Мултимедийната мумия на Ленин

Излезе първата аудио-визуална авантюра в новата българска литература - „Мултимедиен роман”
10 май 2008 12:59,
Мултимедийната мумия на Ленин
Обложка: Фондация "Бяло училище"

Кой? Момчил Цонев, Николай Панайотов , Радостина Рачева – Руди и Климент Костов.

Какво? Първата аудио-визуална авантюра в новата българска литература - „Мултимедиен роман”

Къде? На 9 май беше романът беше представен в София, зала Гъливер на Червената къща

Кога? Там е до 18 май от 15 до 19 часа.

Как? „Романът” представлява мултимедиен диск, в който през текстове, фотографии, живопис, късометражни клипове, аудиофайлове и др. авторът разказва своята фикционална история.

Тя е за професионален крадец на мумии, който получава странна поръчка – трябва да бъде открадната мумията на Ленин. Операцията е успешна и трупът вече се изстудява в стария хладилник на крадеца. На сутринта обаче той с изненада открива, че мумията е изчезнала...

Повече за мумията на Ленин, книгата без страници и идеята – от самия автор – в следващото видео.

 


 

Момчил Цонев е журналист, арт мениджър и писател. Роден е през 1983 г. в гр. Габрово. Завършва Националната Априловска гимназия и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Предстои му дипломиране в магистърска програма "Изкуства и съвременност (ХХ-ХХІ век)" на Софийския университет.

От 2006 г. е директор "Програми и проекти" във Фондация "Бяло училище" на българо-френския художник Николай Панайотов. Автор на книгата "Homo Pseudo. Pseudo-етика на чая с бисквитки", спечелила националната литературна награда "Хермес" и първа награда в XXXII издание на Националния студентски литературен конкурс в Шумен.

Автор на инсталациите "Музей с печка за съвременно изкуство", "Пропартград-1", "Мултимедиен роман. Кухнята", "Мултимедиен роман. Апартаментът" (Фондация "Бяло училище", 2007).

Носител на наградата на Община Габрово "Златен Хирон" за принос в развитието на града (2004). Лауреат на Първия национален поетичен конкурс "Христо Фотев" (2006). Отличен на ХХІ, ХХІІ и ХХІІІ национален младежки конкурс "Веселин Ханчев" (2004-2006). Публикувал е в "SMS-поезия 2006", "Facecontrol" (2006), "Лирика 2005", "SMS-поезия 2005", "Литературен вестник", "Труд", "24 часа", "Сега", "Капитал Light" и др. Пише кинокритика.

Фондация “Бяло училище” е основана от българо-френския художник Николай Панайотов през пролетта на 2005 г. в с. Стоките, Севлиевска община, където се намира и нейният арт център. Мисията на Фондация „Бяло училище” е да създава, подпомага и популяризира алтернативното съвременно изкуство в България. Място и материална основа за това е сградата на бившето училище “Христо Ботев” в с. Стоките, което не функционира от 2000 г. „Мултимедиен роман” е проект на Фондация „Бяло училище”.

Известният художник Николай Панайотов е роден в София през 1956 г. Завършва Националната художествена академия, в която преподава до 1990 г. От 1991 живее и работи в Париж. Негови изложби са представяни в Париж, Ню Йорк, Брюксел, Страсбург, Будапеща, Дюселдорф, Лайпциг, Люксембург, Монако и др.

През последните две години завръщанията на Николай Панайотов в България стават все по-продължителни и ползотворни. Един от най-новите му и мащабни проекти е създаването и развитието на арт центъра “Бяло училище” в с. Стоките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание