Тома Биков: Асен Василев е виновен за ситуацията, в която се намираме в момента

Според него ПП е основният опонент на ГЕРБ
30 апр 2023 15:25, Нели Христова
89
Тома Биков: Асен Василев е виновен за ситуацията, в която се намираме в момента
Снимка: БГНЕС

"Постигаме сериозно ниво на съгласие и по отношение на законодателната програма, и по отношение на програмата за управление. Когато се водят разговори, това се прави искрено. Но когато някои хора излязат по телевизията и започнат да говорят как хора, свързани с ГЕРБ, нямат право да са част от изпълнителната власт, това не прави добро впечатление и спира целия процес... Мисля, че начинът, по който вървят комуникациите помежду ни, води към осъществяване на първия мандат. Ние сме готови да управляваме с ПП - ДБ на паритетен принцип, нямаме намерение да ги обгрижваме и обслужваме по никакъв начин". Това каза пред БНР Тома Биков от ГЕРБ.

И посочи, че Асен Василев е виновен за ситуацията, в която се намираме в момента, както и за невлизането на България в еврозоната.

"Мое лично мнение е, че Асен Василев не трябва да участва в правителството. Това не означава, че трябва да се изключи варианта - коалиционно правителство, паритетно между двете формации. Център на разговорите обаче е как Кирил Петков и Асен Василев искат да бъдат министри, а това не трябва да е така. В състава на кабинет би могло да има и партийни, и експертни кандидатури. Нашето намерение е не да играем напук, а да създадем стабилна конструкция, която да издържи четири години. Това е начин да се преодолее политическата криза... Ако не могат да живеят без Асен Василев като министър, ще трябва да измислим хора, които да са в състояние да наложат контрол върху него. Той не може да бъде контролиран от един човек, трябват хора, които да му попречат да фалира държавата. Финансовият министър трябва да бъде или от ГЕРБ, или да бъда безспорен специалист по финанси... Не виждам кой ще подкрепи самостоятелно правителство на втората политическа сила. Предложенията им са абсурдни".

Биков подчерта, че ако ПП - ДБ представят структура и състав на правителството, за да преценят от ГЕРБ дали да положат усилие с първия мандат: "Ако предложат това, което се намеква в момента, не сме готови да го подкрепим. Ако имат други виждания, нека ги представят. Вече сме обявили, че можем да се откажем от първия мандат. Само при адекватно предложение. За нас мандата не е фетиш, въпросът е те какво предлагат".

По думите на Тома Биков мълчанието на ДБ е силен знак и аргумент, че не може да има самостоятелно правителство на ПП.

"Конструкцията от 64 депутати не е монолитна и не е на едно мнение. Не виждам тогава с какво самочувствие Промяната искат да участват в управление, и то самостоятелно, и то с правителство на малцинството. За да имаш такова правителство, трябва да имаш сравнително здрави канали на комуникация с другите парламентарни сили. Трябва да имаш монолитна парламентарна група, която да е склонна понякога да взема и непопулярни решения. Трябва да имаш и хора, които да осъществяват политиките".

Според него ПП е основният опонент на ГЕРБ.

"Не сме там, защото ги харесваме. Не преговаряме с тях, защото им се възхищаваме какви експерти са. Ние сме там, защото оценяваме, че са втора политическа сила и в изострена конфронтационна ситуация това би успокоило общественото напрежение. Щети от това ще понесем и ние, и те... Те се самовъзприемат като номенклатура, която още когато се е родила, властта ѝ се полага по право. Те живеят в демократична държава и властта не им се полага по право".

Той поясни, че ГЕРБ имат поне четири варианта с персонален състав на Министерски съвет.

"Имаме и за партийно, и за непартийно правителство. При правителство на малцинството по-добър вариант е то да има партийна тежест".

