Животът се завръща, но Делта мутацията изисква спешни мерки

Заболеваемостта от този вариант на коронавируса тревожи Европа
20 юни 2021 08:00, Александър Попов
116
Животът се завръща, но Делта мутацията изисква спешни мерки
Снимка: БГНЕС

Необичайни симптоми и много по-заразна: Делта мутацията държи Великобритания в здрава хватка. Там, където тя се разпространява, се оказват необходими спешни мерки. В Германия и Европа също са загрижени.

Делта мутацията създава 90% от новите зарази във Великобритания

Новата Делта мутация на вируса е отговорна за над 90 процента от всички новорегистрирани случаи на Ковид-19 във Великобритания. Тя е характерна с това, че е много по-заразна.

"Много по-малко количество вируси са необходими, за да се зарази човек", обяснява здравната експертка Линда Болд от Университета в Единбург, цитирана от "Дойче веле". А симптомите, които новият вариант предизвиква, често се различават от типичните за Ковид-19 и напомнят обикновена настинка. Това създава и риск хората да разпространяват заразата, но да не подозират, че са болни от коронавирус.

Надеждата е в имунизациите

По данни на британското правителство, изцяло ваксинираните срещу коронавирус имат висока защита от тежко протичане на заболяването, дори и при Делта варианта - между 85 и 98%. Имунизацията само с една доза обаче осигурява значително по-слаба защита - едва около 60%.

Още по темата
А опасността за неваксинираните да попаднат в болница след заразяване с Делта варианта е двойно по-голяма.

Първоначално беше предвидено да бъдат отменени всички противоепидемични мерки във Великобритания още от този понеделник. Заради разпространението на новия вариант на заразата това се отлага за след четири седмици. Британските власти искат да са ваксинирали напълно поне 2/3 от населението, за да може нощните клубове отново да отворят врати, а театралните зали и спортните съоръжения да заработят с пълен капацитет. Това трябва да се случи на 19 юли.

Прибързаното отваряне може да обезсмисли всички успехи в борбата с пандемията дотук. Подобни предупреждения отправиха германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон. Макар ситуацията в момента да изглежда под контрол, разпространението на новата Делта мутация на коронавируса буди тревога на много места в Европа.

Меркел: "Трябва да действаме координирано"

"Пандемията ни научи, че трябва да действаме координирано", каза германската канцлерка Ангела Меркел. Тревога създава фактът, че в много южноевропейски държави отново посрещат британски туристи, макар че на Острова Делта мутацията на вируса междувременно причинява 90% от всички нови инфекции.

Италия вече въведе петдневна карантина за всички пристигащи от Великобритания. Лисабон на практика е изолиран от външния свят за този уикенд. В Русия пък всички масови мероприятия с над 1000 посетители бяха забранени, след като Москва регистрира рекордните над 9000 инфекции само за едно денонощие. Кметът на града Сергей Собянин обяви, че 90% от тях се дължат именно на новия вариант на вируса.

Какво ще стане с финалната среща на Европейското?

Ангел Меркел изрази своите тревоги и по адрес на Европейското първенство по футбол и масовите събирания на фенове. Неясен е въпросът с финала на първенството, който трябва да се проведе във Великобритания. Хелге Браун - шеф на кабинета на канцлерката Меркел, вече посъветва феновете да не пътуват до Лондон за финала на турнира. Ситуацията във Великобритания създава “голяма тревога”, заяви той в интервю.

Меркел уточни, че ниският брой на заболеваемост в Германия позволява по-добро проследяване и овладяване на заразите, причинени от Делта варианта. Но все пак "е нужна предпазливост, за да имаме лято с много свободи, макар и все още не с всички свободи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
:Тя е характерна с това, че е много по-заразна.: ---- ОК, но забравихте да споменете, че е като хрема
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде стига с тази делта, алфа и тем подобни облъчвания.Станахме зомбирани овце с маски.
80
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не проумявам защо хора със силна имунна система трябва да се ваксинират.Все едно на лекоатлет да дадеш патерица ,за да си помага при движение.
79
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали там се ваксинираха яко, в Англия? Делтата била много заразна. Ми окей, то не е проблем да се зарази човек. Щом не е много по-смъртоносна, значи не е проблем. Заразяваш се, изкарваш вируса и се оправяш. Между другото - обесете престъпника компюрджия и пандемията ще свърши. Той е виновен, СЗО мълчат щото много пари им наля. Жена му го изостави, щото чрез фондацията си тоя трепе населението. Идва краят на това и жена му не искаше да е съучастник. Тоя ще гори в ада за това което направи........
78
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не се отнася за България, ние имаме изграден манталитет.
77
3
 
