Учен: Антителата не спират Делта варианта, неизбежна е нова вълна

Очакването е коронавирусът да става все по-опасен
29 юли 2021 21:20, Елка Василева
199
Учен: Антителата не спират Делта варианта, неизбежна е нова вълна
Снимка: архив, БГНЕС

Няма индикации за отслабването на вируса SARS-CoV-2, за 18 месеца той мутира от оригиналния ухански до индийския щам, който е от 3 до 4 пъти по-заразен. Логичното очакване е той да продължи да става все по-опасен.

Това заяви молекулярният и еволюционен биолог от департамента по генетика в университета в Станфорд Георги Маринов пред bTV.

Още по темата

Според него Делта мутацията на вируса се размножава с такива темпове, че антителата не са възможни да я спрат, което прави новата вълна неизбежна в световен мащаб, не само при ниските ваксинационни нива в България.

Маринов добави, че дори и да ваксинираме 100% от населението, няма да спрем трансмисията на индийския щам със сегашните ваксини.

Биологът обясни още, че колективният имунитет е постижим, но само временно, тъй като нивата на антитела спадат.

"В Израел наблюдаваме, че отново има растеж на случаите, което означава, че ефективността на ваксината там клони към нула. Тя все още се държи добре спрямо тежко заболяване, но се оказва, че след около 6 месеца ефективността ѝ започва да избледнява и след определен период от време трябва да бъде поставена нова доза. Задължително е това да се случи с хората, които са ваксинирани в края на миналата и началото на тази година, но аз не виждам нещо такова да се прави, поне у нас", каза биологът.

Според учения вероятността вирусът да е изтекъл от лаборатория е "60 на 40 процента", като вероятно обаче не е направено умишлено, а по-скоро става въпрос за "гаф".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вишата раса на българите знае всичко. жалко че ковид ще я довърши.
158
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Либерастията (начело с памперса в САЩ) ще ви мамят с т.нар. Наука, както те я наричат, което няма нищо общо с истинската наука. Ще вадят от 9 кладенеца вода, за да ви заблудят да вярвате на тяхната селективна наука. Либерастията е РАК за ВСЯКО общество и трябва да се изкорени преди да е унищожила човешката раса както я познаваме.
157
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясни сте ни като бял ден с пЛандемията ви! Спринцовките треа да шарят нон-стоп че да не падат печалбите. Когато правителствата се ограбят достатъчно, пЛандемията магически ще се стопи и изчезне.
156
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ефекта плацебо не е лечебен винаги ! След третата доза всички измамници ще бъдат рязко разконспирирани
155
1
 
2
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
Как мислите, какъв е пси-профила на човек, забегнал отвъд океана, за да прекара живота си в лаборатория за биологични оръжия пет етажа под земята? Продаването на душата на Дявола "в името на науката" е отдавна разчепкан морален казус.
154
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обиновена хрема . Лекува се с витамин Ц и парцетамол. Забравете са предишния стар свят.Ще ни побъркат локдауни. Измислиха нови варианти за да ни държат заложници на собсвените ни правителства.Следващата стъпка е да ни забранят да ходим на работа. Децата на училище. Ще валират ресторантите и малкия бизнес.На всеки 3 м ще измислят нов щам, за да удължават забраните. А ваксинираните в един момент ще пукясът от дозите, които им бият уж да спасят света от ужасния вирус.
153
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хъм
152
0
 
2
 
! Отговори
до 154-ия тулуп преди 2 години
Първо го изкарай леко пък после пиши,васкиниран ***.
151
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
споко, антиваксъри, никой не може да ни оспори мястото на най-див и най-*** народ в ЕС.
150
3
 
19
 
! Отговори
Циганин Комунист преди 2 години
Другари господа и другарки госпожи добре дошли в света на медицинската диктатура интересно е да се разбере колко време ще ви е необходимо да разберете че всичко се прави с цел да ви се отнеме свободата и най вече правото на живот. Между другото в сравнение с този режим другите които бяха по света са като детска игра!
149
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 170Не разбрахте ли че ще станат ваксини чак в далечната 2023
148
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странното е че в Англия процентът смъртни случаи засега е нисък. Т. е. засега изглежда че Астратансе справя. Да видию в Израел пфайзър дали ще удържи фронтът. Нали целта беше да няма тежки случаи а да е като настинка. Ако ваксините правят това са достатъчни добри.
147
2
 
5
 
! Отговори
Фф преди 2 години
Да се спре пускането на мутациите. Най- накрая да се спре!Това трябва.
146
1
 
17
 
! Отговори
... преди 2 години
Честито на всички ваксинирали се срешу короната... първите 2 игли са безплатни завсички, след това по 3 на всеки 6 месеца, легално зависими. Т-вирусът вече е тука, очакваме зомбитата :)
145
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Георги Маринов, боли ме швепса за грипчето.
144
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименпример с ротарикс от преди дни... Бебе на 7 месеца с ротарикс повърна 2 пъти и се оправи. Дете на 2 и половина без ротарикс -> на системи за рехидратация, заради неспирно повръщане и диария.
143
1
 
43
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
Казват им в лицето, че ваксините не работят, че ваксинирани или не вълна пак ще има. А помните ли, че в началото обещаваха, че ваксината ще спре пандемията и живота ще се върне към нормалния. Сега обещават, че ваксинираните ще изкарат по-леко ако се разболеят. Да, но при условие, че си поставят ваксина срещу новия вариант. Замислете се дали пак няма да се окаже лъжа. И да напомня, че производителя не дава никакви гаранции за безопасност на продукта. Иначе щеше да поеме евентуални обезщетения.
142
1
 
10
 
! Отговори
Пабло преди 2 години
Първите 2 игли са безплатни
141
1
 
20
 
! Отговори
Ασ преди 2 години
Дълъг е пътят докато стигнем до Омегата. Засга знам, че между Делта и Омега има още 19 други букви. Също така знам, че след пътвата игла има втора, след нея трета и така нататък. Знам също така, че миналото лято се надавахме идващата зима да е последната с вируса. Да не говорим, че знам, че науката не е излязла от бъркането на гърнето. Само очите от мишка и ноктите от саламандър са сменени с неща кръстени като моноклонални-антитела, mRNA или пък вектор. Накрая пак природата решава
140
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вирусът бил изолиран от една машинка още в началото на пландемията, само дето един човек е едновремено в борда на директорите на тази фирма от която е машинката и в пфизер. сЛоЧаЕнОсТ