Интригата ГЕРБ - ИТН се заплита , "Екзакта" дава 21.4% за ГЕРБ, 20.8% за ИТН

Седем сигурни партии влизат в следващото НС
225
Интригата ГЕРБ - ИТН се заплита , "Екзакта" дава 21.4% за ГЕРБ, 20.8% за ИТН
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На 11 юли ГЕРБ, ИТН и БСП могат да разчитат на по около 90% от избирателите си от парламентарния вот на 4 април т.г. Очевидно е, че водещите партии се стремят както да съхранят твърдите си ядра, така и да намерят излаз към периферен електорат. Последното се оказва по-трудна задача за традиционните партии.  Това се казва в изводите на проучване, осъществено от „Екзакта Рисърч Груп” в периода 1-5 юли сред 1005 пълнолетни български граждани в 92 населени места от цялата страна. Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на „Екзакта Рисърч Груп”.

Още по темата

Колкото и условности да има в данните и коментарите относно предстоящите избори, водещите мотиви за гласуване на различните групи избиратели са относително ясно различими и обясними.

Разбира се, особен интерес ще представляват резултатите за ИТН, ДБ и ДПС от вота в чужбина. Тези резултати могат да дадат отговор на част от неизвестните към момента.

Според изследването 21.4% вот получава коалицията ГЕРБ-СДС, 20.8% за „Има такъв народ”, 15.8% - БСП, 12.8% - Демократична България, 11.2% - ДПС, 4.8% - „Изправи се!Мутри вън”, 4.0% - Българските патриоти – ВМРО, НФСБ, "Воля", 2.8% - „Възраждане”.

Дни преди вота, малко под половината от интервюираните от "Екзакта Рисърч Груп" пълнолетни българи (48%) декларират готовност да гласуват на предстоящите парламентарни избори и заявяват, че вече са избрали за кого ще гласуват. Още 12% са готови да гласуват, въпреки че към 5 юли все още се колебаят кого да изберат. Трудно е да се прогнозира колко от тях реално ще направят избор до деня на вота.

Електоратите на ГЕРБ, на БСП и на ДПС са в по-голяма степен мобилизирани в сравнение с електоратите на останалите партии с шансове да влязат в парламента. Избирателите на ДБ и на ИТН пък декларират по-висока готовност да гласуват на изборите от тези на ИСМВ.

Изследването показва, че общо 23% от българите изпитват притеснения относно справянето си с машинния вот. По-често се притесняват хора на възраст над 60 години (43% от тях) и нискообразовани респонденти (72% от хората с основно образование).

По принцип 45% от българите одобряват въвеждането на машинното гласуване, а 41% са противници на този начин на гласуване.

7% от българите заявяват, че биха променили вота си в последния момент, за да подкрепят вероятния победител. Повече конформисти има сред мъжете, сред хората в активна трудова възраст и сред респондентите със средно образование.

23% от решилите да гласуват, но все още колебаещи се кого да изберат, твърдят, че биха променили вота си в последния момент за да гласуват за очаквания /вероятния победител.

Сред категорично решилите и вече избралите за кого да гласуват, обаче, конформисткият вот възлиза на едва 1,8%.

57% от българите посочват в настоящото проучване на "Екзакта", че очакват предстоящите избори да бъдат честни. Това мнение изказват по-често жителите на градовете-областни центрове, както и избирателите на ДБ и на БСП.

43% от интервюираните обаче са на мнение, че предстоящите избори няма да бъдат честни. Най-много скептици към честността на вота има сред привържениците на ИСМВ.

68% от твърдо решилите да гласуват и избралите вече за кого да гласуват, заявяват, че очакват изборите на 11 юли да бъдат честни.

16% от българите посочват, че се чувстват разочаровани от партията, на която досега са симпатизирали и заявяват, че повече няма да гласуват за нея. Това са по-често хора на възраст между 30 и 40 години, респонденти с нисък стандарт на живот, както и жители на столицата.

Разочарованите симпатизанти на протестните партии по-често от останалите разочаровани избиратели са склонни да преминават от една протестна партия към друга при разочарование. /БГНЕС

------------------------------------------------------------

Проучването е проведено в периода 1-5 юли 2021 г. сред 1005 пълнолетни български граждани в 92 населени места от цялата страна. Работено е по стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. При изготвяне на извадката са използвани последните данни на НСИ за населението на страната, разпределени по пол, възраст, административни области и типове населени места (столица, областни центове, малки градове и села). Извадката възпроизвежда структурата на населението по местоживеене, пол и възраст. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано “face to face” интервю. Максималната грешка при 50%-овите дялове е +/- 3%.

Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на „Екзакта Рисърч Груп”.


