Израел пред дилема: Ще бъде ли нужна ваксина, за да се върнеш на работа?

Съдилищата вече разискват този въпрос
3 апр 2021 17:12, Нели Христова
113
Израел пред дилема: Ще бъде ли нужна ваксина, за да се върнеш на работа?
Снимка: БГНЕС

След като прекара по-голяма част от изминалата година в локдаун гримьорът от Тел Авив Артьом Кавнатски е готов да се върне на работа. Но когато се появил за неотдавнашна фотосесия, работодателят му го отпратил. Каква е причината? Той не се е ваксинирал срещу коронавирус.

"Той не ме взе на работа, защото не съм се ваксинирал", каза Кавнатски и добави: "Това е дискриминация и изобщо не е правилно".

"Стремителните темпове, с които върви ваксинационната кампания в Израел направиха еврейската държава една от малкото страни, способни да се върнат към нормалния живот преди пандемията. Барове и търговски обекти, хотели и центрове за оздравителни процедури вкупом се върнаха към нормална работа в Израел, където близо 80 процента от пълнолетното население са изцяло ваксинирани, а броят на новозаразените и на починалите от КОВИД-19 спадна.

Макар че Израел демонстрира какво би станало възможно при високи нива на имунизация, страната предлага също пример за предстоящите проблеми - работодателите и училищата сега са изправени пред дилемата какво да правят с онези, които отказват да се имунизират, в момент когато следващата фаза на пандемията отново изправя опасенията за общественото здраве срещу личните права и възможно пред нови въпроси за равенството. Един от случаите вече влезе в съда, а за други това предстои.

Авиокомпаниите вече обмислят дали ваксинацията или направен наскоро отрицателен тест може да бъдат изисквани за пътувания, както е в Европейския съюз. Някои служители във Великобритания и САЩ проучват дали доказването на имунизация би могло да помогне за подновяване на масовите събирания, въпреки че значителната съпротива срещу подобни мерки в САЩ се запазва. Дали ваксинацията е необходима, за да се върнете на работа или в клас, е още по-труден въпрос.

В много страни решенията могат да доведат в перспектива към по-нататъшно разделение сред населението по линия на имотното състояние и достъпа до ваксини. Макар че по-голямата част от общо 100 000 палестинци, живеещи на Западния бряг и притежаващи израелски разрешителни за работа, са ваксинирани, имунизационните кампании на Западния бряг и в ивицата Газа силно изостават. Много части на света са получили твърде малко или дори изобщо не са получили ваксини.

Досега Израел разчиташе предимно на поредица от стимули, предназначени да насърчат хората да си поставят ваксина. Еврейската държава въведе "зелен пропуск" за напълно ваксинираните, чийто притежатели могат да посещават концерти, да излязат на вечеря в заведение, да ходят на фитнес или да пътуват до популярни курорти в места като Египет, Кипър и Гърция. Тези, които нямат пропуск, нямат този късмет.

Системата работи добре в областта на оползотворяване на свободното време и развлеченията. Но сега тя преминава и към други сфери. Служители в здравеопазването препоръчват да се забрани на неваксинираните работници, които не са дали наскоро отрицателен тест за КОВИД-19, да работят в училища, центровете за грижи за възрастни хора и на други високорискови работни места.

Израелската здравна система също така е задължила всички свои служители - лекари, медицински сестри, администратори и помощен персонал да си поставят ваксината срещу коронавирус. Ако откажат, те ще бъдат преместени на работни места, които не включват контакт с високорискови пациенти.

Правозащитните организации изразиха загриженост, че подобни разпоредби могат да застрашат доходите на работниците.

Подобни опасения съществуват и в образованието. Университетът в Тел Авив, който е най-големият в Израел, засега е открил как да поддържа крехък баланс.

С подновяването на редовните занятия в университета Еял Цисер, неговият заместник-ректор, заяви, че само ваксинирани студенти ще могат да присъстват физически. Тези, които не са, могат да продължат да учат дистанционно.

"В началните етапи връщаме част от студентите, които имат "зелен пропуск" и правим лекциите достъпни за останалите студенти", каза Цисер.

