ПП: Да се разследва картелът, източвал европари през помощите за най-бедните!

Държавата е купувала консерва с кюфтета за бедни по 1,88 лв. вместо за левче
Спонсорирано съдържание | 28 сеп 2022 14:43, Александър Попов
81
ПП: Да се разследва картелът, източвал европари през помощите за най-бедните!
Снимка: Продължаваме Промяната

Картел е източвал средства от поръчките на храни за бедни в продължение на поне 5 години докато ГЕРБ е на власт. Българските институции показват пълно пренебрежение към сигналите на одитните органи, независимо че в България, вследствие на управлението на Борисов, има 1,5 млн. души под линията на бедност.

Случаят засяга Оперативна програма „Храни“ от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещи се лица и след мълчанието на КЗК и българската прокуратура, през юли министерството на финансите в кабинета „Петков“ сезира Европрокуратурата. Този казус е поредното доказателство защо е нужна реформа на Антикорупционната комисия, заложена в програмата на „Продължаваме промяната“ – така че този орган най-накрая да разследва корумпираните.

Как се разкриват нарушенията?

Агенцията за социално подпомагане (АСП) управлява оперативна програма “Храни и/или основно материално подпомагане” 2014 – 2020, която се финансира от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещи се лица. С евросредствата по тази програма се купуват храни за най-бедните хора в страната. През юни правителството на „Продължаваме промяната“ възложи на новото ръководство на Изпълнителна агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“ (ОСЕС) - вече отстранено от настоящото служебно правителство, да провери сигнал за съмнения за картел между участници в поръчките. Съмнителни практики са установени и при предишни проверки. Но сигналите до КЗК, ръководена от кадри на ГЕРБ, и до прокуратурата, начело с Иван Гешев, са подминати с формални становища, че нарушения няма.

Какво са констатирали проверяващите

Одитна проверка на ОСЕС от април 2020 г. на обществена поръчка от 2017 г. със 17 позиции за доставка на храни установява факти, които пораждат съмнения за съглашение между участниците и измама с цел нарушаване на конкуренцията:

·     Едни и същи адреси на управление на участващите в обществената поръчка;

·     Оттегляне на офертите след отварянето им и отказ да са сключи договор за обществената поръчка от участник, класиран на първо място;

·     Наемане на неспечелили участници като подизпълнители по поръчката.

По констатациите от тази проверка Управляващият орган на Оперативна програма „Храни“ се произнася, че са „неправилни и необосновани“, а Софийска градска прокуратура, ръководена от Иван Гешев, отказва да образува досъдебно производство с аргумента, че „не е налице неизпълнение на задължения или на нарушаване на такива“ от управляващия орган на програмата.

Сходни нарушения са установени и при одит през 2021 г. на поръчка за храни от 2018 г.. Тогава са анализирани и резултатите от други поръчки – от 2016, 2017, две от 2018 г и една от 2019 г. Сред констатациите са:

·     Оттегляне на оферти и отказ за сключване на договори;

·     Сключване на договор с изпълнител с най-високото ценово предложение;

·     Изпълнителят е един и същ или се редуват едни и същи фирми;

·     Оттеглените оферти са от фирми от един и същ кръг икономически оператори; и други.

Как работи картелът, така че кюфтетата за бедни да се купуват за 1.88 лв., вместо за 1 лв.?

Критерият за класиране е най-ниска предложена цена. След отварянето на офертите фирмите с ниските цени се отказват – за да остане само онази с най-високата. В резултат на това, при поръчката през 2018 г. 15 от всички 16 договора за доставка на храни са сключени на най-високата предложена цена. Фрапиращ пример е, че по една от позициите за доставка на консерви говежди кюфтета в бял сос при най-ниска оферта от 1 лв. за консерва, печели участникът с най-високата цена от 1.88 лв.

Картелното споразумение прозира и през факта, че изпълнителите са едни и същи.

От общо 80 договора, сключени при поръчките от 2016 до 2019 г. „Ваклинов“ ЕООД печели 25 договора или 31% от всички, „Биб фуудс“ ЕООД изпълнява 13,7% от поръчките, а „Панда И.П.“ ЕООД – 16%. Така само три фирми получават 61% от договорите.

