Домът на киното с нов стопанин

Сменят наемателя три пъти за три месеца
1 авг 2023 21:53, Стела Стоянова
0
Домът на киното с нов стопанин
Снимка БГНЕС, архив

За трети път в последните три месеца насам Домът на киното сменя стопаните си. Вече е избран нов наемател за арт пространството, което се стопанисваше временно от Purple Rain.

След като в продължение на 31 години салонът се управляваше от Стефан Китанов и неговата продуцентска къща "Арт фест", през май т.г. последният изненадващо заяви, че няма да поднови договора си със Съюза на българските филмови дейци. Причините, изтъкнати от Китанов, са "комплексни", но по-късно стана ясно, че са предимно финансови, припомня "Сега".

Съюзът на филмовите дейци е собственик на киното, което преди 1989 г. служи само за затворени прожекции пред гилдията, а след промените започва да набира по-широка публика и се превръща в сцена на редица фестивали и културни събития. СБФД обяви конкурс за нов наемател, но докато той излъчи победител, киното бе изправено пред временно затваряне. Това бе избегнато благодарение на продуцентите Борислав Чучков и Цанко Василев и комуникационния експерт Ради Георгиев. Тяхното дружество Purple Rain пое временно менажирането на обекта.

Още по темата
Междувременно Purple Rain се включи в официалния конкурс за дългосрочен наемател на киносалона, в който имаше още двама участници: фирмата "Амбиент", чийто управител държи и кафето на киното Cush.Bar, и Йордан Жечев - творчески директор на рекламната агенция guts & brains DDB. Първоначално от СБФД бяха съобщили, че кандидатите в конкурса са шест.

След гласуване в два кръга Управителният съвет на Съюза е предпочел кандидатурата на "Амбиент", която е събрала 7 гласа "за" на първия кръг и 9 - на балотажа.

До 5 август Съюзът на филмовите дейци трябва да сключи договор с "Амбиент" и нейния собственик Здравко Армянов.

Освен с бара в Дома на киното, фирмата се занимава с вътрешна и външна търговия, рекламна дейност, както и с бранда за текстилни аксесоари Cush.bar, чийто магазин допреди няколко години също се помещаваше в Дома на киното. Армянов си е сътрудничил успешно с бившия стопанин на Дома Стефан Китанов, който при оттеглянето си му благодари, казвайки, че са работили "в пълен синхрон" и са превърнали киното "в магнит за младите".

Самият Армянов няма досегашен опит в кинобизнеса и планира да си сътрудничи с бившия програмен директор на Дома на киното Христо Христозов, който беше част от екипа на Китанов, и с неговия помощник Ивайло Петков. Все още не се знае обаче кой ще оглави програмацията на салона и как точно ще продължи дейността му след месец август.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Дом на кинотонаемател
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари