Почина американския писател Маурис Сендак

Авторът е носител на отличия като "Андерсен" и "Астрид Линдгрен"
9 май 2012 10:16, Петя Славова
3
Почина американския писател Маурис Сендак
Снимка: БТА

На 83-годишна възраст почина известният американски писател, автор и илюстратор на детски книги Маурис Сендак, съобщиха световните агенции.

Сендак е издъхнал тази сутрин в болница в Данбъри, Кънектикът, от усложнения след прекаран инсулт.

Маурис Сендак е роден на 10 юни 1928 г. в Бруклин, Ню Йорк, в семейството на еврейски имигранти от Полша. Той извършва истинска революция в детската литература. Малките му герои понякога се държат лошо и съвсем не съжаляват за това. А чудовищата, които се появяват в книгите му, на практика се оказват не толкова страшни, колкото някои възрастни.През дългата си творческа кариера Сендак е написал повече от 10 произведения за деца и е нарисувал илюстрациите към над 50книги.

Най-известното произведение на Маурис Сендак е книгата "Където са дивите неща", издадена през 1963 г. През 1964 г. произведението е обявено за най-добрата книга за деца и е удостоено с медала на фондацията "Калдекот". През 2009 г. по него е заснет филм.

Сред най-известните фенове на писателя е президентът на САЩ Барак Обама, който чете на деца от "Където са дивите неща" в Белия дом на ежегодния великденски празник.

Сендак е носител на много награди. Сред тях е "Андерсен", отличие, което през 1970 г. му е връчено от шведското правителство. През 2003 г. става лауреат на наградата "Астрид Линдгрен". През 1996 г. президентът на САЩ Бил Клинтън връчва написателя Национален медал за принос в изкуствата. Маурис Сендак е автор на редица афоризми, сред които е "Трябва да има нещо повече в живота, от това да имаш всичко".
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
личи си, че има европейско потекло, да почива в мир
2
0
 
4
 
! Отговори
! преди 11 години
Да почива в мир! Признавам, че името Маурис Сендак го чувам за първи път. Ще се опитам да намеря негово произведение, от любопитство. "Трябва да има нещо повече в живота, от това да имаш всичко" - дали и американците, израснали с историите му са го чели и най-вече, разбрали?! Та тази нация, за жалост, направи света потребителски, загърбвайки духовността. Въпреки, че е родила големи умове и одухотворени творци.
1
1
 
4
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Да си...призная,не бях чувал за американския писател Сендак,писал за децата на Америка.Много от тях,сигурно са отраснали с неговите книги.Афоризмът който сте цитирали е...поразителен иговори за ценностната система на...твореца.Вечна му памет.