Джак Спароу отново плава под флага на Дисни

"Карибски пирати. Отмъщението на Салазар" тръгва по екраните
Обновена: 29 май 2017 10:19 | 26 май 2017 10:15, Петя Славова
2

Снимка: Форум  Филм

Още със старта си през 2003 г. "Карибски пирати" ни потопи надълбоко в пиратските приключения като поизтупа от прахта позабравените образи от книгите и киното, чийто връх е през 40-те и 50-те години на миналия век и ги съживи в нова светлина.

Така се опънаха платната на Летящия холандец, запъплиха страховити пирати, но вместо с превръзка през лицето, режисьорът на първата част Гор Вербински остави очите на героите да се търкалят по палубата, а добре познатия папагал от легендите, кацнал на рамото на капитана, бе заменен от крадлива маймуна.

Затова пък Джак Спароу бе въоръжен с типична пиратска душа, бленуваща за ром, жени, позагубващ от време на време кораба, екипажа си, че дори и душата си, но не и чувството си за хумор.

Превърнат в съвременна рок звезда и след четири епизода, последният от които бе преди 5 години, Спароу отново се появява на хоризонта - леко уморен и впиянчен и същевременно готов да превзема дори и сушата.

Именно с началната сцена в "Карибски пирати. Отмъщението на Салазар" режисьорите Юахим Рьонинг и Еспен Санберг правят реверанс към уестърните, за да продължат познатия стил на поредицата, пълна с комични ситуации, страховити и обречени да носят проклятието със себе си все по-мрачни и призрачни герои.

Води ги страховит испанец, в чийто образ влиза Хавиер Бардем, завзел водеща позиция като един от най-екстравагантните злодеи в киното от "Няма място за старите кучета" до опонента на Джеймс Бонд.

А на Джак отново му се налага да изкупва стари грешки, превърнал се в магнит за неприятности по суша и вода.
Задължителните елементи като това да бяга от тежката и строга ръка на закона до ядосаните му "колеги" и този път са предпоставка боевете да се случват на няколко фронта едновременно.

Този път сюжетът ни отвежда в поредните непознати води, като заменя част от главните персонажи с техните наследници. Любовната тема на Уил  Търнър (Орландо Блум) и Елизабет Суон ( Кийра Найтли) е продължена от техния наследник Хенри (Брентън Туейтс) и Карина Смит (Кая Скоделарио), която също май има пиратска жилка.

Сред колоритните персонажи лесно разпознаваме и сър Пол Маккартни, а сред добре познатите "стари муцуни" се появява капитан Барбоса (Джефри Ръш), който за жалост не притежава онази сложност на образа от първия епизод, в който се открояваше нещо трагично около идеята, че е претрупан с богатства и власт, но е загубил вкуса към живота, метафорично събран в най-обикновена ябълка.

По пиратски традиции, авторите на петата част не ни лишават и от карта със заровено съкровище, като тук персонажите я разгадават с помощта на звездите. Затова пък тя ги отвежда на дъното на океана, където е скрит жезъла на Посейдон, за който легенда гласи, че развалял всякакви проклятия.

"Карибски пирати. Отмъщението на Салазар" се понася по екраните от 26 май.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледах го, повтарят стари комични ситуации на нов глас, инак си е забава, нищо повече,
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още никой ли не го изгледа?