Върви ли се към задължителна ваксинация в Европа?

Във все повече страни за имунизираните има все повече свободи
24 юли 2021 21:40, Елка Василева
268
Върви ли се към задължителна ваксинация в Европа?
Снимка: архив, БГНЕС

Във все повече европейски държави за имунизираните срещу коронавируса вече има много повече свободи, отколкото за останалите. Но решението в полза на ваксината остава лично - властите не могат да го наложат, пише Дойче веле.

Франция: Макрон призова съгражданите си да се ваксинират

В телевизионно обръщение, събрало повече зрители от финала на Европейското първенство по футбол, френският президент Еманюел Макрон се постара да даде импулс на ваксинационната кампания в страната. Мерките, предложени от него, се отнасят най-вече за медицинските служители: ако работещите в болници и в домове за възрастни хора не се ваксинират до септември, рискуват да изгубят работата си. С призива си за задължителна ваксинация френските власти реагират на разпространението на особено заразната Делта мутация. А и 39 процента от жителите на страната все още не са имунизирани напълно.

Още по темата

Същевременно правителството прие закон за въвеждането на здравен паспорт, чрез който се разчита да се повиши готовността на населението за имунизация. От вчера посещението на културни институции и на места за прекарване на свободното време е възможно само за напълно имунизираните, прекаралите заболяването и тези, които разполагат с негативен тест. От началото на август паспортът става задължителен и за посещенията на ресторанти и барове.

През уикенда десетки хиляди французи излязоха на протест срещу последните правителствени мерки, насочени срещу коронавируса. Кабинетът смята тези мерки за неизбежни в контекста на настъпващата четвърта вълна на заболяването - в неделя властите съобщиха за 12 500 нови инфекции или двойно повече, отколкото предишната седмица.

Германия: задължителна ваксинация няма да има

Наскоро след съобщенията за задължителни ваксинации в други страни германските власти дадоха ясно да се разбере, че са на точно противоположната позиция и не възнамеряват да принуждават сънародниците си да се имунизират против волята си. На 14 юли канцлерката Ангела Меркел заяви необичайно твърдо: "Не смятаме да вървим по пътя на Франция. Вече сме казвали, че задължителна ваксинация няма да има".

Но дори и при най-силно желание на властите провеждането на всеобща задължителна ваксинация в Германия е нереално. Правото на физическа неприкосновеност на гражданите е записано в конституцията. Изключения - когато децата тръгват на детска градина или на училище, трябва да са имунизирани срещу дребна шарка. Служителите на обществените и медицинските заведения, както и възпитателите и учителите, също трябва да са ваксинирани. Изискване да се ваксинират срещу дребна шарка има и спрямо бежанците и кандидатите за убежище, които трябва да се погрижат за това не по-късно от месец след заселването си в общежитие.

Великобритания: карантинните ограничения отпаднаха

Представянето на отбора на Англия на Европейското първенство по футбол въодушеви стотици хиляди фенове. Но зрителските тълпи на стадион "Уембли" без маски и без спазване на дистанция предизвикаха критики по цял свят. В самата Великобритания 85 процента от новите случаи на коронавирус се дължат на изключително заразната Делта мутация.

Министър-председателят Борис Джонсън призова сънародниците си да бъдат внимателни. Преди няколко седмици правителството въведе задължителна ваксинация за работещите в домовете за възрастни хора. Това изискване важи и за фризьорите и другите служители в сферата на услугите, както и за доброволците в обществения сектор. Същевременно под натиска на общественото мнение британският премиер едно след друго отмени карантинните ограничения - те отпаднаха окончателно на 19-и юли, който за британците стана "Ден на свободата". Новите зарази обаче никак не са малко - по над 50 000 на ден.

Гърция: броят на заразените расте

Гръцкият премиер също се опитва да овладее пандемията в страната чрез твърди изказвания и решения. "Не смятаме отново да затваряме държавата заради отношението към ваксинациите", заяви Кириакос Мицотакис. В най-скоро време на гърците ще им бъде разрешено да пребивават на закрито в ресторантите и културните институции само ако са ваксинирани. Медицинските служители и работещите в домове за възрастни също ще трябва да се имунизират задължително, в противен случай ще бъдат уволнени.

Чехия: задължителната ваксинация е въпрос на време?

В Чехия в момента за децата до 9-годишна възраст важи задължителна ваксинация срещу девет инфекциозни заболявания, сред които дифтерит, тетанус, коклюш, хепатит Б, дребна шарка, рубеола и паротит. Имунизациите са задължителни за приемането на децата в детска градина или училище. Родителите, които не са ваксинирали децата си, са заплашени от глоби.

Обществени дебати по въпроса в страната няма. Което вероятно е свързано и с това, че твърдата линия на чешкото правителство бе подкрепена през пролетта от Европейския съд по правата на човека. В решението на съда се казва, че чешката политика в сферата на здравеопазването "във всеки смисъл" отговаря на интересите на децата.

