"Реди мейд в дизайна" следва дадаистите

Изложбата в Dada Cultural Bar
Обновена: 1 дек 2015 11:05 | 30 ное 2015 13:55, Петя Славова
0
"Реди мейд в дизайна"  следва дадаистите
Снимка Dada Cultural Bar

 Изложбата „Реди мейд в дизайна – „Dada дизайн и антидизайн“ на студенти и преподаватели от департамент „Дизайн“ на Нов български университет може да се види до 3 януари в Dada Cultural Bar (ул. „Бенковска“ 10).

Студентите и свободните артисти от НБУ, следвайки примера на дадаистите, се обръщат към реди мейд – изобразителния език на дадаизма, за да демонстрират нестандартен поглед към предметите в дизайна, да протестират против липсата на разум чрез интелектуална игра и да изразят своята идентичност и оригиналност с пълния капацитет на фантазията си.

Изложбата е обърната към проблема за отговорността и безотговорността в дизайнерски, творчески и екологичен план. Дадаистичната изява задава въпроси и търси отговори колкото в рационалното, толкова и в ирационалното. Креативността на дада се състои именно в това да подложи на съмнение стандартните и рационални методи за създаване на дизайн, творчество и изкуство.

Откриването,  което е на 30 ноември, ще бъде съпроводено с изпълнения на групата „Изтрищеза“ (Петя Драгомирова – вокал, Петър Златков – китара, Максим Хальов -  ударни и Йордан Дончев – бас китара), която ще направи събитието още по-неформално и творческо с нестандартния си прочит на популярни пиеси в джаз, фънк и боса нова стил.

Между участниците в изложбата са изявени творци като: Емилия Панайотова, Руслан Лозев, Ева Гебрева, Иво Попов, Борис Сергинов, както и млади таланти като Мария Ампова, Теа Илиева, Благовеста Колева, Дияна Якубавска, Павла Пенчева и др.
 


0
Още по темата: Dada Cultural Bar
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари