Лекарство от мекотело се оказа 27 пъти по-ефекативно от "Ремдесивир"

Изследват се над 100 потенциални медикамента за лечение на COVID-19
27 яну 2021 19:52, Ния Христова
20
Лекарство от мекотело се оказа 27 пъти по-ефекативно от "Ремдесивир"
Снимка: БГНЕС
Лекарство от мекотело се оказва 27 пъти по-ефективно от "Ремдесивир" срещу коронавируса. Това показват лабораторни експерименти, твърди в своя публикация едно от авторитетните научни списания. Търговските права за продажбата на плитидепсин се притежават от испанска компания. В страните от ЕС това лекарство не се прилага.
 
"Ситуацията е доста спорна и е трудно да се прецени доколко потенциално успешен би могъл да бъде един медикамент, който не е бил разработван като антивирусен, а по-скоро с първоначално предназначение да бъде противораков". Това коментира пред БНР д-р Никола Кереков, главен асистент в Лабораторията по експериментална имунология в БАН.
 
"Този медикамент е инхибитор на синтеза на протеини в клетката. Резултатите, които са демонстрирали, показват наистина 27 пъти по-висока ефективност от ремдесивир, като са провели експерименти при мишки, при които са получили доста обещаващи резултати: с 95% е намален титърът на вируса в белия дроб на мишки", поясни Кереков. 
 
Той уточни, че тези 27 пъти по-голяма ефективност са в рамките на инвитро експеримент. При мишките в повечето от случаите медикаментът е бил даван, преди животните да бъдат заразени с вируса.
Още по темата
 
"В момента текат клинични изпитвания на този медикамент и приложението му срещу този вирус. Тече в момента изпитване във фаза I-II, фазата, в която трябва да се докаже, че медикаментът е преди всичко безопасен, а след това да се гледа ефективността. От испанската компания обявиха, че очакват да стартират и фаза II-III, но нищо от това не е сигурно. На този етап се тестват различни дози."
 
Тези предварителни резултати не се различават от предварителните резултати на над 100 потенциални медикамента, затова не бива да прибързваме и да подхождаме сензационно, изтъкна още Никола Кереков.
 
"Общо взето, в момента се тества абсолютно всичко, което имаме, с което разполагаме, за да видим кое, кой медикамент би бил потенциално ефективен срещу конкретния вирус. На различни клетъчни линии, които се заразяват предварително с вируса, се тестват цели „библиотеки“ с медикаменти – това е единият от вариантите."
 
Според д-р Кереков много по-обещаващ е вариантът за тестове в изцяло компютърна среда под формата на модели и симулации, които едновременно могат да тестват не хиляди различни медикаменти, но и буквално милиони варианти на тези хиляди различни медикаменти.
 
"Това е чудесен начин да се скринира предварително огромна „библиотека“ от всичко фармацевтично, с което разполагаме, за да се види кое има някакъв потенциал."
 
"След това най-обещаващите медикаменти, дали сигнал, че могат да бъдат ефективни или директно за намаляване на вирусния товар, или за потискане на ефектите и на симптомите на заболяването, свързани със свръхреакция на имунната система, се подлагат на допълнителни тестове", отбеляза Никола Кереков.

20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Диктатора Мъдуро преди 1 месец
Улииий, шси изям ма де те от яд, таман си изрекламирах мойту !
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да направят тогава лекарство от Тиквата!
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От мекотелите най-добри са октоподите, след тях сепиите и калмарите. Градинските охлюви миришат на пръст. Мидите са прелест, но да гълташ живи стриди е перверзия на франсетата и други западняци! Да ги обявяваш за афродизиак значи си напълно импотентен!
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ханонимен
Защо си губиш времето да четеш, като не разбираш? *** ли си или да?
Въпросните изследвания не са правени у нас, не са на твой гръб, успокой се! Мрази си колкото искаш феодалните, то един олиго с тази фраза остана в историята, друго като не можа да направи.
Между другото, един феодален го покани на канадска, но мунчото не се яви, макар че бе поканен с началника си. На началника му давах 30 секунди!
14
0
 
4
 
! Отговори
факт преди 1 месец
ТИЯ УМОРИХА СУМА ХОРА В БОЛНИЦИТЕ!
13
0
 
4
 
! Отговори
мен преди 1 месец
повечето велики и пробивни открития започват с "опааа"
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам за Ковид дали ще се намери лекарство, но имам вътрешното усещане, че покрай търсенето му, ще се открие такова за рак, което ще е брутален пробив. Нека не забравяме, че повечето изпитания ни правят по-силни, също така да си спомним колко много научни (вкл. медицински) открития станаха по време на светояните войни.
11
0
 
3
 
! Отговори
Баба Магда преди 1 месец
Ако гълтам голи градински плужеци , ще се изцеря ли.
За една комшийка питам.
10
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мангърон ли му е търговското име?
9
0
 
4
 
! Отговори
Магьосника преди 1 месец
четох му документите... проблема е, че ще го лицензират след години, макар че е нетоксичен
Ремдесивир в момента го нямат за нищо - просто е отправна точка, най-обикновени съединения като Myricitrin и Rutin имат по-добри параметри от Ремдесивира
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фармацефтичните Еврейски фирми какви лешояди са не е истина. Разсипаха света
7
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
"В страните от ЕС това лекарство не се прилага." - защото ес робува на биг фарма.

Еврофилите да прочетат, след като европейските фармацефти загубиха съдебните спорове с индийците за лекарства за южна африка, накараха ес правителствата да въведат ограничения за индийските фирми.
6
0
 
1
 
! Отговори
Ханонимен преди 1 месец
Феодалните пак голямо откритие за пореден път. И те имитират дейност като много държавни органи на наш гръб.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Две неща са проверено сигурни за дезинфекция и оревенция срещу вируси - йод и спирт. Не се пият.
4
0
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
- Айде, пак камъни в градината на Русия...
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А турски учени разработиха спрей който убива ковид за минута ,това е водеща новина по света ....
2
3
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 1 месец
Хахаха хахахаха китайците претърсиха бази данни и направиха симулации има-няма преди година. Иначе, и Фавипиравир е по ефективен и Нафамостат. Нафамостат, точно 4 пъти и се ползва в Южна Корея, а китайците казаха че Авиган дава най добрите резултати. И двата, особено Нафамостат е в аптечната мрежа отдавна. Историята с ремдесивир е като с РНК ваксините. Радост за умните и красивите от плод'зеленчука.
1
0
 
7
 
! Отговори
В Бг мекотели преди 1 месец
Колкото искаш. Да започват производството.