"В кръг" на Стефан Командарев спечели две награди на goEast

Международният фестивал се състоя в Германия
12 май 2020 16:15, Петя Славова
3
"В кръг" на Стефан Командарев спечели две награди на goEast
Снимка: София Филм Фест

На 11 май беше закрито 20-то издание на Международния кинофестивал goEast във Висбаден, Германия, в който взеха участие 107 филма от 40 държави. За първи път в своята история, фестивалът беше проведен изцяло онлайн, заради пандемията COVID-19. Големият победител на вечерта е последният филм на Стефан Командарев "В кръг", който спечели Голямата награда "Златна лилия" за най-добър филм и наградата на критиката ФИПРЕССИ.

Още по темата

"Фестивалът не се преклони пред коронавируса и екипът и журитата работиха онлайн. Зрителите гледаха филмите онлайн. Това е достоен пример, как се цени и пази културата и в частност киното в трудна ситуация. Това са поредни награди на филма, но първи две на онлайн фестивал по време на пандемия. Това ги прави много специални за нас! Честито и благодаря на целия екип!", сподели режисьорът и продуцент Стефан Командарев.

Мотиви на основното жури – "Международното жури предпочете блестящо изградения, многопластов филм, който ни потапя в една интимна и в същото време експанзивна нощ в София, когато патрулират нощните смени на полицейските коли. Всеки следващ епизод, всяка следваща обиколка, ни потапя все по-дълбоко в мрачната и несигурна страна на обществото, вплетена в метафората на нощта. В същото време историята изследва вътрешния свят и личната уязвимост на героите, поставяйки под съмнение техните морални избори, убеждения, сила и способност да правят трудни избори. Автентичните диалози, отличната игра и забележителната кинематография смесват личното и универсалното и превръщат филма в отражение на тъмната и светлата страна на човека и неговата връзка с големия свят. Единодушното решение на журито е Голямата награда "Златна лилия" на 2020-а да вземе "В кръг” на Стефан Командарев"

"В кръг" има над 10 награди от различни фестивали в Европа и вече беше успешно представен в над десет държави. Това е вторият филм от планираната трилогия след реализацията на „Посоки“. Той разказва историите на три двойки патрулиращи полицаи в нощна София. В лентата ще видим Ирини Жамбонас, Павел Поппандов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Васил Василев–Зуека, Стефан Денолюбов, Стоян Дойчев, Герасим Георгиев–Геро, Николай Урумов, Анастасия Ингилизова, Ованес Торосян и др. Режисьор е Стефан Командарев, оператор Веселин Христов, сценаристи Симеон Венциславов и Стефан Командарев, продуценти Стефан Командарев и Катя Тричкова за "Арго Филм".


 


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Роза преди 1 месец
С интерес гледам филмите на Стефан Командарев-един от малкото талантливи бъпгарски режисьори.Желая му здраве и смелост,за да разобличава във филмите си тъмните страни на нашия съвременен живот!
2
1
 
3
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 1 месец
До 1

Имаш ли история на душевни заболявания? Или си сляп, или глух. Бг кинцето е просто Кражба и пране на кинти! Честито!
1
2
 
4
 
! Отговори
Стефан Христов преди 1 месец
Толкова се радвам и съм горд за българското кино!
Иначе трябва, според мене, тази линия от "В кръг" да се проследи още от "Съдилището" /2014-та/ и "Посоки" /2017-та/ на същите автори и със същите великолепни български артисти!
БРАВО за творците на съвременното българско кино! БРАВО И ПОКЛОН!