Киното обещава, че "Бъдещето е завинаги"

Програмата на София Филм Фест на 13 март
13 мар 2012 08:06, Петя Славова
0
Киното обещава, че "Бъдещето е завинаги"
Кадър от "Вторник след Коледа". Снимка: София Филм Фест

Програмата на София Филм Фест на 13 март продължава от 16,00 часа в кино „Люмиер“ с прожекцията на новия филм на Камен Калев „Островът“. Продукцията е с участието на Летисия Каста и Туре Линдхарт.

Софи и Данийл живеят заедно в Париж. Въпреки, че всичко между тях изглежда перфектно, Данийл е раздразнителен и затворен в себе си... Софи го изненадва с ваканция на морето в България. Стъпвайки на българска земя, тя изумена научава, че това е родината на Данийл...

От 18,15 часа е специалната премиера на филма на Аня Саломоновиц „Испания“. Режисьорката фокусира вниманието върху трима герои, които търсят щастието си. Чужденец, попаднал в Австрия, се опитва на всяка цена да стигне до Испания. Реставраторка, която припечелва допълнително рисувайки икони, не може вече да понася присъствието на бившия си мъж полицай. Той пък се опитва да я спечели отново, като междувременно си пъха носа в живота на смесени семейни двойки, защото такава е работата му.

В 20,45 часа председателят на международното жури ще представи новия си филм „Перфектно чувство“. Това е жизнеутвърждаващ поглед към смисъла на любовта и на това да бъдеш обичан в днешните смутни времена. Главните роли са поверени на Юън Макгрегър и Ева Грийн, чиито герои се влюбват, точно когато неизвестен вирус атакува последователно човешките възприятия, а всеобщата паника създава анархия и неизвестност в глобален мащаб. Сред актьорите в поддържащи роли ще видим Юън Бремнър, Стивън Дилейн, Кони Нилсън и др.

От 14,00 часа в Дома на киното можете да гледате словено-унгарската продукция „Архео“, чийто режисьор е Ян Цвиткович. Филмът е пътуване на трима души и една планета. Пътуване един към друг и към същността на нещата.

„Бъдещето е завинаги“ на Йозджан Алпер е заглавието, което ви очаква от 16,00 часа. Турският представител в Международния конкурс е история за млада туркиня, която търси своя любим – кюрд, заминал да се присъедини към борбата на своя народ. Преди това ще бъде представен и един от претендентите за наградата „Джеймисън“ за най-добър български късометражен филм „В крак с времето“ на Антон Парталев.

Киномаратонът продължава в 18,30 часа с „Фиш енд чипс“ на кипъреца Елиас Деметриу. Главният герой - Анди, е кипърски емигрант в Лондон. Преди съвсем да потъне в емигрантските си неволи, той решава да се върне в Кипър и да отвори свое капанче за пържена риба. Но мечтата му се превръща в кошмарна реалност, защото Анди е забравил една малка подробност: в Кипър просто не е като в Лондон! В 18,30 часа ще бъде представен и един от претендентите за наградата „Джеймисън“ за български късометражен филм „Сутрин“ на Неда Морфова.

„Историите са живи, когато се помнят“ на Жулия Мурат е с начален час 21,00. Основният персонаж във филма - Мадалена живее със спомените за миналото и за покойния си съпруг, докато един ден появата на младата фотографка Рита не я изважда от унеса ù. Преди това ще бъде показан късометражният претендент за наградата „Джеймисън“ „Отивам в Италия“ на Ивайло Марков.

В 19,00 часа в Cinema City можете да гледате „Тришна“ на Майкъл Уинтърботъм. Красивата млада героиня във филма е от беден произход – тя е най-голямата дъщеря на селско семейство. Когато баща ù пострадва при катастрофа с джип, Тришна приема поканата на красив непознат да работи в луксозния хотел на баща му. Неравенството между двамата в общество, което все още практикува уговорените бракове и има различни стандарти за мъжете и жените, лежи в основата на трагедията на забележителната млада жена.

От 21,15 часа ще бъде показан носителят на „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм „Раздяла“ на Асгар Фархади. Историята - Надер и Симин са женени от 14 години и макар да се обичат, искат да се разведат по взаимно съгласие. Когато съдията отказва да им даде развод, Симин се изнася от семейния дом, а заинатилият се Надер наема домашната помощничка Разиех. Тя се грижи усърдно за бащата на Надер и къщата. Един ден обаче Надер се връща у дома и заварва баща си сам. Избухва кавга, която има неочаквани последствия.

В рамките на иницативата София Филм за учащи от 18,00 часа в кино „Одеон“ ще бъде представен филмът на Георги Стоянов „Щурец в ухото“. Публиката ще има възможност да се срещне с екранните герои на Стефан Мавродиев, Павел Поппандов, Ицхак Финци и Татяна Лолова. Георги Стоянов бе удостоен с Наградата на София за приноса си в киноизкуството.

„Имало едно време в Анадола“ на Нури Билге Джейлан е с начален час 20,00 часа. Отличеният с Голямата на журито в Кан’11 и с наградата „Netpac” в Карлови Вари’11 филм ни представя безброй наглед несвързани детайли, които хвърлят светлина върху престъплението в центъра на историята и мотивите за него. Всеки един от персонажите, които се събират за разгадаването на случая, е много по-дълбок и впечатляващ, отколкото изглежда на пръв поглед.

В 19,00 часа Френският културен институт ви предлага среща с „Най-щастливото момиче на света“. Филмът на Раду Джуде ни запознава с 18-годишната Делия Фратила, която печели наградата от промоционална кампания на фирма за напитки: скъп автомобил. Щастливото момиче заминава за столицата, за да заснеме реклама с нейно участие. По пътя към Букурещ назрява конфликт – родителите настояват да продадат новата кола и с парите да започнат малък бизнес, а момичето иска да я задържи.

От 21,00 часа ви очаква още един филм с адрес Румъния - „Вторник, след Коледа“ на Раду Мунтеан. Той фокусира вниманието върху любовната история на Павел, който е женен от 10 години, но от 6 месеца e с 27-годишната си зъболекарка. Неочаквана промяна в програмата на съпругата му събира двете жени в зъболекарския кабинет. Срещата им изправя Павел пред трудно решение.

От 18,15 в Евро синема Изабел Лавин и Стефан Тибо ви предгат да видите документалната история на един женски клан, в който изкуството на танца се предава от поколение на поколение. Филмът е озаглавен „А нощем танцуват“.

В 19,45 часа Варон Боникос ще ви разкаже „Историята на един мъж“ – модния дизайнер Озуалд Боутенг. Режисьорът започва да снима филма през 1998 г., но тогава животът на модния дизайнер се обръща с главата надолу, защото той преживява мъчителен развод и бизнесът му фалира. Снимките се проточват 12 години. През тях Боутенг е назначен за творчески директор на „Живанши”, участва в свое реалити шоу в САЩ и се жени за руска манекенка.

„Да живеят противоположностите“ на Виктор Косаковски можете да гледате от 21,45 часа. Режисьорът показва разликите, но и изненадващите прилики между четири точки, разположени в противоположните посоки на света.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари