Да откриеш"Алтамира"

Филмът - по телевизия Bulgaria ON AIR
12 юли 2020 11:01, Петя Славова
2
Да откриеш"Алтамира"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Интересното пътешествие на любителя-археолог Марселино де Саутуола из пещерата "Алтамира" разказва британският режисьор Хю Хъдсън ("Огнените колесници", "Мечтах за Африка”) в едноименния си филм.

Историята ни разкрива тайните на скалните рисунки от палеолита в пещерата, намираща се в Кантабрия, Испания.

Годината е 1879., а това е едно от най-важните открития на 19-ти век.Пещерата влиза в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Главният герой е придружен от 9-годишната си дъщеря Мария и заедно с нея дават големия си принос за историческото откритие. За стигането до успеха, персонажите преминават през различни перипетии.

Хю Хъдсън показва Саутуола и проучванията му стартирали години по-рано, в момент, когато той не осъзнава важността на откритието си. Години по-късно на Световното изложение в Париж, героят ще види значимостта на това, което пръв е видял.

Режисьорът следва персонажа по пътя му - от зелените хълмове до заснежените върхове и бреговете на Северна Испания. Красивите кадри са придружени от музиката на Марк Нопфлър (основателя на Dire Straits).

Главната роля е поверена на Антонио Бандерас, а актьорският състав е допълнен още от Рупърт Еверет, Голшифте Фарахани, Никълъс Фарел, Хенри Гудман, Пиер Нини, Клеман Сибони и Алегра Алън.

Гледайте "Алтамира" на 12-и юли от 00.30 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 3 години
Какво съвпадение! Точно снощи го гледах и сега оп ето чета статийка...
1
0
 
1
 
! Отговори
Пело от село преди 3 години
Па я знаем село Алтимир дека е!