Постна кампания за вота: Липса на послания и умора на политиците

2/3 от избирателите предпочитали кабинет с ПП-ДБ и ГЕРБ
24 мар 2023 10:09, Анисия Иванова
25

Поредните парламентарни избори са само след седмица. Каква кампания видяхме?

"Постна кампания е, но е обяснимо от гледна точка на това, че е пета поред. Няма особен интерес от страна на избирателите, партиите са изтощени, политиците също. Няма какво повече да предложат като идеи, защото не са управлявали, няма и пари. Те са изтощени откъм финансови средства за правене на кампании", каза политологът Георги Киряков в студиото на "България сутрин".

Според социолога Юлий Павлов кампанията не е спирала и когато е имало редовно правителство.

"Абсолютно погрешна е, защото тя през цялото време е насочена към твърдите избиратели. Това е противно всичко, което пише по учебниците. Кампаниите се водят, за да се привличат колебаещи избиратели", допълни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Киряков смята, че партиите не са разширили "арсенала" си, за да могат да привлекат вниманието на различни хора.

"Правят се някакви срещи в някакви зали с фенове. Те така или иначе би трябвало да гласуват за тези партии. Ако те не могат да привлекат собствените си фенове, значи са приключили. Противник съм на тези затваряния в зали и срещи с избиратели, това е безумие, което продължава от 90-те. Има кампании, които не са физически", подчерта политологът.

Павлов цитира проучване на Центъра за анализи и маркетинг за политически нагласи в България, проведено в периода 16-19 март, 2 седмици преди изборите, сред 1201 пълнолетни българи, чрез стандартизирано интервю лице в лице.

"Един от въпросите в проучването беше "Трябва ли правителството да наложи таван на цените". 83% казват "Да". Така че служебното правителство започна действия в тази насока, като, разбира се, това е таван на надценките, а не таван на цените. Но когато направим разбивка на партиите, дори и тези, които се самоопределят като десни, привърженици на ПП-ДБ, ГЕРБ, над 70% са за това. Така че хората не се интересуват от експертните оценки", поясни социологът.

От проучването става ясно, че едва 42% от българите са решили за кого да гласуват.

"Не е малко, въпреки всичко, което говорим и постната кампания, липсата на послания и умората на политиците - пак е добре, че 42% са решили да гласуват. Аз си представям, че 30% са решили да упражнят правото си на вот. Може и до 50% да стигне избирателната активност. Има си и един процент от хора, които не гласуват", добави Георги Киряков.

Юлий Павлов очаква избирателна активност колкото на предишните избори, но смята, че е възможно и да е по-ниска.

Попитан какъв фактор се явява местният вот за тези избори, Киряков отговори: "Две хипотези има - едната е, че заради местния вот може да не се стигне до съставяне на редовно правителство, другата е, че въпреки местния вот трябва да се състави правителство и че е наложително заради многото задачи, които не могат да бъдат решени от служебното правителство. Най-добре е да има кабинет с ПП-ДБ и ГЕРБ."

Социологът затвърди думите му, че с тях може да се състави единственото възможно правителство.

"Това не се харесва нито на твърдите избиратели на "Продължаваме промяната", нито тези на ГЕРБ. Нашите изследвания показват точно обратното - 2/3 предпочитат този вариант, пред това да има нови избори. Хубаво е партиите да се вслушат в своите избиратели и да намерят някакво решение", каза още Юлий Павлов.

Гледайте целия разговор във видеото.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Шарлатани+Костовици в действие.
16
0
 
3
 
! Отговори
Нека кажат партиите преди 2 месеца
Преди изборите трябва да поискаме от партиите да кажат какво ще направят ако от САЩ и НАТО поискат да изпратим доброволци или наемници в Украйна. Нека кажат ясно, а след това всеки да реши за кого ще гласува. Когато гласуваха за ПП колко от тях предполагаха че Киро ще изгони 70 руски дипломати и сътрудници в посолството и консулствата и ще изпрати оръжие за милиарди в Украйна? Сигурно не много. Сега вече трябва да е ясно какво правим оттук нататък.
15
2
 
7
 
! Отговори
Дядката преди 2 месеца
Какво могат да ни обещая?ГЕРБ могат например да обещая че ще крадат и за гражданите ,ПП ще ни изпратят на фронта срещу Русия за да се харесат на САЩ!Само БСП прави свестни обещания ,но останалите ще я прецакат с мушийки!
14
0
 
4
 
! Отговори
луд умора няма преди 2 месеца
Спестяванията на фирмите са се увеличили с рекордните 27% за година и в края на февруари вече стигат 40,9 млрд. лв. В банките компаниите са вкарали внушителните нови 8 млрд. лева, показват последните данни на Българската народна банка
13
2
 
3
 
! Отговори
ДИЛЕМА преди 2 месеца
ВЪЗРАЖДАНЕ ИЛИ ПОВИКВАТЕЛНА
12
0
 
4
 
! Отговори
умора на политиците! преди 2 месеца
на полето ратаи да съживят земеделието което съсипаха
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българите многократно сме показали че чакаме поредния месия, дето "ще ни оправи". И с царя и с ББ и с лицето Трифонов. И винаги сме катастрофирали лошо. Сега очаквам да изберем К.Копейкин да е поредния. Е, тогва ще е големия цирк и смешния плач.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Умора в полиик????? Тази глу пост кой я сътвори????? От кво па те се умориха? От лъгане???
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От мен поне 10 гласа за Възраждане,за да се предотврати съставянето на правителство на войната.
8
2
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
как може да гласувате за парапета и грешния ъгъл това е голям грях което састорили господ ще ги накаже
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С ПП-ДБ и ГЕРБ ви чака война,а оцелелите след нея ще могат на воля да се просвещават в тайните на джендъризвращенията и да се тъпчат до насита с бръмбари и скакалци.
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Щом като има хора да гласуват за Киро, Кокорчо, Лорер България няма бъдеще. Това са хора безкруполни шарлатани. Боже пази България защото няма друг.
5
0
 
15
 
! Отговори
Българ преди 2 месеца
Бре, уморили са да взимат 10 000 хил заплати ли? А народа не са ли измори 30 год от тия некадърници???????
4
0
 
16
 
! Отговори
Политкоректен преди 2 месеца
Уморени да изпълняват външни поръчки? Счупили са се от бачкане.
3
1
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 2 месеца
Не се сещат
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То не може на 5 пъти избори да си въртиш на Бойко и ГЕРБ колко са лоши. Баламурници има доста ама все пак
1
4
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
ако гласувате за ПП ДБ значи нещо ви има..........нали се сещате