За 24 май: "Под игото" на... шльокавица

Колко голяма заплаха е абсурдната писменост за езика ни
22 май 2017 13:45, Петя Славова
41
За 24 май: "Под игото" на... шльокавица
Снимка: Жанет 45

Знаковият за българското самосъзнание роман "Под Игото" излиза на шльокавица по повод 24 май.

Издателство "Жанет 45" преобразява словото на Вазов в тази нелепа писменост, за да покаже, че употребата й е реална заплаха за нашата грамотност, за езика ни и за българската култура.

Книгата вече е в продажба, а срещу всяко закупено копие, което изчезва от книжарниците завинаги, издателите ще дарят други две български книги на училища, читалища и библиотеки в цялата страна.

Шльокавицата, известна и с други подигравателни дефиниции, сред които методиевица, маймуница, есемесица и кирливица, е нестандартен начин на изписване на българския език със съчетание от латински букви, цифри и препинателни знаци.

Тази псевдо-писменост се използва вече близо 20 години, откакто започна да набира скорост общуването през дигитални устройства – от навлизането на електронната поща, есемесите и чат форумите през 90-те до мобилните чат приложения днес. Много често тя е и езикът на публично заявяване на мнение в социалните мрежи.

Разчитайки този феномен като застрашаващ съществуването на българския език, издателство "Жанет 45" избира празника на българската писменост 24 май за старт на своята инициатива.

Изборът на вечния български роман "Под игото" не е случаен. Книгата заема специално място в съзнанието на всеки българин и преобразяването и в шльокавица ясно показва колко много губим, когато тази абсурдна писменост започне да измества кирилицата.

Ако изгубим езика си, губим културата си. Така губим и идентичността си!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
6
 
2
 
! Отговори
Българският Вазов преди 6 години
Това е страхотна идея! Браво на Жанет45 !! Избрана е тази книга, защото патриотизма в нея е огромно нива и ще подтикне пищещите на маймуница да спрата това е моето мнение .
33
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 6 години
Г-це Славова, намерете къде Ѝ на клавиатурата и се научете да го използвате.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКак ще ПОДАРЯВАТ , та те са намислили да си пробутат непродадените издания на библиотеки и читалища ,ако някой купи това "творение" ..., интересно за колко са го оценили "авторите" ...?
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен, нищо чудно, че разсъждаващият така, ще нарича шльоковицата "английски", при това с главно "А", когато главно "А" не се налага, а е грешка; ще пише "със" вместо "с" и най-вече, ще е толкова ***, без да му е неудобно. Бит летораст!
30
4
 
19
 
! Отговори
Една жена преди 6 години
Аз не виждам никаква шега и закачка в това издание на "Под игото". Това за мен е подигравка с автора, с произведението, с езика ни и с целия български народ. Ако имат малко съвест би трябвало веднага да я изтеглят от книжарниците. Срамота е в навечерието на 24 май да ни натрапват подобни издания. Умните хора ще ме разберат.
29
1
 
3
 
! Отговори
Ивана преди 6 години
Дайте я на абитуриентите. И без това някой една матура по БЕЛ не могат да си вземат.
28
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Пука ми....Напълно нормално е Английския да е световен. Все пак се учи сравнително лесно. Но в Замунда постоянно питат за субтитри и то при неща, където се говори разговорно и даже диалозите си преличат със други филми и сериали.
27
0
 
11
 
! Отговори
Борис преди 6 години
До Пука ми....Тъжно, тъжно, тъжно... Ти не правиш разлика между английски език и писане с латински букви (в случая шльокавица).
26
28
 
5
 
! Отговори
Пука ми.... преди 6 години
Аз чесно казано не виждам кой знае какъв проблем да се пише на български с латински букви. А по принцип, английския вече е официален световен език и вече постепенно измества националните езици. Щом и китайците вече масово го говорят като втори език. Както е било по време на римската империя. Цяла Европа е говорила латински език.Днес целия свят комуникира на английски.
25
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Otvorete hladilnika i vijte kvo ina vutre,ako e pulen togava pliuite
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Особено в старобългарския език или в някои диалекти днес,са съществували/ват такива звуци и произношения,които да и се насе.ре-ш,не можаш да ги заместиш с Латиница или друга Азбука.
23
2
 
4
 
! Отговори
Сулъо преди 6 години
Не е вярно. Сърбите пишат или на кирилица като нас или на латиница,която е ст!андартизирана за техния език. Шльокавицата е нещо друго.
22
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма място за съжаление !кирилицата е последната желязна завеса на България към света.гледайте напред,а не назад.Кирилицата е приспособена за нашите езици,затова някои,които не пишат на Кирилица, си поставят точки и лястовички над буквите,защото не им се напасват оригиналните звуци от езика им с азбуката им.Кажи на гърците,евреите,индийците,арабите да си сменят азбуката,тогава и ние ще си сменим Кирилицата.Кирилицата е българска култура.
21
24
 
5
 
! Отговори
Пламен преди 6 години
Сърбите от 100 години си пишат на шльокавица и се оправят някак си.
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, губим езика и българщината, като ЖУРНАЛИСТИТЕ са в центъра на проблема. В опитите си да се докарват в крак с времето, агресивно налагат английски чуждици на поразия.Да не споменавам, че и говорителите по телевизиите са леко в "уево" от книжовния език, с демонстративен шопландски акцент.
19
7
 
0
 
! Отговори
Σλ преди 6 години
оо0 мноо кууул
18
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма място за съжаление !кирилицата е последната желязна завеса на България към света.гледайте напред,а не назад.
17
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
q sega si praznajte, kolko ot was pishat na qwerty i kolko na BDS?DA za qwertyNE za BDS4 p1s4n3t0 p0 t0z1 na41n n3 3 шльокавица ...
16
0
 
10
 
! Отговори
redordead преди 6 години
не знам какво издание съм чел, но книгата беше издавана някъде 80-те години, нормално е като е писана книга по--миналият век да има думи, които не се използват в съвремието, но това не означава, че не трябва да се знаят.
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подарете я за 24 май на тези, които пишат на маймуница!Ако схванат смисъла изобщо!