Новата пандемия - въпрос на време: Пушени маймуни, прилепи, костенурки...

Диво, вкусно и пълно с вируси на пазара в Конго
9 мар 2021 07:10, Петя Славова
82
Новата пандемия - въпрос на време: Пушени маймуни, прилепи, костенурки...
Снимка: БГНЕС

Пушени маймуни, глави от костенурки, прилепи - на пазара в Мбандака в Конго се предлагат най-различни екзотични месни продукти. Конгоанците държат на тях, защото са важен източник на протеин. Но те имат опасен привкус - редица заболявания като птичия грип, СПИН, ебола и COVID-19 са именно зоонотични - тоест, предават се от животните на човека. От този вид са цели 75% от новите заболявания, връхлетели хората напоследък. Жълтата треска, различни форми на инфлуенцата, бясът и борелиозата също спадат към тях, предава "Дойче Веле".

Диво, вкусно и пълно с вируси

В Западна и Централна Африка ловът и търговията с много видове диви животни са легални или поне полулегални. "Тук става дума за традиционни хранителни навици и култура", казва Луви Нгулука от неправителствената организация "Wildlife Crime Prevention". Организацията се бори срещу незаконната търговия с диви животни в Замбия и съседните държави. Освен това, обяснява Нгулука, този вид месо се цени все повече - и така се превръща в стока, с която легално биха могли да се сдобият само богатите.

Според преценките на ООН, по поречието на Конго годишно се ловуват до 5 милиона тона месо от диви животни. Само в Демократична република Конго всяка година се консумират 1 милион килограма такова месо. Междувременно то се изнася и по целия свят - идеална предпоставка за разпространението на вируси.

Сегашната пандемия е показателен пример за опасностите, произтичащи от този вид месо: защото вирусът прескочи от животните към хората. Достатъчни могат да бъдат консумацията на неправилно приготвено месо, ухапването от животно или контактът с животински телесни течности.

"Появата наCOVID-19 не беше изненада", казва Луви Нгулука и добавя: "Това не е първото заболяване, което се дължи на дивите животни. И се съмнявам, че ще е последното". По данни на мрежата GIDEON, която изследва инфекциозните заболявания и епидемиите, в периода между 1980 и 1985 година е имало близо 1000 силни избухвания на зоонотични заболявания. Между 2005 и 2010 броят им е бил почти три пъти по-висок.

"Причините за този ръст са многообразни, не е само месото от диви животни", казва експертката Улрике Бекман и пояснява: "Ние разрушаваме последните функциониращи екосистеми, нахлувайки в тях. Чрез бракониерството, лова, изсичането на горите, строежа на пътища и изграждането на населени места ние се оказваме лице в лице със заплахата да влезем в контакт с опасни за нас зарази - контакт, до който при естествени обстоятелства не би се стигнало".

"Следващата пандемия е само въпрос на време"

ООН предупреждава, че до края на века тропическите гори по Конго може напълно да изчезнат. Тогава животните и вирусите, които те носят, неминуемо ще стигнат до хората - с катастрофални последици. Защото в днешния глобализиран свят тези вируси се разпространяват изключително бързо чрез транспорта на хора, животни и стоки, обяснява Улрике Бекман и предупреждава: "Следващата пандемия вече се задава. А ние просто не можем да си я позволим".

Експертката настоява за политически мерки в световен мащаб, които да сложат край на търговията с диви животни, на климатичните промени, на индустриалното животновъдство и унищожаването на околната среда. Тъй като опасност се крие не само в консумацията на нелегално месо от диви животни. "Новият опасен вирус може да бъде пренесен от следващия кърлеж, който прекоси Алпите. Избухването на следващата пандемия е само въпрос на време", предупреждава Бекман.


82
Още по темата: пандемиякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
Tonita-7 преди 1 месец
Някои искат да впечатлят обкръжението И публикуват какви ли не измишльотини!За пълнена *** с ориз И припечени мухи на скара не прочетох никъде!:))
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 54

Еми щом си ги ядат, явно им е вкусно. Кое точно не ти е ясно?
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми да си ги ядат бе. Нас какво ни интересува?
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Новата пандемия - Пушени маймуни
Хаха. Някой здраво се е напушил!
63
1
 
0
 
! Отговори
До Татул преди 1 месец
Моля те, спри да пишеш, че става ясно колко си невеж.
62
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
До анонимния отдолу: доста глупаво е да унищожаваш раса, вместо това може просто да я подчиниш и да работи за теб - справка колонизаторите Англия, Испания и т.н.
Просто не трябва да се смесваш с тях, кратко и ясно. Иначе нищо не пречи да работят за бялата раса без да имат контакт с нея.
61
2
 
7
 
! Отговори
Татул преди 1 месец
Пълни глупости. В природата винаги някой е изяждал друг някой. Да спрат хората да се бъзикат с генетиката и да спрат да създават изкуствено вируси. Тука е проблема. Никой вече не може да ме убеди, че коранавируса не е барнат от хора. И не само, ами направо си е тунингован. Човечеството е най голямото зло, което е могло да се случи на тази планета.
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Висшата раса /бялата/ отдавна трябваше да е унищожила нисшите раси
59
0
 
7
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Отново глупости на търкалета от Дойче Веле. Тази "медия" до сега една истинска новина не е пуснала. А относно маймуните , които ядат маймуни ... естствен подбор. Просто не трябва да ги пускаме на наша земя и всичко е наред.
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Новата пандемия я пускат със спринцовките, резултата ще се чуе след няколко години. Смело към "ваксините"
57
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупости...
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още не сте престанали с този и започнахте и с новите. Трябва да се всява паника.
55
0
 
11
 
! Отговори
Нгобозе Мамбонго преди 1 месец
Те в африка така си хапват.
Една седмица диви животни, другата съседите.
Културни особености.
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво значи вкусно, за едни може да е вкусно, за други да е помия.
53
1
 
0
 
! Отговори
AZ преди 1 месец
Интересно защо до сега нямаше такава мода? Или следва епоьа на вирусите?
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вирус след вирус! "...и така до края на света"!
51
1
 
0
 
! Отговори
JJIvanov Geolog преди 1 месец
на 17 06 2019 по време на тестове за климата бяхме тежко увреждани от bad death music radio terror. Силна тежко терористична техно музика с насложени инфразвукови терористични клипове..
Около 12 часа Гринуич открих violet nano mutants Chile 2018. на три бина от ябълки внос от Чили.. Данните бяха за котешки *** .Вероятност за изяден прилеп със зараза../данни за
Декември 2018 в завод в Англия снимахме след включване на bad death music terror масови убиици след срив на inside biosfphere.
50
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
стига с този мухобойка вирус
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тролите станат ли за ядене
48
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
путин сигурно е ял от мумията на ленин каквото теленце аутист е