Горбачов: Без реформи Русия я чакат сътресения

"Могъщите лични и корпоративни интереси искат запазване на статуквото"
Обновена: 21 сеп 2011 23:14 | 21 сеп 2011 23:14, Елка Василева
84
Горбачов: Без реформи Русия я чакат сътресения
Снимка: Reuters

Ако не успее да извърши политически реформи и да намали зависимостта си от износа на енергия, Русия я чака нестабилност и бъдещето й ще е под въпрос, заявява бившият съветски лидер Михаил Горбачов в статия в днешния брой на в. "Московский комсомолец", цитирана от Ройтерс.

Колкото повече разговарям, чета и наблюдавам случващото се и обществените настроения, толкова по-силно чувствам растящото безпокойство на хората. Признанието за деградация на държавата и деморализация на обществото се превръща в общоприета диагноза, казва Горбачов в статията.

Все по-очевидно е, че установената в Русия система в отношенията между властта и обществото не гарантира нито личната сигурност и достоен живот на гражданите, нито искрено уважение към Русия по света.

Към половината от руснаците смятат, че Русия върви в неправилна посока. Осъзнаването на безизходността на положението се долавя и сред политическата класа, отбелязва Горбачов.

Трудно можеш да се отървеш от усещането, че на руските власти не им достига политическа воля и готовност да търсят реален изход. Властта се ограничава с козметични мерки, а по-често – с имитация на реформи и гръмки изявления. Явно могъщите лични и корпоративни интереси искат запазване на статуквото, казва
Горбачов.

Дори мнозина от онези, които признават необходимостта от промени, разчитат на реформи "отгоре", очаквайки ги от Кремъл.

Нима и досега не разчитаме на "царя-реформатор", а не на собствените си сили? Нима и досега не смятаме народа за добитък, пита той.

Нежеланието да се предприемат реформи и стремежът да се ограничим с частични промени често се обяснява не със страх да не загубим властта, а със стремежа да се избегне нов разпад на Русия. Именно липсата на промени обаче заплашва да предизвика нестабилност и да постави под въпрос бъдещето на страната,
изтъква 80-годишният бивш президент.

Властите дори не крият стремежа си да се предпазят от честна конкуренция и да гарантират самосъхранението си.

Перестройката беше прекъсната. През 90-те години властта се оказа в ръцете на хора, които под прикритието на демократични лозунги осъществяваха антидемократичен избор, а новото пълновластие бе допълнено от олигархичен капитализъм с криминален оттенък.

Властта се затвори в бункер и се обгради с непробиваем щит от всякакви уловки, "административен ресурс" и лицемерно законодателство, което прави смяната на властта невъзможна.

Русия се връща в Брежневата епоха, забравяйки, че тя вече приключи.

Смяната на властта, запазвайки предишната система и старите правила на играта, ще доведе единствено до това, че на мястото на едни хора ще дойдат други, а керванът ще продължи да върви към пропастта, допълва бащата на перестройката, предаде БТА.

 


84
Още по темата: Михаил ГорбачовРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
1
 
! Отговори
петър ненов преди 12 години
този *** няма право да говори за русия .при условие че се опита да я заличи като държава...
82
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Статията е много точна, а Горби им го казва на руснаците директно колко е зле този цирей наречен Руска Федерация. Те не са свикнали да слушат подобни слова от собствените им хора.
81
1
 
9
 
! Отговори
Оги преди 12 години
Абе тоя поменик какво се обажда без да го питат бе?Дори западните политици и медии го обявиха за некадърен и глупав политик!Гледах един филм за него по Хистори ченъл....всички го изкараха *** и неспособен да ръководи.Присмиваха му се, че е разрушил съюза.Дори Маргарет Тачър намекна, че от тоя и *** за зеле не става.
80
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе и на мене ми се ще да си лежа във къщата на Канарските о-ви и да давам акъл на другите, както го прави този бивш соц лидер (за Горбачов говоря, не се стряскай Станишев...). Явно на дъртия му липсва властта и контрола, и му е омръзнало да си пече г*за на Канарите.
79
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Все по-очевидно е, че установената в Русия система в отношенията между властта и обществото не гарантира нито личната сигурност и достоен живот на гражданите, нито искрено уважение към Русия по света." - абсолютно точно изказано.
78
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Там където руснаците са тръгнали (славянски фашизъм), Запада отдавна се е върнал. Същите идеи като на Мусолини и Хитлер, но в Путинско изпълнение 80 години по-късно. Сега дъртия Володя ще стане президент и ще направи нова война с някой слаб съсед, най-вероятно пак Грузия или Азербайджан.
77
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Русия е фашистка държава.
76
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този е дамгосан от Господ Бог!Защо ли?Ами предаде държавата си и сега живее с парите получени от Роналд Уилсън Рейгън в чужбина!И от удобната чужбина раздава акъл, предателски акъл.Ако обичаше държавата си, щеше да живее в нея.Продажна ***!
75
3
 