Имайки предвид позицията на властите, може да се предположи, че и ваксинацията срещу коронавирус ще стане част от програмата за задължителни имунизации. По данни на Института "Роберт Кох" напълно ваксинираните срещу коронавируса чехи са 36 процента - сравнително нисък показател в сравнение с другите държави от ЕС.
 


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
заглавието активно ли е за тия дето го публикуват?
172
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Шепа криминални елементи призовават към смърт, насилие, използват повода за ваксините за да удовлетворят потребността си да убиват и разграбват. Утайките на обществата надигат глава. Внимавайте , пазете се!
171
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Върви се към война. Вероятно тя е целта. Хората се събудиха и нама лесно да отстъпят правото си на живот и свобода. А това фашистите - управленци не искат да позволят. При това положение войната е неизбежна.
170
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе турчинът от бионтех ваксинира ли се вече? Линк моля!
169
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма нужда да е задължителна . Вирусът ще ги изчисти тия, които не искат да се предпазят. А за останалите, достъпът до обществени места и мероприятия ще е забранен. Точка.
168
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Антиваксъра става все по радикализиран . Лошо....
167
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще береме от джобата на всеки умрял от брадвата. Ваксиниран ли си? Ще умреш!
166
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
5тата вълна е смърт на всички агитатори и ваксинирани то ва включва депутати медии и ваксинирани трябва да умрете преди главната цел да се осъществи.
165
2
 
20
 
! Отговори
преди 2 месеца
Референдум
164
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Върви ли се към задължителна ваксинация в Европа?" - зависи колко пари са взели, ако не са достатъчни, ще мълчат, ако са вели за 50 поколения напред ще се обадят с някво предложение, народа ще ги срине, и на финалната права ще се окаже къв цирк е всичко, когато ги метнат в кофата за боклкук като в украйна както го метнаха.
163
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Агитирайте да ги убият всички министри, депутати, доценти и медии, както те агитират за смъртна ваксина, агитирайте както те го правят, убивай на място, с мотор и скрит номер както във Филипини, всички да измрат които са пострекали на ваксните.
162
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Европа върви към задължителна... революция.Ако се вярва на закона, че всичко се повтаря на определени цикли и като четем новините, май скоро ще започне пак във Франция.
161
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хубаво е когато шайка немислещи подписват смъртния си акт, все пак нас ни облактворяват, трябва да ги има и такива в природата, жертвите които ни дават на нас живот, благодарим ви, че се набодохте.
160
7
 
5
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
Ваксини за всички аз черпя
159
31
 
2
 
! Отговори
Грийн преди 2 месеца
Никой няма да умира сега точно, прекалена конспирация, стига сте плашили, въпроса е че ваксината разполага с ключ за клетките ви и тегли на влакче инструкциите за изработване на нещото от филм на ужасите което ще използва копирната машина за протеини на клетката, но какво точно е тайната цел не се знае. Може да е всичко, всичко от нощно виждане до безсмъртие. И пак си цъкаш 20 ръчички в рамките на 5 минути. Колко смартфони си наредил.
158
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Моля ви се не се ваксинирайте. Ако поне има още няколко мутации и умрат към 500 милиона то тогава планетата има шанс да се възстанови. Този вирус трябва да убие поне половината население на земята. Много ***. Най лошото е че на бизнеса му трябват хора иначе нямаше и да споменат че има вирус.
157
10
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 месеца
Не! Във Франция и Испания никой не се ваксинира. Готви се обаче изхвърляне на семитите от нашите земи. На Мохамед,Авраам,Моисей и Меди у клитуро !
156
5
 
22
 
! Отговори
Тепача преди 2 месеца
Че се тепаме ей ! Не сме овци да ни бучкате с експериментални химии ! Пробвайте го това и наистина няма да видите мир !
155
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Казаха го, ваксинираните са потенциални убийци, благодарение на тях, естествения подбор не е естествен а изкуствен и се появяват нови и нови вируси, антивакъсрите са природнозащитени не изкуствено, както каза един човек, покажи на антиваксъра "приобщаващо общество към средата" тенис, или нещо друго за 5 мин и ще знае как се играе, а ваксъра му го вкарай в кръвта за да знае за 5 мин и да го хване деменцията
154
5
 
16
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 месеца
До Ивайло-Гриповете никога не изчезвали и не се вижда да изчезнат. Всяка година умират по света милиони възрастни и болни хора от тях И никакви национални локдауни освен на местно ниво ако се препълнят болниците. И то най много за седмици. Противогрипните ваксини не вършеха много работа и нещо не се харчеха. А и хората си ги плащаха от джоба си. Затуй трябваше сега правителствата да плащат ваксините на биг-фарма, което бе и целта. То пак е от джоба на данъкоплатците, но пък е по-сигурно