца
Goce bil pochten? PFU.....
158
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До за агент ГоцеНищо нямаше да дадем, а щяхме да си върнем и Северна Македония и покрайнинте. А сега нищо. Не Георги Димитров загуби Тракия и Макеодния така че няма основание да го обвиняваме заради царя и НАТО.
157
10
 
10
 
! Отговори
за агент Гоце преди 7 месеца
най-правилната политика е да тази на Георги Димитров (Тарабата) Пиринска Македония да се даде на Сърбия, заедно със Северна Македония, заедно със шоплука за да се спази желанието на Русия. Някой знае ли какъв чин са дали на Георги Първанов от ГРУ след като КДС беше прехвурлено към руските тайни служби?
156
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
България никога няма да признае третия пол.
155
23
 
12
 
! Отговори
Благоевград преди 7 месеца
България ще спази Резолюцията на ЕС и българският съд ще регистрира до 01.06.2021 г. всички македонски организации в страната.В противен случай ще има определени санкции за България от ЕС.Македония ще влезе в ЕС без България.
154
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тито бил минал на страната на НАТО. Не е минал на страната на НАТО, а през 1951 година Титова Югославия моли САЩ да влезнат в пристанищата им, за да попречат на съветската инвазия. А отношението на Тито към българите в Македония е съвсем друга тема. Кървавия божик, Тито нарежда да се избият през 1945 г. 1200 българи, по късно през същата година са избити още над 20 000 българи, за да се засили "македонизацията". Така че, не опростачвайте нещата, и Първанов да ги каже и тези неща.