Новата мутация на COVID-19 не носи добри новини за ваксините

Те са по-малко ефективни, но предпазват от смърт
3 фев 2021 17:14, Нели Христова
98
Новата мутация на COVID-19 не носи добри новини за ваксините
Снимка: Pixabay

Мутация, която би могла да позволи на COVID-19 да избегне защитата, която предоставят антителата, изградени от друга инфекция и ваксините, е била открита в проби от бързо разпространяващият се вариант на вируса във Великобритания, твърди доклад от Public Health England.

Мутацията, наречена E484K, вече е била част от генетичния подпис на варианти, свързани с Южна Африка и Бразилия.

Според доклада PHE мутацията е открита наскоро в поне 11 проби от британския щам B.1.1.7. Също така изглежда, че някои от тези проби може да са придобили тази мутация независимо, вместо да се разпространили от един случай.

Това може да означава, че вариантът, за който вече се знае, че е по-трансмисивен, може да стане до известна степен устойчив на имунната защита, предлагана от ваксините, или по-вероятно да причини реинфекция сред хора, които преди това са били заразени, казват експерти.

"Изглежда, че това не е добра новина за ефикасността на ваксините ", казва Джоузеф Фовър, асоцииран изследовател по епидемиология в Йейлското училище за обществено здраве, пред CNN.

Той добавя, че новото откритие е причина да се увеличат усилията за набюдение на мутациите в САЩ, където практиките за търсене на варианти чрез генетично секвениране изостават от Обединеното кралство. "Фактът, че сме виждали този вариант само във Великобритания може да е резултат от тяхната силна програма за геномно наблюдение", казва Фовър.

Доказателства за имунно бягство

Експертите казват, че е твърде рано да се предскаже дали това развитие ще повлияе значително на траекторията на COVID-19 във Великобритания и по света.

Съществуват обаче някои изследвания, които предполагат, че E484K може да е ключов виновник за това защо някои ваксини изглеждат по-малко ефективни в Южна Африка.

Novavax наскоро обяви, че ваксината е била 89% ефективна в своето проучване във Великобритания във фаза 3, но се е оказала ефективна едва на 60% в отделно проучване на Фаза 2b, проведено в Южна Африка. По същия начин, в проучване на Johnson & Johnson от фаза 3, ефикасността се различава по държави: 72% в САЩ срещу 57% в Южна Африка. И в двете проучвания 90 до 95% от случаите в Южна Африка са свързани с варианта B.1.351, който съдържа мутацията E484K.

Но голяма част от ранните доказателства за този така наречен "бягствен мутант" идват от изследвания в лабораторията, показващи, че антителата изглеждат по-малко способни да свързват протеинови шипове, произтичащи от мутацията.

Последният пример идва от ново проучване, което установява, че антителата от ваксинирани хора са по-малко ефективни при неутрализиране на синтетичен вирус, подобен на този в доклада PHE - което означава, че те съдържат основни мутации от B.1.1.7, плюс E484K. Добавянето на мутацията E484K изглежда повишава летвата за нивото на антителата, необходими за предотвратяване на лабораторно създадения вирус от заразяване на клетките, в сравнение с мутациите B.1.1.7 сами по себе си.

Проучването взема кръвна проба от 23 души, които са получили единична доза от ваксината Pfizer / BioNTech три седмици преди това, със средна възраст 82. Проучването не е в състояние да покаже как това е повлияло на реалната вероятност на хората да се заразят с различни вирусни варианти.

Позовавайки се на базата данни за геномика GISAID, изследването също така събра малко по-висок общ брой случаи от доклада PHE: два несвързани случая в Уелс и група от повече от дузина в Англия, които се появиха още през първата половина на декември 2020 г.

Ваксините са по-важни от всякога

Пол Биениаш, вирусолог от университета Рокфелер, отбеляза, че мутацията E484K се е появявала спорадично в множество проби в продължение на месеци, но доскоро не изглежда да е предлага на вируса предимство в популации без съществуващ имунитет.

Но това е различна история на места като Южна Африка, където много хора преди това са били заразени. В понеделник д-р Антъни Фаучи отбеляза, че има "много висок процент на реинфекция до степен, при която предишната инфекция не изглежда да ви предпазва", позовавайки се на работата на колегите си в Южна Африка.

Щамът B.1.1.7, забелязан за първи път в Обединеното кралство, сега е открит в поне 70 страни по света, включително около 470 известни случая в САЩ, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Експертите казват, че агресивното тестване, спазването на насоките за превенция на COVID-19 и бързото въвеждане на ваксини са по-важни от всякога в светлината на тези нови варианти и тяхното разпространение.