225
Още по темата: избориГЕРБИТН
Още от НОТИФИКАЦИИ
50 лв. за глас предлагал кмет на село край Стара Загора
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
1
 
6
 
! Отговори
Факт преди 2 седмици
Никакви Екзакти, Галъпи, Ресърчи и прочее найлони не могат да излязат от дебелата сянка, която Борисов хвърля върху всичката нароила се политическа плява!!! Държава се управлява от личност !!! А къде виждате личности, хора??? Може би Йоло Денев ......? Или Дионисий-Зарята?
181
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сега е моментът не за за апартаментът който ще остане след вас а за самосъзнаване и това което не можете да занесете в другия свят
180
0
 
2
 
! Отговори
Язе преди 2 седмици
Дъвки занимавки. Тези никога не познават, няма случай да са познали даже и приблизително. Не само тази агенция всички. Имаше един случай с Мира Радева, беше познала резултата сравнително точно но останалите скочиха срещу нея и я разкостиха. Стана скандал и след тоя случай жената вече не се занимава пряко с това. Тези агенции повечето са на хранилка при някоя партия или НПО и нагласят нещата както им се каже. Ако работиш по правилата си аут.
179
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Черноморието - горе-долу добро решение!
178
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Голяма интрига, няма и един процент разлика! Изобщо, в този случай, няма значение кой е първи и кой втори, освен, че тъ па ци ще се разкрякат! Ако радев не е наредил на славито да не състави правителство, най-разумно, в интерес на обикновените хора, е двете първи партии да преговарят за съвместно управление и при необходимост да се огледат за трети партньор. Естествено, че тогава останалите партийци ще нададат вой до небесата! Обикновените хора обаче ще живеят по-спокойно!
177
4
 
5
 
! Отговори
Черноморието преди 2 седмици
Когато едно куче е зло куче и чуждо куче- казваме, че е зло куче. Когато едно куче е зло куче и наше куче - казваме, че е наше куче. Ще гласуваме за нашите кучета, макар и зли - Веселин Марешки и Валери Симеонов.......
176
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
мисля, че за всички е ясно, че след 48 часа герб ще обвинят в манипулация изборите след като се окаже, че се борят с бсп за третото място. ИМВ и Възраждане ще имат по два процента отгоре от прогнозите, защото агенциите не се обаждат на избирателите на възраждане и ИМВ
175
3
 
4
 
! Отговори
Искам да крадя преди 2 седмици
Както се казваше в песента - две чекмеджета не стигат двайсе процента да купят...
174
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
партията майка знае как да намипулира народа, като му сервира измислици.има 45 години едноличен опит с бой и убеждаване.
173
7
 
7
 
! Отговори
Учуден преди 2 седмици
Тоз води,оня води,накрая БСП коли и беси
172
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ГЕРБ=ДПС=БСП=БКП=ДС
171
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
gospodari/kmetut-na-pazardzhik-se-prevuzbudi-ot-posreshtaneto-na-boiko-borisov/ Гледайте тоя клип ,за да видите каква комунистическа партия са ГЕРБ и лидера Бойко тиквата!!! Посрещат го като Тодор Живков. А кмета на Благоевград направо е готов да бъде осеменен от вола Боко Тиквата,ако му става,което е малко вероятно.
170
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
слави чалгата си е лика прилика с бойко простия дето слуша сръбско
169
10
 
7
 
! Отговори
Срам преди 2 седмици
вчера на боко тиквата в благоевград го посрещнаха като тодор живков по времето на комунзима - един дядо козируваше и го хвалеше,а кмета се подмокри от възбуда като виде дебелия вол бойко тиквата, а тиквата се радва и му е кеф да го възхваляват като по времето на цк на бкп и му ръкопляскат всички строени,само нямаше чавдарчета и пионерчета на манифестация!!!! И агент Николай - Георги Марков трябваше да е там да се наведе пред бойко!
168
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
определено пигмея на Слави-чалгата си знае интереса.сигурно му подава и репликите.
167
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
боко мутрата с кой ще прави коалиция освен с пеевски?
166
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Чета по форумите и се изумявам , колко "морални" са хората подкрепящи ИТН-от тях като , че ли няма крими , педофили , крадци , износилвачи , побойници , подлизурковци , службогонци , леви резби и всякаква друга из..м.ет , но няма да имат нищо против да бъдат от ордите кърлежи под крилото на Слави. Да ни е честито новото !!!!!!
165
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
боко мутрата с кой ще прави коалиция освен с пеевски?
164
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
тошко йорданов може да е прустак,но поне не е пруст.
163
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
тошко йорданов може да е ***,но поне не е ***.