Достигнал ли е Израел заветния стаден имунитет?

Някои учени не бързат да правят такива заключения
15 апр 2021 19:06, Нели Христова
116
Достигнал ли е Израел заветния стаден имунитет?
Снимка: БГНЕС

Спред водещ израелски лекар, страната е близо до достигане на "стаден имунитет".Това се случва, когато достатъчно хора от населението имат защита срещу дадена инфекция, а в следствие на това тя може да спре да се разпространява и дори хората, които сами нямат имунитет, са косвено защитени.

За да имаме стаден имунитет срещу COVID-19, прогнозният праг на хора, които са защитени от вируса, е най-малко 65% -70%. Но учените във Великобритания са по-предпазливи.

Д-р Сара Пит, вирусолог от Университета в Брайтън, призовава думите лекаря да се приемат "с изключителна предпазливост". Тя смята, че колективният имунитет трудно ще бъде достигнат, дори и при високи нива на ваксинация. Според нея все още е твърде рано да се каже: "Трябва да видим дали случаите в Израел продължават да падат и да останат на ниски нива."

Постигането на това ниво на популационен имунитет е важно за защита на хората, които не могат да бъдат ваксинирани или чиято имунна система е твърде слаба, за да предизвика добър, защитен отговор.В Израел повече от половината жители са били ваксинирани и още 830 000 души са се заразили в вируса в миналото, което трябва да им даде някакъв естествен имунитет.

Стадният имунитет работи като около 68% от населението има антитела в кръвта си, които могат да се борят с вируса.

Проф. Еял Лешем, директор на най-голямата болница в Израел, Медицинският център "Шеба", заяви, че стадният имунитет е "единственото обяснение" за факта, че случаите продължават да падат дори при отменяне на повече ограничения. "Наблюдава се непрекъснат спад, въпреки връщането към почти нормалното", каза той. "Това ни навежда на мисълта, че дори човек да е заразен, повечето хора, които срещат, разхождайки се, няма да бъдат заразени от тях."

Случаите намаляват във всички възрастови групи, включително при децата, въпреки че по-младите от 16 години обикновено не се ваксинират.

Как работи стадният имунитет?

Експертите смятат, че без да има ограничения, някой, заразен с оригиналния щам на вируса, който причинява COVID-19, ще зарази средно между трима и четирима други хора.

Ако са трима, тогава на теория, след като две трети от населението е имунизирано срещу вируса, заразен човек средно ще го предаде само на един друг човек. Това е достатъчно за разпространението на вируса, но не е достатъчно, за да расте, тъй като сме елиминирали двама от тези трима души от веригата на предаване.

На хартия звучи просто. В действителност обаче е малко по-сложно.

Ваксините не са 100% ефективни и дори когато спират хората да се разболяват, те не блокират напълно инфекциите при всички. Това означава, че някои ваксинирани хора все още могат да предадат вируса. Не всеки с прекарана инфекция от COVID-19 има силен или дълготраен естествен имунитет, а по-новите варианти на вируса са по-трансмисивни.

Това означава, че може да се наложи да бъдат имунизирани много повече хора, преди да достигнем този магически праг на стаден имунитет.

Но не всички новини са лоши. "Бих казал, че не трябва да търсим само "стадния имунитет" като знак, че можем да премахнем всички мерки за обществено здраве и да се върнем към "нормалното", обяснява д-р Пит. "По-скоро трябва да търсим постоянно ниски нива на инфекция с COVID-19."

След стадния имунитет какво следва?

Засега новите варианти не изглеждат устойчиви на ваксината. Но бъдещ вариант, който показва резистентност към вируса, обясни проф. Лешем, може да означава, че хората имат по-малка защита и страната може да потъне под прага на имунитета на стадото.

Това не е непреодолимо - може да се преодолее с допълнителни дози от ваксината, както вече се случва с ежегодния грип. Това обаче служи като важно напомняне - дори ако Израел е достигнал стадния имунитет, това може да не е постоянен фактор.

Можем да разгледаме какво се е случило с морбили през последните години.

Смяташе се, че вирусът е бил елиминиран във Великобритания, но Световната здравна организация отмени този статут през 2019 г. след "значително увеличение" на случаите на морбили, предизвикано от спад в дела на ваксинираните.

Морбили са силно заразни - всеки заразен човек заразява приблизително 15 други хора - така че обхватът на ваксинацията трябва да бъде над 90%, за да се предотвратят огнищата.


116
Още от Общество
Жените в овулация предразположени към тромбози при първа доза на АЗ?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари