Сексизъм и расизъм - разпределянето на ролите в Холивуд

Само 33 процента от говорещите роли са за жени
6 авг 2015 14:53, Петя Славова
7
Сексизъм и расизъм - разпределянето на ролите в Холивуд
Малко са ролите като тази на Ребека Фъргюсън, която е с главна роля в "Мисията невъзможна: Престъпна нация". Снимка: Форум Филм

Само 33 процента от говорещите роли в холивудските блокбастъри се падат на жени, установи проучване на екип от университета Аненберг в Южна Калифорния, цитиран от Асошиейтед прес.

Изследователите проследили големите продукции в периода 2007-2014 година и установили голяма доза сексизъм и расизъм в разпределението на ролите на екранните герои, пише БТА. От стоте най-касови филма през миналата година, само в 21 процента главната героиня е била жена. В нито една от тези ленти не е фигурирала актриса, по-възрастна от 45 години.

Сред 100-те блокбастъра на миналата година, 73,1 на сто от ролите са се падали на бели актьори, 12,5 на афроамериканци, 5,3 на азиатци и 4,9 на латино звезди. Научният екип проследил 700 касови филма в периода 2007-2014 година.

Не по-малко тревожно било и участието на жените-режисьорки в холивудските хитови продукции. През миналата година, от 100-те блокбастъра, само 2 са били режисирани от дами. За сравнение през 2007 година успешните режисьорки са били три в топ-100 на най- касовите продукции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: холивудроли
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
2
 
! Отговори
някой преди 8 години
До 2: става въпрос за говорещи роли, в порното не говорят много. Освен небезизвестните "шнеле, шнеле"...
3
2
 
3
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 8 години
Да има повече черни в зимните спортове - хокей, ски, биатлон и т.н., иначе е расизъм. Да има повече нобелови награди за наука за черни, иначе е расизъм, да има повече златни медали за бели в леката атлетика, иначе е расизъм... Рептили, спрете се, защото се стига до абсурди. Иначе ще излезе, че слабите и мускулести тела в балета също са дискриминация. Ми някои може да иска да погледа шкембелийски балет с акики бурбулю трътки, от които се тресе сцената...
2
4
 
2
 
! Отговори
СЕКСИСТА преди 8 години
Природа на жената от Бога е, да е втора цигулка. А сатанинската либерастия, всячески се опитва да размести естествения ред. На нещата.
1
2
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Ко!?!???НЕ!