До колко кръвната група влияе върху протичането на коронавируса?

Медиците тръгват по нова важна следа в борбата срещу COVID-19
17 окт 2020 09:50, Петя Славова
18
До колко кръвната група влияе върху протичането на коронавируса?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Доколко влияят кръвните групи на протичането на заболяването? Медиците тръгват по нова важна следа в борбата срещу коронавируса.

"Това е най-обикновен грип", повтарят привръжениците на тезата, че опасността от пандемията силно се преувеличава. И наистина, при част от заболелите Ковид-19 протича съвсем леко. Други обаче влизат в интензивното, нуждаят се от специална терапия и обдишване, а най-тежките случаи завършват дори с летален изход. Тези големи разлики особено затрудняват статистиката, която тъй и не може със сигурност да установи броя на заразените и броя на хората с действителен имунитет. Сивата зона е много обширна. Но сега две научни изследвания помогнаха за нейното поне частично овладяване.

Още по темата

Още през юни германски и норвежки учени установиха, че кръвната група може би има ключово значение за протичането на болестта COVID-19. Те изследвали 1610 пациенти от Италия и Испания, при които заболяването довело до спиране на дишането (някои от тези пациенти така и не успели да оцелеят). От тази група били взети ДНК-проби, които били сравнени с кръвните проби на 2205 здрави хора. Резултатите бяха публикувани през юни в авторитетното списание New England Journal of Medicine.

Нулевата кръвна група е най-благоприятна

Учените констатират, че пациентите с кръвна група А (такива са 43 процента от хората) са особено застрашени от тежко протичане на заболяването. При тях вероятността да се стигне до необходимост от обдишване е до два пъти по-висока от тази при хората с кръвна група 0 (41 на сто от населението). При нулева кръвна група опасността от тежко протичане на заболяването е най-ниска. Кръвните групи Б и АБ заемат междинно положение, но те не са толкова разпространени, колкото А и 0.

Доколко тежестта на заболяването зависи от кръвната група?

От юни насам бяха проведени още няколко сходни проучвания, които потвърдиха изводите на германските и норвежките учени. На 14 октомври в специализираното издание Blood Advances излязоха резултатите от изследване, стигащо до същите изводи. Те бяха потвърдени и от поредица тестове, проведени в Медицинския университет в Грац, Австрия. А окончателното налагане на тези изводи би помогнало много при разработването на лекарствени терапии.

При различните заболявания е различно

Учените не за първи път установяват връзка между кръвната група и протичането на определено заболяване. При малария например е доказано, че хората с кръвна група 0 много рядко боледуват тежко. А сред болните от чума най-големи шансове имат пациентите с кръвна група А.

Учените дълго време се съсредоточаваха единствено върху рисковите фактори у пациентите, заразени с коронавируса. Добре известно е, че особено застрашени са хората в напреднала възраст и с определени предшестващи заболявания. Много усилия бяха посветени на проучването дали пушачите например са по-застрашени от непушачите. Ето, че с новите резултати за предполагаемата връзка между кръвните групи и протичането на болестта, медиците тръгват по нова важна следа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Затворко преди 3 години
Това пълни глупости на посредствени лекари. Те забраниха да се правят аутопсии на починалите с корана вируса, което беше върха на глупостта, а сега търсят сензации.До сега ако не внасяха паника, а бяха правили точни анализи на смъртните случаи да са разбрали с какви придружаващи заболявания представляват опасност за конкретния човек.
13
2
 
5
 
! Отговори
шоп преди 3 години
До Винетуаз съм 0 и нищо ме не лОви! :)
12
10
 
6
 
! Отговори
Винету преди 3 години
Просто хората с кръвна група А+ в процентно съотношение са повече, затова и заболелите сред тях са повече!Но пък от друга страна... - де що е грип и го фащам дали пък щоту съм с кръвнагрупа А+!!!!!!
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това отдавна можеше да отпадне във Франция още префи десетилетия говореха за изкуствена кръв.Естествено никой няяма сметка от това един човек да е вечен освен за елитите.
10
20
 
7
 
! Отговори
Народа е с Бойко!!! преди 3 години
Само Бойко може да спаси държавата в тази тежка ситуация под ударите на китайския вирус и руската агресия!
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 5Тук става въпрос за вероятност изразена в проценти за определени кръвни групи и това няма нищо общо това коя кръвна група е доминиращаАма кой да го разбере...
8
14
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Няма как да не завърши с летален изход, ако позволите на алчните докторя и на полуграмотни сестри да ви навират маркучи в трахеята и да ви разранят алвеолите. Все пак това е човешка тълан, не е пласмаса или гума, които издържат на всякакъв тормоз. Ако нямате симптоми или имате слаби, за какъв дявол ви е да си навличате неприятности?
7
5
 
15
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 3 години
нашите гениални журналисти претоплят тенджерата със старата манджа и ни я сервират отново и отново...
6
14
 
5
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Че то е нормално хората с най-разпространената кръвна група да са мнозинство от заразените и съотв. с най-голям брой тежко болни.
5
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нормално, доминиращата кръвна група да има най многа болни, а най малко тази която е най рядка, извод: всички са еднакво засегнати
4
25
 
4
 
! Отговори
УМЕН преди 3 години
Отново ни черпят с големи порции лъжи. Не вярвам и една дума на новини свързани с ковид.9
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това поне пет пъти го писахте в моследните месеци
2
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е колко пъти ще се занимаваме с тия кръвни групи...
1
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Извода може да бъде само един сменете си кръвната група.