Закономерност има и при артикулите - „Ваклинов“ взима 5 договора за кюфтета в бял сос и 3 за херинга в доматен сос, „Биб фуудс“ се е специализирала в доставката на консерви пиле фрикасе и говеждо в собствен сос с по 3 договора, а „Панда“ е по лютеницата и зеления грах с по 4 договора за двата артикула. „Кали 98“ е доставила зелен фасул по 4 договора, също толкова са договорите на „Марица Екофроуз“ за стерилизиран гювеч.

Също така прави впечатление, че след 8 отказа на „Биб фуудс“ да сключи договор, такъв „изненадващо“ е сключен с „Ваклинов“ и обратно – при три отказа на „Ваклинов“, договорите отиват при „Биб фуудс“. И двете фирми взимат поръчките на най-високата цена. Съглашателство между двете фирми не изглежда трудно, тъй като „Биб фуудс“ и собственикът на „Ваклинов“ АНИМА ГРУП са регистрирани на един и същи адрес.

Мълчанието на КЗК

В продължение на 5 години управляващият орган на ОП „Храни“ си е затварял очите за установения от одиторите повтарящ се модел на оттегляне на оферти и отказ от сключване на договори. Едва през март 2021 г. АСП сезира КЗК със сигнал за евентуални картелни споразумения. КЗК, под ръководството на роднина на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, стига до извода, че „след внимателно запознаване със сигнала, не е установено наличие на твърдения и на индикации, свързано с осъществени тръжни манипулации“.

Лъч надежда за разплитане на дългогодишната схема дава фактът, че констатациите на българския одитен орган за поръчката за храни за бедни от 2017 г. са потвърдени от Европейската сметна палата по време на мисия през 2020 г. и са обект на разследване от службата за борба с финансови нарушения на Евросъюза - ОЛАФ.

На 2 октомври изборът е да се върнем назад към провалената политика на прехода, която си затваря очите към подобни схеми, или да продължим промяната, като реформираме Антикорупционната комисия, така че най-накрая да преследва корумпираните!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


81
Още от
Напиши коментар Коментари
65
5
 
6
 
! Отговори
Еййй, шменти-капели! преди 1 година
Абе мамка ви и крадливи наркомани, окрадохте 9 млрд. за 9 дни, щипнахте 100млн. от далаверите с газа, занулихте държавния резерв, изтеглихте милиарди евро дълг за няколко, месеца.....а тука ме занимавате с някакви консерви за кюфтета....?!?!
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен 72 Ама вие сериозно ли? Защо бе хора пишите тъпотии , ами гледайте ги тези новини! ЛИХВИТЕ СЕ ПОКАЧИХА , ЗАЩОТО СВЕТОВНАТА БАНКА ВДИГНА ЛИХВЕНИЯТ ПРОЦЕНТ и всички лихви по цял свят се вдигат ! Та до тук с магията на Асенчо.
63
8
 
7
 
! Отговори
българин преди 1 година
Да отидем,и всички да гласуваме,за да потъне банкянската разбойническа организация"Али баба и 40-те разбойника".Следващата стъпка-банкянския Али баба в затвора.
62
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предизборни лакърдии. По скоро Асенчо да обясни каква магия направи с публичните финанси, че за година и нещо кредиторите надуха 10 пъти лихвите по новите заеми, а някои дори отказаха да дават заеми.. Това повишение ще повиши и лихвите на ипотеките и другите земи...
61
6
 
9
 
! Отговори
Гешев преди 1 година
асенчо , къде са милиардите дето теглехте всяка седмица , къде са милионите за завода за ел. автомобили дето още не е построен , къде е лена ? кажи асенчоооо !
60
4
 
9
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Ало, вие скръстосаните ръце и останалите, сега ли се сетихте ? Може и да сте прави, но както народът е казал " сетила се Мара да се побара" Га бяхте на власт се занимавахте с изчегъртване та накрая ви изчегъртаха. Хайде марш у Аскскьово да си ги мерите с Дилянчо.
59
4
 