Макар Израел да е постигнал успехи, стотици хиляди души остават неваксинирани - някои от тях се противопоставят на ваксините като цяло, но има и много, които се двоумят дали да си поставят препарат, разработен толкова бързо. Здравни експерти от ООН, САЩ и Европа заявиха, че ваксините, разрешени от Израел, са безопасни и ефективни.

Здравното министерство на Израел признава, че правомощията му са ограничени.

"Не можем да принудим хората да ваксинират", каза Ейнав Шимрон, заместник-директор в министерството, отговарящ за международните отношения.

Асоциацията за граждански права в Израел, неправителствена организация, която се занимава с трудови въпроси, заяви, че дългосрочното прилагане на "зеления пропуск" поражда потенциален проблем с гражданските права и призова правителството да приеме законодателство по този въпрос.

"Ако ще се провежда политика, която да накърнява правото на трудова заетост и правото на човек да избира какво да прави с тялото си, за да бъде назначен, тогава това трябва да бъде мине през парламента", заяви говорителката Мая Фрид и добави: "Трябва да има публична дискусия".

Междувременно дебатът вече се разгаря в съдилищата.

Д-р Надав Давидович, ръководител на израелската асоциация на общопрактикуващите лекари, каза, че вярва, че хората имат задължение да се ваксинират, особено като се има предвид доказателствата, че ваксината не само предотвратява най-тежките форми на протичане на КОВИД-19, но също така може да намали разпространението на вируса. Израел, с население 9,3 милиона души, е регистрирал най-малко 6 188 смъртни случая от началото на пандемията.

"Ние виждаме във ваксинацията акт на солидарност, а не просто индивидуален избор", каза той.

Въпреки това той заяви, че се противопоставя на принудителните ваксинации или уволнението на хората при отказ да се имунизират. Вместо това той предпочита алтернативни подходи от образование до убеждаване. Тези, които продължават да отказват, могат да получат друга работа, да работят дистанционно или да се подлагат на чести тестове.

Давидович, бивш военен епидемиолог, има опит по този въпрос. Той каза, че над 90 процента от израелските новобранци, които не са искали да бъдат ваксинирани, когато са постъпили в армията, са се съгласили, след като са получили знания по този въпрос от медицински експерти.

"Мисля, че е лоша идея бързо да се премине към принуда", каза епидемиологът и добави:"Повечето хора се колебаят. Те не са против ваксинацията като цяло".


113
Още от ЕС
Каква е истината за Швеция и COVID-19? По-различна от тиражираната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
1
 
! Отговори
УТРЕ преди 2 седмици
Не виждам нищо лошо в това, Държавата да се погрижи за ваксини за всичките си граждани, и дори да ги агитира да се ваксинират. А който не иска - легитимен е дебата за нарушаване на правата човешки - било то в съда или в парламента.
За съжаление, у нас няма ваксини дори за тези, които желаят...
А омразничетата, ще ги познаете по антиеврейските им коментари, безразлични към самата тема - срам за човещината и Българщината.
95
2
 
3
 
! Отговори
Паднаха ми в очите преди 2 седмици
Стига със тези паспорти и чудесии все едно ,че сте най важните в света , не сте !
94
9
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
Работодател, аеролиния, ресторант и т.н. имат 100% право да не приемант неваксинирани. Дискриминацията на имунизационен статус не е забранена, следователно е разрешена. И стига сте квичали, никой не ви ваксинира насила, а само не ви приема.
93
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до До До 79 ти който имал 9 работника!Бе ти голем бизнесмен бе голяма работа си бил аз пък знаеш как ме боли *** за такова като теб!
92
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Посшедния ред от статията:Било рабо да се премине лъм принуда???А кога ще се как ще ни принудите?Ами не няма се ваксинирам и това е!
91
1
 
5
 
! Отговори
xyz преди 2 седмици
До Анонимен
Отн.:Лека корекция.
Фашиститеъ са били в Италия. В Германия - национал-социалисти.
========
Абе те не четат вече исторически книги. Те четат мобифони, а там те не пишат такива работи.
90
1
 
