Лекарите в COVID отделенията са на прага на силите си

Д-р Маджаров се надява, че властта е подготвено за следващите месеци
Обновена: 27 сеп 2020 20:19 | 27 сеп 2020 20:12, Нели Христова
107
Лекарите в COVID отделенията са на прага на силите си
Снимка: БГНЕС

Председателят на БЛС заяви, че се надява правителството да е подготвено за предстоящите месеци и настъпващата втора вълна на заразата

Медиците в COVID-отделенията са на прага на своите възможности. Това заяви пред bTV председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Той допълни, че се надява правителството да е подготвено за предстоящите месеци и настъпващата втора вълна на COVID-19. По думите му общопрактикуващите лекари са толкова натоварени, че вече не могат да се заместват при отпуска или болничен.

„Имаме данни, че отделенията, в които се лекуват COVID болни колегите са на прага на своите усилия. За да можем да мотивираме хората да работят, държавата трябва да започне да взима нестандартни решения“, допълни той.

Относно твърденията за злоупотреби, че Здравната каса се източва с пътеките за COVID-19 – д-р Маджаров беше категоричен, че никой не би посмял да изкарва пари чрез вируса.

Д-р Маджаров коментира, че задачата на лекарите е да предотвратят COVID-19 да се превърне в политическо оръжие. Той допълни, че това става, когато медиците говорят с факти и не се позовават на предположения.

Тази седмица от БЛС излязоха със становище, което критикува поведението на някои лекари, в него бяха цитирани няколко реплики на доц. Атанас Мангъров, но без да се назовава името му.

„Лекарят е лекар и когато говори пред своя пациент или пред обществото – той трябва да използва само доказани неща. Във вековете медицината постоянно е откривала нови неща, постоянно лекарите са имали предположения, но когато имаш предположение – ти го подлагаш на изследване“, коментира д-р Маджаров и допълни, че вместо да се предполага – вече се изследва какви са въздействията на COVID-19 върху пациенти, които са се преборили с вируса.

По думите му е доказано, че маските помагат, като даде пример с хора, които са носители на заразата, но нямат симптоми и разпространяват заболяването.

„Коронавирусът е опасен дори за дипломите на някои, защото някои хора си заложиха дипломите, че той няма да съществува юли месец, но не само че съществува, а все повече загиват. Ако тези твърдения на някои са верни, защо тогава се стигна до смъртта на цяло семейство колеги? Всеки трябва да се занимава с това, което може – инфекционистите с лечение в клиничната практика, епидемиолозите с управление на епидемиите“, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъра ще работи без маска в ковид отделение.Само той може да помогне на колегите.Бившият доктор Антония Първанова, "Русенският лабораторен д-р Плъх" и Кацарчо Стойчев ще помогнат без маски. Първанова ще работи като санитарка, защото вече няма лекарски права. Всеки ще помага.
57
1
 
3
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
аз мисля че не е подготвена властта за пандемията!!! от средаъа на април се чудят колко повече пари да изкарат от тази ситуация!
56
4
 
3
 
! Отговори
До 50 преди 3 години
Явно с пари няма да стане.Ще трябва и с акъл.Слагай маската и си живей живота.Хората в ковидотделенията изнемогват.24-часови смени. Не се виждат с близките си. Ето и цяло семейство лекари почина.
55
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи за болни от левкемия всичко е точно - там не са на прага на силите си, ама сега са поуморени... От какво? Нали лек няма? С какво точно лекуват? Лекуват ли изобщо или с интубацията ги пращат на оня свят?
54
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плюя АЗ на скапания ви вирус. Заврете си го отзад.
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пари искат.
52
4
 
9
 
! Отговори
пфф преди 3 години
какъв ковид !? какво се случва неразбирам , светът е полудял или е подлуден умишлено ! цяло лято всички бяха *** до *** по морета и курорти и чужденци по слънчака и всякаква друга *** , доколкото разбирам и по Европа имало туризъм и тълпи и контакти и сега пак всички говорят за ковид- идва отива си пак идва ...абе щура работа някой виждал ли го е тоя ковид? ясно че някой ще каже че има и умрели дори ама е шантаво нещо днес с маскаутре неи после пАк маска р
51
8
 
13
 
! Отговори
До 43 преди 3 години
Ами точно това трябва да правят! Не го ли разбрахте вече! Или искате в болница, хубаво да се надишате и да ви вържат за респиратор! Лекарят от статията говори за колегите си в ковид отделенията при почти умрелите пациенти! Е там не си клатят краката, а от работа и страх дори децата си не виждат! Българите сте изключително *** народ! Пфу
50
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 52Къде ще намерят друга работа ,където плащат да си клатят краката по цял ден.
49
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали нямало корона. Да напускат, а тези без маските да се оправят както искат, защото са просветени и всезнаещи.
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е то се краде отдавна,сега повече,но ЗК подърява повече пачки на частните болници,те нали са от нашите хора ,а за общински един голям морков,все е няма лекар да дава касов бон,а и НАП и ЗК си затварят очите
47
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми и аз работя с тежко болни и аз ли съм изморена, да спирам тогава. Всички медици си вършим работата, другите болни, да не би да не им трябват грижи....
46
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боже, прости им. Те не знаят що вършат.
45
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-голяма глупост скоро не съм чувал. Изморени били! От какво, от стоене ли?!
44
1
 
6
 
! Отговори
По 500 на месец преди 3 години
За всички на втора линия.
43
2
 
8
 
! Отговори
:) преди 3 години
За пари ли? За много ли?
42
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трима мои близки се заразиха и изкараха 14 дневна карантина вкъщи. Усилията на лекарите бяха точно нула. Никой не им даде никакви инструкции, дори не им казаха какво да пият или да не пият. Единственото указание беше, ако им стане много зле да звънят на 112. Иначе се чака да мине от само себе си.
41
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялата работа я вършат сестрите и санитарките. Лекарите са с кабинети с дивани. Липсва табела с надпис не ме безпокой, ама то се подразбира. Лекари, които уважавам и признавам са хирурзи, ортопеди, кардиолози и тези, които наистина работят. Но не реват.
40
3
 
4
 
! Отговори
Някой да обясни преди 3 години
семантиката на израза "праг на усилията". Праг на възприятието например е точката, след която сетивната енергия се трансформира в перцептивен образ. Праг на усилията очевидно е точката, под която усилията са толкова нищожни, че не водят до никакъв видим резултат, моментът на пълно безделие. У вей.
39
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако увечилич наново клиничната пътека набързо ще отпочинат.