12
 
! Отговори
Спокойно, не само те преди 1 година
До Анонимен ПП може да падне и под БСП и даже ДБ по резултат! По-нагли и крадливи хора не е имало в българската политика!
58
5
 
8
 
! Отговори
Интересно... преди 1 година
Кирококорковците хептен забравиха за парите от пътното строителство, дето се крадяха, сега са минали на консерви кифтета за бедни. За цената на газа също нито дума, за 20+млрд заеми изляти в пясъка не си спомнят. Пусти кифтета......заличиха всичко!
57
5
 
6
 
! Отговори
до точко запетайков преди 1 година
До Анонимен 53 Ти остави грамотното писане!Гледай грамотното управление,че като им гледам на ПП управлението и хич не ми е до писането им!Хаплю!
56
1
 
7
 
! Отговори
До ПП =БСП =ДБ =МАФИ преди 1 година
Всъщност закриха една бухалка, която избирателно решаваше кого да преследва. Тези червени олигарси за които говориш ги освободи същия тоя специализиран съд за който се жалваш. Пример: 24 часа от 26.07.2021 по повод Арабаджиеви: "Още на 29 юни Специализираният наказателен съд е уважил молбите на двамата да бъдат освободени и от домашния арест. Съдът ги освободи от домашния арест и намали два пъти размера на гаранциите заради невъзможност да ги платят".
55
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
72 Божков черепа плати преврата на Радев, а той създаде ПП.
54
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
63 ПП счупи ха всички рекорди по корупция. Иначе Радев нямаше да свали децата си в политиката и да ги такаже.
53
5
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Няма що годе читав финансист по света , който да тегли заеми и с тези пари да се увеличават пенсии , да се дават за увеличаване на заплати в различни браншове. Това води до неконтролируема инфлация, каквато вече си я имаме. Да не говорим за неадекватния подход с доставките на газ, което наду още цените. Не ми се говори за заводите за батерии, ел.автомобили , разни договорки с неиндентифицирани субекти и куп други гафове. И тези искат да управляват!!!
52
5
 
10
 
! Отговори
Лисицата щяла преди 1 година
да си гони опашката,баце! А на снимката се вижда колко е щастлива Кокорина, обкръжена от по-високи мъже, сигурно се е овлажнила и ококорила бузките...
51
13
 
10
 
! Отговори
Рамбо преди 1 година
ББ е политически труп! Разчита, че в условията на война в Украйна и икономическа криза в Европа, няма да влезе в затвора. Просто за съжаление ще повтори съдбата на Меди ДогановОфициално той трябва да напусне всички форми за управление. А тези , които чакат отново да се върне на власт , ще останат духат супата.
50
0
 
15
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Навсякъде в България, където човек бутне - корупция, шуробаджанащина, крадене на милиони, развалени хора, гнили и л***йняни дела! Потресаващо морално разложение, следствие от управлението на БКП и на юдо-комунистите от ДС, които са вътре във всички партии...
49
7
 
15
 
! Отговори
Царя е гол преди 1 година
Кой финансира ПП? Как се създава партия и структура? Кой и как плаща за това? Аз също искам да направя партия, имам добри, не изключително добри идеи, но нито ми дават ефирно време, нито имам пари да обикалям страната. Как Кокорчо с 0ла лева в сметката обикаля страната пресизборно, кой и как финансира? Някой знае ли?
48
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От общо 75-те милиарда с които ПП разполагаше за 7-те месеца управление останаха 1.5 милиарда, които наричат "бюджетен излишък" някой ще разследва ли къде са изхарчени тия почти 11 милиарда на месец? За какво отидоха 18-те милиарда външен дълг? Къде са парите за магистралите? Кога най-сетне ще се скриете от общественото пространство?
47
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никога повече крадците от ПП, БСП и ДБ които ги изритаха с вот на недоверие само след 6 месеца.
46
4
 
9
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Що е то картел? И въобще има ли смисъл в това заглавие или няма мисъл в главите на тея от снимката. Това е въпроса!