Министър-председателят трябва да бъде равноотдалечена политическа фигура, заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
toti преди 1 година
ХАЙДЕ БЕ ...НАЛИ СИ БИК ,С КОЙ СЕ БОРИШ..С ВЯТЪРА...НИКОЙ НЯМА ДА СЕ ВЪРЖЕ ЗА ВАШАТА ВЪДИЦА !!!
67
0
 
0
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Напротив, вие сте виновни. ГЕРБ СА ВИНОВНИ ЗА СЕГАШНАТА СИТУАЦИЯ, ЗАЩОТО ТЕ, ЗАЕДНО С ПАТЕРИЦАТА ИМ ИТН СВАЛИХА ПРОВИТЕЛСТВОТО! ОТТОГАВА ЗАПОЧНА ТАЗИ КРИЗА! ЯСНО ЛИ ВИ Е!
66
0
 
0
 
! Отговори
Да,де.. преди 1 година
До нима+""Но там,в Англия им е лесно:Мешат се с индусите,и не можеш да разбереш какви са.Жените като сложат една точка на челото,и са готови.Джипсито каквото и училище да завърши,си е джипси.Кръвта вода не става.Виждаме и премиера индус какви ги надроби за кратко време.
65
0
 
1
 
! Отговори
Ами.. преди 1 година
До Анонимен+""Да дават простоКиро,Мравояда.Що не ги дават?Не знам.Рашков пък изобщо го забравиха.
64
1
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Тома Биков-топ измекярин.Първо пишеш "Шайка",след това получаваш кюлчета и пачки от ББ и ставаш топ ГЕРБер.Подобни индивиди трябва да са дълбоко заровени на политическото сметище.
63
1
 
3
 
! Отговори
Sevda Productions преди 1 година
Сложили са му костюмче и са го зализали. Както и очила без диоптър, разбира се.
62
1
 
2
 
! Отговори
Took too much преди 1 година
Тома биков е завършил актьорско майсторство и е бил куклен актьор в Благоевград. Неговата страст е да "рита мач", на футболния терен. Аз лично бих спекулирал, че там някъде на някое игрище се е запознал с Боко - също отявлен футболен ентусиаст. И да, в коментара си съм написал тома с главна буква, само защото е в началото на изречението.
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Два дена на първа страница по няколко гербави калинки ни непрекъснато ни облъчват.Какво става?
60
1
 
3
 
! Отговори
Георгиев преди 1 година
Тома безверни си ти един..! Кинтата е важна!
59
2
 
4
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
ГЕРБ рябва да напусне политиката и да не се появява вече в управлението на България.Те за 12 години доста "добри" неща направиха..
58
0
 
4
 
! Отговори
бойкоумре преди 1 година
Всичко за нищо,Биков.Предлага пък се засяга.
57
1
 
5
 
! Отговори
Пешо Батмана преди 1 година
Има поглед на усукал тестикул в препълнен автобус.
56
0
 
1
 
! Отговори
до НИМА преди 1 година
миналото лято ром в Карлово ми работи 2 дена в двора. Питах го а той >>>> АЗ ИМАМ ПЕТ, А НИЕ СМЕ ОСЕМ БРАТЯ И СЕСТРИ "
55
3
 
3
 
! Отговори
нима преди 1 година
До ГЪЛЪБА ПРЕДЛАГАРомчетата вече отдавна не живеят в България и се раждат в чужбина. Ходят в училища с много по-висок ранг от българските, говорят по няколко чужди езика и си живеят спокойно на запад. Един пример: съседите ми в Англия са роми, купиха си къща в престижен район, децата им учат в английско училище и едва ли тези хора ще си мечтаят за българска социална издръжка и да живеят в България. Срещнах и щастливи роми.
54
0
 
4
 
! Отговори
ами преди 1 година
България я доят повече от 30 години всичките тези, които бяха на власт.
53
4
 
13
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
Томичка, виновно е крадливото опг гроб, което 12 години разказа играта и на ценности и на съд и на справедливост. 12 години. ПП управляваха 6-7 месеца в условия на война. Скрий се гербафродит зализан.
52
1
 
3
 
! Отговори
Апел преди 1 година
"Европо" - НЕ ДАВАЙ парите по плана за ВУ на крадливото племе населяващо днешна България!
51
1
 
4
 
! Отговори
НАМАЛЕТЕ БРОЯ преди 1 година
НА ЧИНОВНИЦИТЕ ПОНЕ 5 ПЪТИ
50
0
 
3
 
! Отговори
СПРЕТЕ СОЦИАЛА преди 1 година
И ТО ВЕДНАГА ЗА "ДЕЦА РАЖДАТ ДЕЦА" > ДЕТСКИ САМО ЗА МАЙКИ НАД 18 Г.
49
4
 
8
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 година
Жалко и нервозно комунистче .