7
 
! Отговори
:) преди 2 седмици
До Анонимен

А пък аз започнах да се пазя от ваксинираните.
89
15
 
2
 
! Отговори
Ужасена преди 2 седмици
Трябва и тук така да стане, без ваксина няма работа, пенсия, обезщетение. Неваксинирани да имат забрана за пътуване, влизане в всякакъв търговски и обществен обект, както и забрана за излизане и на улицата.
88
0
 
13
 
! Отговори
Martin Bormann преди 2 седмици
Сталин беше казал: "не е важно кой как гласува а кой брои гласовете". В този ред на мисли, за тази "епидемия" и масова форсирана ваксинация бих казал следното: "не е важно дали съм ваксиниран или не а е важно дали имам накъв документ на който да пише, че съм ваксиниран" ..... Нека ви нагостя с порция от собствената ви манджа господа интриганти :))))
87
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Дали ваксинацията е необходима, за да се върнете на работа или в клас, е още по-труден въпрос."

Труден е за промития конформистки мозък. За нормалния човек е много лесен. Мисирки прости!
86
2
 
12
 
! Отговори
Еди преди 2 седмици
На такъв нагъл пишман работодател дето иска да ме уволнява ще му кажа направо: "Отиваме при нотариус там ми подписваш запис на заповед на стойност , примерно 1 милион лева. Аз си правя завещание и записа на заповед влиза в сила, само ако почина от ваксината. " Да видим тогава колко е корназ. И въобще такива гад.о.ве мислещи само за собствения си зад.ник трябва да фалират.
85
0
 
10
 
! Отговори
Martin Bormann преди 2 седмици
Израелците са най-големите овци в света. Холокоста беше изобретение на Зионистите с помощта на клана Варбург в Германия. Имало е програма преди 2рата СВ (може да проверите) в която са се давали маса пари на Евреи да се върнат в Палестина (по това време контролирана от Англия) за да се създаде вече планираната държава Израел. Това става с личните подписи на Фюрера! Тези които отказват да го направят ги следват лоши неща..... Зионистите са използвали собствените си хора като добичета за да заселят
84
0
 
23
 
! Отговори
Истината преди 2 седмици
И да го напишем простичко -
Това е здравен фашизъм и няма мине толкова лесно.
83
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това е един от приомите, които ни очакват.
Чорбаджиите да ни задължават.
82
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Георги Инфандиев беше прав! Предсказа го, преди 1.5г.
81
1
 
11
 
! Отговори
Истината преди 2 седмици
До наглия шеф
Отказвам по доказани здравословни съображения. Уволняваш ме, съдя те и съдът ме възстановява на работа. Капиш??
За тая ваксина подписва декларация за съгласие, никога не може да се узакони в
80
0
 
20
 
! Отговори
Петко преди 2 седмици
"Мисля, че е лоша идея бързо да се премине към принуда" - ахаа значи и това се било обмисляло като идея - изродчета мамини. Ако не скочи народа по света да се защити спукана ни е работата!
79
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абсолютно правилно. Аз също имам 9 работника и за сега ги изчаквам, защото няма ваксини, но пуснат ли масова ваксинация, който се прави на интересен и отказва да се ваксинират, изхвърча на 100%.
78
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 72.
Не е коректно Вашето изказ.То е като
да кажеш ,нямаше банани.Да корекоми,
да дънки с долари.За цветен тел. се чакаше една седмица.НООО...
Работа за всички.При заплати като
днешните,а???Карта за море14 лв- 14 денапълен панс.Хляб 34 ст бял26 добр.
Типов15 ст,предимно за прасета.Билет6 ст.Безплатно лечение.Общежитие4 лв- на месец.Квартира 25 лв.Ток4 ст.Бензин
8 ст.Шницел с гарн50 ст- най скъпото в
раб. стол.Обувки8- 14 лв.Пък ти чакай
за мебели.
77
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това е такъв геноцид и световна психоза създадена от световния елит който си мисли че управлява света за вируса с който занимават човечеството за да отдалечат фокуса от финансовата криза в света.

Бог е любов. В Бог няма болести и вируси. Живейте в Бог имайте връзка с Бог каквато сте изгубили и чисто съзнание мисли и постъпки давайте и ще бъдете винаги здрави.