8
 
! Отговори
Русначе преди 12 години
И какво велико нещо направил този "велик руснак"? Повече руснаци (не само руснаци но и повече население от бивша СССР) го мразят, защото на него тяжи отговорност за тежки икономически и политически кризис на 90 години. Сметам, че ти никога не беше в Русия, иначе не говорил бы за "слабо развита арабска страна".Русия - индустриалировано общество, с ядрена и космическа технология, автомобилна промишленость и много друго. Помисли преди да кажешь глупости, човек.
74
7
 
7
 
! Отговори
някой преди 12 години
Горбачов - един велик руснак!!!Уви, за съжаление неговите думи са повече от истина.Перестройката прекъсна с излизането на Горбачов от властта.Замислете се поне за миг не е ли вярно всичко което казва?Русия сега ми прилича на една богата но слабо развита арабска държава!Примерно - Либия. Или някоя друга като Либия.Местни араби - петролни шейхове, червиви с пари, изнасят нефт и газ за цял свят, населението гладно, голо и босо мизерства ... Ето - това е съвременна Русия.
73
5
 
5
 
! Отговори
Русначе преди 12 години
"Докато руснаците карат исторически махмурлук Китайската армия ще си вземе 3/4 от Русия!За жалост! "Много смешни понякога са българите. наистина байганьовци наякои. Малко знаете за русия, някои митове, нищо повече.Абе, идвайте в русия, гледайте сегашнята Русия може да ще разберете нещо. Няма вече Союза, има капиталистична, много цинична и очень богата страна с голямо бъдеще.
72
6
 
8
 
! Отговори
Русначе преди 12 години
Горби - голям мерзавец. Повече руснаци го мразят. Изменник и предатель. Жалко, аз не мога да плюнуть в негово лице.Нека да върви по западни държави като Вечния ***, презираем от всички руснаци и се боя че някой ще го наплюе.
71
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това, че един народ освободил друг народ е най-голямата глупост на света. В политиката има само егоистични подбуди, това си го набийте в празните канчета. Русия е тръгнала да ни "освобождава", защото са преценили, че в онзи момент една война може да им донесе повече печалби, отколкото загуби. ЗА САМИТЕ ТЯХ. Останалото е пропаганда за улесняване на военната кампания.
70
5
 
4
 
! Отговори
не трябваше да дам преди 12 години
Дал съм 900 лева за компютър и вие ми цапате екрана с това подобие на двуного!
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ako Gorbachov ne beshe na razpusnal shaxme da vikame oshe i Zapada znesh li kakvo e zarska rabota a...ama sega kato otidesh da go videsh chernite poluchava dokumenti za rabota soziali a na tebe ti pokazvat SREDEN prast
68
8
 
8
 
! Отговори
красен ясен преди 12 години
Всички, които тук плюете по Русия, яка тояга за вас. А това нищожество на портретчето го вижте хубаво - така е изглеждал Юда Искариотски.
67
6
 
4
 
! Отговори
^3DAttack преди 12 години
*************************Аз съм Русофил, за разлика от тебе и не го крия, и не съм ограничен, но имам исторически познания, знам кой ни е освободил от турско робство, за разлика от тебе. *************************С този пост изби рибата.Ходи да пасеш патките Руснаците си патят от политиците си и тая страна нищо хубаво не я чака .. Може много да се каже по темата но е безмислено на русофили да обясняваш какво не е наред в Русия те са в светлото бъдеще
66
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мене руснаци не са ме освобождавали. Аз се родих под комунистическо робство и от него ме освободиха САЩ. Руснаците когото са освобождавали, да си търсят вересиите от него.
65
3
 
6
 
! Отговори
Марк до 64 преди 12 години
Излишно е да се сърдиш на фактите!Че кой отрича , че са ни освободили!Аз също симпатизирам на руснаците. И те са православни, като нас!Въпросът е, че тези нещастни хорица живеят с патриархалнообщинската психика и чакат Царябащица!А Китай напредва с бесни темпове!1968 г. ако се нелъжа Китай опита да влезе в Сибир! Тогава не успя. Но не се е отказал!Сега сме в Пакс Американа!Следва Пакс Чайна!Трябва да подкрепяме Русия! Тя ни е живият щит пред Китай, все пак!Но слаб щит, за жалост!
64
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз съм Русофил, за разлика от тебе и не го крия, и не съм ограничен, но имам исторически познания, знам кой ни е освободил от турско робство, за разлика от тебе. Ама какво ли те интересува, харесват ли ти медийните лъжи, в които тъне света. Ако ти харесват, за мен ти си вече зомби!