"Истории за Великден" разказват Вазов, Толстой...

Истории за предстоящия празник са събрани в сборник
28 апр 2016 15:37, Петя Славова
0
"Истории за Великден" разказват Вазов, Толстой...
Снимка: ИК "Изток-Запад"

Точно преди Възкресение Христово излиза сборникът „Истории за Великден“ включващ разкази от българската и световната литература, свързани с християнския празник. 

„Истории за Великден“ съдържа истински словесни перли на писаното слово, в които се усеща духа на Възкресението и съкровеният му смисъл да бъдем по-човечни и добри, да прощаваме и да обичаме ближния.
 
Съставителката Огняна Иванова е подбрала най-подходящите творби, които предават идеята на посланието, оставено ни от Спасителя. Освен знакови разкази на българските класици Константин Величков, Рачо Стоянов, Иван Вазов, Георги Райчев, Матвей Вълев, в сборника присъства и Лев Н. Толстой с разказа „Двамата старци“.
 
Великият руски творец ни препраща към същността на вярата, която не е в това колко свети места ще посетиш и колко свещи ще запалиш, а в добрините, които ще извършиш. Ненадминатият майстор на късия разказ О.Хенри е представен с  „Червените рози на Тония“,в който с финото си чувство за хумор разказва за силата на влюбения мъж.
 
Силен заряд носят и останалите творби, включени в сборника, чиито автори са Александър Куприн и Леонид Андреев.
 
Тази малка празнична книга е прекрасен подарък , подходящ за читатели от всички възрасти.
 
За най-малките е интересно да се запознаят със смисъла на Възкресението, а за по-възрастните е ценна, като възможност да си възвърнат вярата в съпричастието и любовта.
 
Подборът е дело на Огняна Иванова. Изданието е част от поредицата „Големите малки книги“, в която до този момент вече излязоха „Бъдни вечер“, „Разкази за Коледа“, „Разкази за Рождество“, „Христос Воскресе“, „Великденски разкази“, „27 шедьовъра“ от Хокусай, „40 стихотворения. Българска любовна лирика“, „Детско царство“, “Призраци за Хелоуин“, „Питър Пан“, „Приказки и легенди“, „Целувката“.
 

0
Още по темата: Истории за Великден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари