Близнашки: В новия парламент без дълбоки промени

Новите субекти се борят за малък сегмент, заяви професорът
Обновена: 15 фев 2021 21:29 | 15 фев 2021 21:26, Веселина Йорданова
44

Трудно е да се предскаже какъв ще бъде следващият парламент. В нашето общество има едно по-дълбоко разделение вътре в него и избирателните кампании трудно внасят кой знае какви корекции в съотношението на силите. Виждате, след всичките тези протести, продължили няколко месеца, управляващата партия е на път да спечели и то убедително изборите. Това каза в предаването "Опорни хора" по Bulgaria ON AIR проф. Георги Близнашки, бивш служебен премиер и преподавател по конституционно право.

"Наивно е да се смята, че ще настъпят някакви дълбоки размествания. На сцената се появиха много нови субекти, но те се борят за много малък сегмент. Става дума за едни 5-10 %. Когато едните тръгнат нагоре – това е за сметка на другите. Най-вероятно там ще бъдат изненадите - в десния спектър, където много е вероятно някои въобще да не влязат в парламента, макар че вдигнаха много шум през последните няколко месеца, защото те се борят за един много ограничен контингент", конкретизира ситуацията проф. Близнашки.

"Не се получи да се стигне до срив в конституционната система, до държавен преврат, от парламентарна република да преминем към президенциализъм. Всичко това беше осуетено. Много хора не разбраха, че кулминацията на протеста не беше в София, а в Брюксел, когато ЕП прие резолюцията за България. Там ясно беше казано, че изборите ще бъдат редовни.

Всъщност, никой не иска сътресения в периферията на Европа. В България не може да се произведе български Орбан или нещо такова", коментира бившият служебен премиер.

"Тази година ще си говорим основно за конституция. Тези, които влязат в парламента, ще се упражняват най-вече в конституционното право. Мисля че всички ще се поддадат на това изкушение. Има разочарование у нас от демокрацията, от парламентаризма и много хора се опитват да го експлоатират", очерта тенденциите проф. Близнашки.

Относно протестите и президента Румен Радев, Георги Близнашки заяви, че "заблудата на държавния глава, избран от народа, е, че хората, излезли на площада, това е самият народ".

По повод споровете за мястото на прокуратурата, Близнашки бе категоричен, че "няма как да се извади прокуратурата от съдебната власт. Има европейски тенденции, имаме международни ангажименти. Това въобще не може да се случи. Целта е да се парализират институциите и най-вече прокуратурата, а нейната дейност започва да дава резултати".

"Сега се справяме с наследството, което ни оставиха във втората половина на 90-те години“, коментира проф. Георги Близнашки.


44
Още от Избори за НС 21
Атанас Мерджанов за изборите: БСП не е в изгодна позиция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
засега за ГЕРБ преди 2 седмици
Настървението с което пишат, "алтернативните на ГЕРБ" навежда на мисълта че осъзнават своето безсилие.
23
0
 
1
 
! Отговори
човек от народа преди 2 седмици
Мечтите на Разединителя май няма да се случат.
Аз още от първите дни го заподозрях че иска да играе Орел - Рак - и Щука на българския народ. Засега, въпреки многото медиен шум, плановете му не се осъществяват. На изборите ще бъде решителния бой.
22
0
 
1
 
! Отговори
Краси преди 2 седмици
Близнашки е комнист-бетонна глава !
21
1
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 2 седмици
Големите пари от ЕС за България идват към ГЕРБ. Всички про-руски партии като: БСП, ДПС, Има такъв народ, Изправи се, Възраждане Атака, АБВ и др. няма да получат нищо от ЕС...
20
6
 
6
 
! Отговори
до коментиращите преди 2 седмици
Големи демократи сте се извъдили!

Не търпите мнение различно от вашето.

Проф. Близнашки е един от най-добрите специалисти

по конституционно право и ако внимателно следите

коментарите ще видите, че няма разлика между неговото

мнение и това на проф. Киров.
19
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Точно заради такива личности като този, два милиона българи напуснаха Родината си!
18
9
 
13
 
! Отговори
Аамет ПееФски преди 2 седмици
Ко щял да работи Бибитко след изборите?
Пак същото,демек-нищо.
Ний герберастите крадем най-добре.
Щот Доган е плътно заТ нас.
17
5
 
3
 
! Отговори
муспи преди 2 седмици
Ползата от такива специалисти на Демокрациата е очевидна. Укрепва се убеждението на народа че гласовете се броят, даже нещо повече - независимо че се броат назначенията нямат нищо общо. От свооя страна пък назначените нямат никаква власт. Кръгът се затваря от Космическия закон - без значение е дали има или няма власт, защото раята си знае мястото. Колко Империи рухнаха докато се стигне до това Гладко море. Написано е за него на едно място, но ве казвам, за да си отмъстя.
16
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 27

Помогна или се опита да помогне?
15
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мая Манолова като омбудсман помогна на много хора!
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Голяма част от пишещите са неграмотни, но важното е, че са морални.
13
6
 
18
 
! Отговори
ПРОФЕСОРСКАТА СТЕПЕН преди 2 седмици
не дава гаранции за морал
12
9
 
15
 
! Отговори
ТОЯ ГЕРБАДЖИЯ преди 2 седмици
да ходи да пее оди за БОЙКО
11
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
тая торба е същия пребоядисан комунист като банкянския мошеник
10
4
 
16
 
! Отговори
БКП преди 2 седмици
Георги Близнашки започва политическата си кариера преди много години от Комсомола и като предан член на БКП. След демократичните промени е дългогодишен депутат от БСП и неведнъж с гордост се е хвалил, че е автентичен комунист. Дори за кратко беше евродепутат. Бил е член на висшето ръководство на социалистическата партия. Близнашки не е от случайните в Столетницата. Той е племенник на члена на Политбюро и секретар на ЦК на БКП проф. Йордан Йотов, на чието погребение на 24 юни 2012-а произнася прочувствено слово, озаглавено “Чичо Дачо, борбата продължава”.
9
8
 
4
 
! Отговори
Мая Манолова преди 2 седмици
Може да съм ***, но съм алтернатива!
8
6
 
14
 
! Отговори
Близашки преди 2 седмици
Чак убедително няма да спечелят герб.
Как се задържаха на власт - с репресии, рекет и побои над инакомислещите.

С криене по гори и села, излизане през странични и задни изходи, манипулации от севда тв.

И подкупи от джипката.
7
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кой гений измисли името на коалиция "Изправи се! Мутри вън!"? Това е подигравка с избирателите все едно са инфантилни. Абсолютна пародия! Ако това нещо изобщо влезе в парламента, ще бъде голям смях преди всяко тяхно изказване.
6
6
 
15
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 седмици
В нашето общество има едно по-дълбоко разделение вътре в него и избирателните кампании трудно внасят кой знае какви корекции в съотношението на силите.
------

Това е положението.
Окопаването на една хунта във властта до това води - грабеж, корупция, разделение, насилие и гражданска война.

Ти един наемател като пуснеш, на първата година почва да се мисли за собственик и да ти дава акъл за апартамента, а тия са наематели от 15 години.
5
9
 
12
 
! Отговори
Край преди 2 седмици
Демек хорото си върви добре -шкафчетата се пълнят. А вие можете да си гласувате колкото си искате - при тая система нищо не променяте.