6
 
! Отговори
Ако съм дете преди 2 години
На тея дет пробутват и манипулират за тези *** коѝто искат да ни сложат-ще потъна от срам и ще се откажа от тях с държавен вестник! Това са слуги на лукавия умрели от страх плъхове!
76
2
 
39
 
! Отговори
…? преди 2 години
Проблема бил, че вече симптомите не са типичните за Ковид ами като лека настинка. Демек вируса си мутира в посока отслабване, а нас това ни притеснява? Или ни притеснява, че народа не иска да се ваксинира?
75
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно ...много лъжат ,но няма кой да им вярва вече )
74
1
 
33
 
! Отговори
Киро Х преди 2 години
Поредната доза пропаганда за отровната инжекция, прекурсор на смъртта.
73
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вместо в Англия да преместят финала на европейското на Герена или На миньор Перник. Поне корона няма, най много някой винкел да ги изплющи
72
1
 
36
 
! Отговори
Препатил преди 2 години
И защо да се ваксинирам, ако имам антитела? Ще ми обясните ли логично? А и какво правим с хората, които са се ваксинирали, но имат прекалено малко или нямат никакви антитела? Затваряме ги в лагери, прогонваме ги зад граница или просто ги застрелваме, за да примират от страх кога ще срещнат вируса?И въобще, с тая пропаганда за ваксините тотално сте ни омръзнали. Спирайте се вече!!!!
71
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Противозачатъчните имат 100 пъти по висок риск да предизвикат тромбози. Колкото за антителата, няма никакъв проблем да се ваксинираш ако имаш антитела. Хиперинфламаторния синдром или цитокиновата буря е при млади, болни от ковид, свръх реакция срещу вируса. . Не е от ваксина. Пак се омесват понятия и термини без разбиране.
70
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"В Германия и Европа също са загрижени." разсмяхте ме хубаво с това изречение
69
15
 
8
 
! Отговори
лъжеш преди 2 години
До Анонимен 77 - и да добавя само, че починалите от съсиреци с АЗ са 1 на милион. Шансът да излезеш от вас и да те блъсне кола е 10 пъти по-висок от това.
68
9
 
4
 
! Отговори
лъжеш преди 2 години
До Анонимен 77 - никой не е починал от това. Единствено от АЗ имаше починали хора които са взимали противозачатъчни. По принцип Спутник действа на същия принцип като АЗ и дори екипите са си партнирали. Кой знае колко хора със Спутник са починали от съсиреци, но чакай Русия да си каже. А това което ти го казваш е абсолютна лъжа. Но е разбираемо, ако говориш срещу ваксините, трябва да се "манипулира" истината, иначе няма аргументи...
67
0
 
15
 
! Отговори
Живота се завръща !! преди 2 години
Лято е! Летен сезон стартира както и полово предаваните инфекции и венерически болести започват сезона СПИН ХИМ, Гонорея, Трипер, Хламидии - сезонът е открит !!!
66
7
 
30
 
! Отговори
До 75 преди 2 години
Това да политизираш ваксина е простотия. Ти като не одобряваш руската ваксина, никой не ти пречи, нито разубеждава да се ваксинираш примерно с турската Biontech. Кой ти дава право да обиждаш хора, които са преценили, че Спутник V е най-подходяща за тяхното здравословно състояние? А коя ваксина е "НАЙ-ДОБРАТА", едва ли точно ти все още знаеш.
65
5
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тези пунткове на всяка крачка подлъгват хората. Не може без предварителен тест да ви направят ваксина. Трябва да се види имате ли антитела в организма, защото е противопоказно в този случай. Няколко души зимата в България починаха от "цитокинова буря" - тя се причинява от прекалено силен отговор на организма, произвеждащ голямо количество антитела. Как така на улицата ще ви предлагат без пари тест с вашия живот?! Осъзнайте се, хора!
64
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Търговски трик...., чрез сплашване.... А ваксината безопасна ли е?....Кой гарантира, че е?....
63
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега и срещу хрема и главоболие ли трябва да се ваксинираме?