Вотът на 2 април: Сгъвайте бюлетините два пъти

Това призова общественият съвет на ЦИК
26
Вотът на 2 април: Сгъвайте бюлетините два пъти
Снимка: БГНЕС

Общественият съвет към ЦИК препоръчва на избирателите, които ще гласуват с машини на 2 април 2023 г., да сгъват два пъти машинната бюлетина преди да я подадат на член на СИК за поставяне на печат и да я пуснат в прозрачната урна.

В своите Методически указания ЦИК не е посочила или препоръчала как точно да става сгъването на машинните бюлетини. Комисията е оставила този въпрос на преценката на избирателя, а по телевизиите бе показвано еднократно сгъване.

Досега начинът на сгъването не беше важен, защото разписките от машините се пускаха по правило в непрозрачни кутии. На тези избори за първи път машинните бюлетини ще се пускат в прозрачни урни, както и хартиените бюлетини.

Опитът от последните избори (02.10.2022) показва, че в някои секции, където по грешка са били сложени прозрачни кутии за разписките от машинното гласуване, при еднократното им сгъване някои от тях са се отваряли и е можело да се види вотът на избирателя.

Общественият съвет към ЦИК припомня, че за хартиените бюлетини ЦИК препоръчва да се сгъват по два пъти именно с цел да не се разкрие вотът на избирателите. А тези бюлетини са доста по дълги и широки от машинните. Логично би било с бюлетините от машинното гласуване да сме също така предпазливи.

Затова ОС към ЦИК препоръчва на избирателите да сгъват два пъти и машинната бюлетина. Мястото е достатъчно, за да се сложи печат. Ако от СИК възразят, че мястото не им е достатъчно – първо да сложат печата и после избирателят да си я сгъне още веднъж.

Общественият съвет приканва всички граждани за масово участие на изборите на 2 април независимо от начина на гласуване, който ще предпочетат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: изборибюлетинаЦИК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България всички партии са от ,,лявото пространство".Докато не се появи републиканска партия,до тогава и по пет *** да ги сгъвате бюлетините,нищо няма да се промени.Народняшка партия трябва,не ,,левашка".
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2 април -ти резил
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да ходя да гласувам и няма да признавам парламента за легитимен.
20
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не забравяте да напишете ,, НЕ НА ЕВРОТО,, на бюлетината.
19
1
 
3
 
! Отговори
Джордж Оруел преди 1 година
Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е!
18
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който гласува за лъжепатриотите от *** бял ден да не види.
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз и тоалетната хартия я сгъвам 2 пъти
16
3
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Честит професионален празник на всички политици!
15
2
 
2
 
! Отговори
после преди 1 година
които набутате вътре, ще ви Zгъне 5 пъти
14
4
 
2
 
! Отговори
КуКу Весу преди 1 година
и аз съм за русобългарската държава на тарабата
13
17
 
5
 
! Отговори
SS преди 1 година
Само глупаците,партийно обвързаните и платените ходят да гласуват ! Пускайки бюлетината някой наивно си мисли ,че някой ще изпълни обещанията които е дал ,или ,че нещо ще се промени !34 голем,,демокрация" и Бг-я си е все същата обрулена бедна държава от която хората бягат ! Не ви ли ,,увряха" главите .....?!
12
3
 
11
 
! Отговори
SS преди 1 година
Не мога да разбера защо купуването и продаването на гласове да е престъпление ? Мога да си продам ,вилата,колата,апартамента,бъбрека си дори ,но гласа си не мога ? Обаче партиите не изпитват угризения от моя глас да пребират субсидия ! А хилядите застъпници,наблюдатели по изборните секции те не са ли купен вот ? Нали гласуват за партията която им плаща !
11
5
 
10
 
! Отговори
Териториален преди 1 година
Опитват се да ни откажат да гласуваме машинно но не са познали.....
10
2
 
11
 
! Отговори
SS преди 1 година
Сгъвайте 2 пъти бюлетината ,ако изобщо отидете да гласувате ! Молим дайте си гласа защото това са 12лв всеки месец субсидия от глупавия данъкоплатец които ние партийните лидери знаем как ще изхарчим !
9
5
 
4
 
! Отговори
Българи преди 1 година
Върнах ме се 89г СДС БСП ****** СЕГА уж НОВИ са. ГЕРБ СДС **ПП СДС ** БСП уж ЛЕВИЦА някаква ** ДРУГИТЕ ПЪК УЖ ПАТРИОТИ СБИРЩИНА НА СЕДЕСАРИ И БЕСЕПАРИ ОКРАЛИ И ИЗГОНИ ЛИ ДЕЦАТА И ПРОДАЛИ БЪЛГАРИЯ ** Ейййй ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ БЯХА ПЪРВИ ПАДНАХА В КЪРВИ А ПОСЛЕДНИТЕ СТАНАХА ПЪРВИ ОГРАБИХА НАРОДА ПРОДАДОХА БЪЛГАРИЯ МИСЛЕТЕ И ГЛАСУВАЙТЕ НЕ НА ВОЙНАТА НЕ НА НАТО!!
8
4
 
4
 
! Отговори
ренегат преди 1 година
не днес ден на шегата, а утре 2 април така ще се пошегуваме с продажните дупедавци български партии и коалиции, че ще реват на умряло :)))
7
3
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
До "козяк"! Прощавсй,брат,обсче в Каркасон такъв вятър брули,че без да искам кликнах с негативен ответ на добрият ти коментар.Съгласен съм с теб.
6
11
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Тя,Руската армия на Честта и Българолюбието ,ще ви сгъне на 100 ,ваш'та мъмъца цънгърскъ политическа османска ! Да ви се изсъра на изборите цънгърски небългарски! Катунджии чалгарски и мъхленски! Да живее РускоБългарската Държава !
5
4
 
9
 
! Отговори
козяк преди 1 година
И пет пъти да ги сгъвате мача е свирен от кумова срама чакат само да минат изборите.
4
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние българските просттаци имаме известни затруднения с ползването на машинките