Българи заобикалят правилата във Великобритания за безплатен тест

На острова частната лаборатория прави тест, струващ 100 паунда
5 фев 2021 10:06, Петя Славова
32
Българи заобикалят правилата във Великобритания за безплатен тест
Снимка: БГНЕС

Българи във Великобритания мамят британската здравна система в опит да заобиколят изискването за отрицателен PCR за влизане в България.

За да не дават 100 паунда, колкото струва тестването в частна лаборатория, те опитват да си направят безплатен тест, предлаган от здравната система на Острова. Той обаче се полага само в точно определени случаи и според указанията на британските власти категорично не може да се използва от хора, планиращи да напуснат Великобритания или да влязат в нея, ако идват от високорискови страни. Въпреки изричните правила има хора, които решават да ги заобиколят, за да си дойдат у нас, предава "Монитор".

Още по темата

Схемата  станала известна, след като две българки, пристигнали на летище София от Лондон, бяха спрени от родните власти и пратени под карантина, пробвайки се да минат именно с такъв безплатен тест.

Пред БНТ Мария и Геновева се оплакаха, че не им признали документа, защото на него не пишело изрично, че става въпрос за PCR. А не го пише именно защото са си направили такъв безплатен тест, предоставян от британските здравни власти.

"Държавната лаборатория е безплатна. Частната лаборатория започва от 100 паунда", обясни пред камерите на националната телевизия Мария. В същото време обаче началник отдел "Епидемиология и контрол на заразните болести" в МЗ – д-р Ирина Гайтаневска, обясни, че тъй като случаят с двете българки далеч не е единственият, от здравното ведомство са направили запитване до британското посолство.

Оттам им отговорили, че не всички тестове, извършвани от въпросната държавна лаборатория, са по метода на PCR. "Тоест ние няма как да знаем, ако изрично не е упоменато в лабораторния резултат, че е PCR", посочи тя и допълни: "Трябва да бъдат изписани имената на лицето, че тестът, който е извършен, да бъде по метода на PCR, датата на извършването и още няколко паспортни данни, които тук не се съдържат. Нямаме изискване дали ще бъде платен или безплатен тестът. Имаме изискване като държава за метода".

Проверка в страницата на британското правителство показва, че двете българки, а очевидно и останалите, заради които МЗ е направило запитване до британското посолство, не попадат в нито една от хипотезите, при които здравната система на Острова предоставя опцията за безплатен тест.

Хипотезите са изрично записани на сайта на британското правителство и те са следните – наличие на симптоми като висока температура, постоянна кашлица или загуба на вкус и мирис, а също изискване на местната власт са предоставяне на тест, участие в правителствен пилотен проект или хоспитализация за операция или друга интервенция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я да чуем и кой каза на българите за далаверата.Като сте казали А, кажете всичко до Я.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв е проблемът всички тестове да са платени?С тези двете са ясни какви българки са...
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Па сега се стискат за 100 паунда. ....... Някои се стискат други пък изтискват повечето българи живеещи в България! :))))))))))))
28
5
 
7
 
! Отговори
Вили преди 3 години
Ей, проглушиха ни ушите чужбинските българи колко добре печелят, колко са заможни и колко сме бедни ние тук, в България. Па сега се стискат за 100 паунда. Май истината е по-различна, а?
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подвеждаща статия. Това са интелигентна нация. Не са като българските политици, управители на фирми. Усетиха и се махнаха от ЕС. Както ние не харесваме селяните от балкана, без хигиенни навици, така и те не одобряват някои българи. Ако си честен, спазваш техните закони си приет от тях. Но се иска ум, езици, интелигентност и като те харесат, ти дават съвети, завърши тук второ висше, не си стар, кога бб, цвк, нинова, ще го кажат, н и к о г а. Това са долни и алчни селяни, за пари. Ревяха родителит
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Душата на българина е Бай ***. Истината е, че в Англия предпочитат индийци и пакистанци пред българите, а в Германия предпочитат турци и сирийци пред българите. Други източно-европейци като поляци и румънци също не са на почит, но в това няма нищо утешително.Предпочитат всеки който има акъл, образование и етика! Не гладат по капа, прическа, силикон и устни а гледат какво имаш отвътре! Имат богат опит в разпознаването!:))))))
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се вземат едни парички, та затова не може безплатен тест!А който няма парички да го д
24
1
 
