Ресторантьори и хотелиери у нас искат 5% ДДС до края на 2021 г.

Над 25 браншови организации готвят на 18 май национален протест
Обновена: 12 май 2020 11:52 | 12 май 2020 11:52, Анисия Иванова
16
Ресторантьори и хотелиери у нас искат 5% ДДС до края на 2021 г.
Снимка: БГНЕС, архив

Над 25 браншови организации от сектора на ресторантьорството и хотелиерството организират на 18 май протест под наслов "От бизнеса без любов".

Сред най-важните изисквания за сектора на ресторантьорството и хотелиерството е намаляването на ДДС за храни от първа необходимост. Настояваме за диференцирана ставка от 5% до края на 2021 г. и след това ДДС да бъде 9%. Това заяви Марин Сотиров, заместник-председател на Сдружението на заведенията в България, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът изрично подчерта, че изискването е намаляването на ставката да не е с 5, а на 5%.

"9,5% е средната диференцирана ставка от 20 страни в Европа", каза още той.

Гостът даде примери с други държави в тази връзка.

"Румъния първо намалява ставката на 9%, през 2018 г. я намалява на 5%. Германия обяви намаляване на ДДС от 19% на 7% в туризма като антикризисна мярка, Италия и Франция - на 10%", изтъкна Сотиров.

"Искаме просто добри условия на труд, за да се възстановим сами. Важно е да се направи антикризисна програма при какви условия ще отварят обектите, за да е ясно и на хората как ще се случват нещата и да се направят разчети", допълни той.

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Ha преди 3 години
Чувал съм от сервитьори, че изкарват доста добри пари на ден. За качеството на обслужване изобщо не ми се коментира, тъй като не съм виждал по-лошо в никоя друга държава в Европа. Намалението на ДДС изобщо не съм сигурен, че ще се отрази в цените към крайните клиенти, а дори напротив - ще се прибере от ресторантьорите. В крайна сметка има и други бизнеси, които страдат и те също могат да поискат намаление за тях.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
samo virusi za tiah...
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко опраскай ги с 30% ДДС за назидание тия мошеници!
10
0
 
15
 
! Отговори
Реалната преди 3 години
За ресторанти с 5% ДДС за учебници на децата 20% ДДС.За децата 50 стотинки за закуска от който реални са едва 20 стотинки.За бърза помощ минимални заплати.За ресторантите огромни печалби и пълна мръсотия в кухните им.Питиетата ментаци от цар киро.В хотелите пълна мръсотия и непоносими цени.За артисти и чалгаджиики помощ а за хората който са построили тази държава по 100 евро пенсии който с най неклалифицирания труд в Европа се изкарват за един Еее, това държава ли е?
9
1
 
12
 
! Отговори
О преди 3 години
Явно доста силно лоби пълно с мутри, пари хвърлени на вятъра отдавна те работят в сивата икономика, разберете туристи няма да има , наПодкрепете за селското стопанство и индустриална зона Пловдив те ще ни изведат от крикризата
8
1
 
19
 
! Отговори
1 преди 3 години
Няма по- нагли от ресторантьори и хотелиерите. Точно те внасят най- малко данъци и осигуряват персонала на 4часа на минимална заплата. Пълни данъчни ревизии за тях трябва, а не намаляване на ДДС.
7
0
 
14
 
! Отговори
българин преди 3 години
А нищо да не плащат Искат ли? То бива наглост!И без това 40 процента нищо не плащат!
6
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДДС е косвен данък и е за сметка на потребителя, та в тая връзка някак си не много справедливо ми се вижда, някой мутробизнесмен да плаща 5 % ДДС като води любовницата си в хотел, а един пенсионер 20 % ДДС за жизненоважните му лекарства
5
3
 
9
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Е не гърбете държавата де ... Достатъчно изстрада ... То да не е мандра.
4
1
 
24
 
! Отговори
Ельоменат преди 3 години
А обикновенния човек ще плаща 20 процента ДДС в магазините. Мислят само за собствените си бизнеси тези крадци.
3
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако им намалят ДДС-то, дали ще намалят цените в заведенията си?Или 15-те% разлика от досегашното ДДС ще е бакшиш за собственика?
2
2
 
19
 
! Отговори
Обир преди 3 години
ДДСто пълни хазната. По-ниски данъци съответно по-малки приходи в държавата.Ако намалят за едни ще трябва да увеличат ДДС за други. Искаме ли европейско развитие или искаме мутренско?
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз съм против, докато бранша е с най-ниска средна работна заплата в България, не вижда основания за каквито и да е привилегии