"Трябва да ваксинираме възможно най-много хора, колкото е възможно по-бързо", каза д-р Фаучи по-рано. "Въпреки че има намалена защита срещу вариантите, има достатъчно защита, за да ви предпази от сериозно заболяване, включително хоспитализация и смъртни случаи."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
2
 
! Отговори
Г-ца ваксини долу преди 3 години
Сега разбирате ли, че невежо население се манипулира най-лесно? Ето ви причината защо съсипват целенонасочено образованието. Знаят, че те разбираме нищо и ни контролират като животни.
77
3
 
3
 
! Отговори
Мисленето не вреди преди 3 години
Измислиха ваксина да 2 месеца и хайде да се нацакаме всички. Колко деца с увреждания, колко ракови заболявания, колко автоимунни заболявания ще се появят от това?На някой пука ли му изобщо? Не, естествено, само лобизъм в парламентите, пари, игри и интереси. *** доказвай,че си се прецакал от ваксината
76
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правят ви на улави и не зацепвате.Колко сте ми смешни като посочвате някакви "авторитети", които били "за" ваксините...Само дето има 90 пъти повече авторитети против тях и съм разговаряла с такива, че не проговарят от страх да не ги убият.
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
как пък до вчера никой не знаеше и хоп тази сутрин Днес откри америка. И така на всички псевдо учени по света трябва да им четем дивотиите.
74
2
 
6
 
! Отговори
БРЦК преди 3 години
Само глупости и лъжи . Нищо логично и истинно . Това не е наука а ни мамят и то като разчитат че не разбираме от вирусология и генетика . Това което пише в статията е небивалица . Хора събудете се ТЕ НИ ЛЪЖАТ
73
1
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Такива са ваксините на Sinovac и Sinopharm. А всъщност, кога ще видим резултатите за безсимптомните и тези с много леки и среднолеките симптоми на онова немско турче и файзер ??? М ?
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето за това предпочитам инактивирана традиционна ваксина а не новите иРНК, при старата технология се срещате с целия геном на вируса макар и неактивена не само с хипер малка частичка от него. Дори и да мутира вируса, а вирусите винаги мутират, вашата имунна система вече се е запознала с целият геном и може да реагира на участъците които са непроменени, защото мутациите засягат само малки участъци а не целият вирус. Такава е ваксината на Валнева. Сигурно ще има и други.
71
5
 
10
 
! Отговори
Питър преди 3 години
До Анонимен 73Аз го изкарах наскоро и мога да твърдя от собствен опит, че това не е обикновен естествен вирус. Държанието му е ужасяващо, а последствията от преболедуването му тепърва ще се разкриват... Най-важният въпрос е дали китайците наистина са го изтървали или са им го подхвърлили... Иначе навсякъде по света е видно, че онези, които не го взеха насериозно сега страдат
70
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е вирус. А мислещ организъм. Управляем.Атентат срещу човечеството и човещината.Чакам да поемат терористите отговорността.
69
1
 
8
 
! Отговори
З@ЕБi преди 3 години
тоя ковид има повече нива на оборудване отколкото някой модели автомобили.скоро да не изкарат фейслифт хибрид или направо да му турат един електромотор
68
2
 
13
 
! Отговори
аха преди 3 години
На крива ваксина - щамът и пречи!
67
3
 
14
 
! Отговори
ковид форевър преди 3 години
Накратко казано....няма измъкване от ковидистерията. Колкото се може повече...колкото се може по-бързо.....и..никакви гаранции.Може и да не умреш...ама може и да се разболееш...50/50...т.е както всичко в живота....я стане...я не стане!!! Из-ро-ди лъжливи.
66
2
 
14
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
Това е от ваксината. Вече от различни медицински работници чувам, че след ваксината са се заразили всичките ваксинирани в отделение.
65
0
 
6
 
! Отговори
Депутата преди 3 години
Всички , рано или късно ще умрем.Живота е толкова кратък.Миг дори.Вие що се вземате за нещо кой знае какво?!Каква полза от човешкия живот?!По скоро без хора, на планетата ще се възцари един Рай!
64
1
 
5
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Нека мрането започне . Сега.Вируса просто скъсява дните ни . По 20г. На преболедуване.Много сме на планетата земя.
63
0
 
12
 
! Отговори
СТАДЕН ИМУНИТЕТ преди 3 години
От цялата работа разбрах, че шиповидния протеин срещу, който mRNА ваксините създават имунитет е мутирал. Ами нормално е да мутира..Обаче, човек който е изкарал короната и имунната му система се е срещнала с цялия геном на вируса, е много вероятно да има антитела и срещу други "части" на вируса. Реално в лаоратория са доказали, че ефективността на ваксините пада, ама не пише да да тествали с антитела на пребуледували ;)
62
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки петък -тест през задната част! Много е точен! Ще се научите да ви харесва!
61
1
 
15
 
! Отговори
И кво правим ся преди 3 години
Всеки понеделник нова ваксина, а всеки петък на ПСР тест.
60
0
 
7
 
! Отговори
Еми мисирките преди 3 години
До КовидМафияТолкова си могат или са клюки или истерии. Много ниска топка са. С изключение на няколко, останалото е събирано от кол и въже.
59
0
 
8
 
! Отговори
БАЦЕ преди 3 години
Саа шом се покачват заразените, мое да затвориме Държавата с пълен локдаун докъм 15.042021!!!