4
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
Навързани са като свински черва бспдпсгврб. В общини, всичко роднини. Единият в общината, другият раздава земите, третият купува машини, ужасно е. Но не съм аз човека, ше дойдат и биха те гръмнали, без да им мине окото. Жестоки, коварни хора са, хората с връзки, отгоре. Писледните години психически тормоз над турци и българи, обикновените хора без връзки и паеи. От костово, царя, герб оставиха народа без првпитание в малките населени места и това какво е, умирай лесно. Терор те извършват. 1/1
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашите деца са възпитани. От малки си личеше, кой лъже и краде, но днес са в горското, в банки, във варна на високи постове в системата. Явно са някои неграмотни тия две. Не слагайте всички под един знаменател. Дори след 1989 кои са на власт, от подземния свят. Нима те не ни управляват. С чии пари 50 годишните днес родители от село си изучиха децата в сащ. Отговорете си. Иска се мисмене, а не да се втурвате до урните за 20 лева и след това да плачвтв, че са ви отнели земя и много други неща.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Душата на българина е Бай ***. Истината е, че в Англия предпочитат индийци и пакистанци пред българите, а в Германия предпочитат турци и сирийци пред българите. Други източно-европейци като поляци и румънци също не са на почит, но в това няма нищо утешително.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауИ кво? Като излязоха от ЕС, тарикатите свършиха ли?
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашенците хитри - правят си безплатен тест в Англия, който може да е бърз или PCR, по преценка на англичаните, все пак е безплатен. После идват тук и представят документа. Хитро!Документът е имейл в който се казва дали пробата ти е отрицателна или положителна! Друг вид "документи" не съм виждал да дават!
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На познат преди 2 години в Англия му предлагали от туристическа агенция българското черноморие, но той тактично избрал Майорка - по-евтино и по-хубаво, без такси "изненада".Стъпиш ли веднъж в истинска държава виждаш ясно "родолюбивата българщина" и нейните "преимущества"! :))))))))))
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе всичко е с цел да се събират пари, то това е ясно.
17
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И българската държава отреди мъдро - карантина и на здрави, защото не е по протокола теста. Затова и повечето хора в чужбина гледат да не се завръщат.На познат преди 2 години в Англия му предлагали от туристическа агенция българското черноморие, но той тактично избрал Майорка - по-евтино и по-хубаво, без такси "изненада".
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** защитава кралицата,били я окрали с 100 паунда,а че векове са крали и избивали народи!?от тази страна,можеш ли,взимаш!!
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашенците хитри - правят си безплатен тест в Англия, който може да е бърз или PCR, по преценка на англичаните, все пак е безплатен. После идват тук и представят документа. Хитро!
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПСР тест в Англия е безплатен! Поръчва се по пощата или отиваш на място с колата. Тестът за антитела струва 65 паунда в Бупа!Тестът за антитела е абсолютно безплатен за хора от така наречената рискова група като например хора с астма само тогава когато им се налага някаква болнична процедура или зъболечение.
13
5
 
2
 
! Отговори
doctor преди 3 години
Razlikata e ,4e ima PCR test i barz geneti4en test kojto ne e PCR i e samo orientirova4en,t.e. pri polozhitelen barz geneti4en test se pravi zadalzhitelno PCR kojto mozhe da izleze i otricatelen.A tova ,4e vseki BG gleda da mine metar s plastaneto e qsno....dokato ne se nau4im da si plastame dotogava nqma da q razberem demokraciqta kakvo e to.....
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От цялата статия разбрах основно, че резултатите от платени и безплатни тестове не са еднакви?Нещо изключително много куца в цялата ситуация. Единствено е ясно, че политиците на повечето държави са като мухи без глави и правят нещо колкото да се каже.