BLM, ЛГБТ-шествията, Antifa измитат традиционната цивилизация

"Взгляд": Русия е последната Европа
Обновена: 1 авг 2021 20:37 | 1 авг 2021 20:30, Александър Попов
306
BLM, ЛГБТ-шествията, Antifa измитат традиционната цивилизация
Снимка: БГНЕС

Историята за смъртта на Римската империя днес се припомня все по-често. Което е разбираемо: времето на упадъка на Рим има твърде много общо с днешния и все по-очевиден приближаващ се упадък на Европа.

Същата липса на духовно ядро, същото господство на източните култове, магьосници и чародеи, същият приток на варвари, наводняване на улиците на европейските столици и превръщането им в сметища, същият разпад на морала, семействата и традициите, същата демографска криза. Нека си припомним, че упадъкът на Рим не на последно място се дължи на факта, че просто нямаше кой да попълни легионите му - движещата сила на римската цивилизация, пише руският публицист Владимир Можегов на страниците на вестник "Взгляд", цитиран от "Фокус".

Днес нещата са още по-пагубни. Белите народи - основата на световната цивилизация - напълно са спрели да раждат. Всички миграционни бариери са премахнати. Социолозите уверено прогнозират, че до 2040 г. САЩ вече няма да бъдат предимно бяла страна. Малко по-късно същото ще се случи с Германия, Франция и Европа като цяло.

Ако има глобални различия с кризата в Рим, то те, уви, не са в полза на сегашната цивилизация.

През IV век умореният Рим е претъпкан от млади германски племена, пълни с младежка страстна сила. Именно те, след като са били покръстени, са съставили гръбнака на средновековната цивилизация на Запада. Днес? Кой трябва да обнови цивилизацията? Древните араби-мюсюлмани или още по-древните китайци?

Ето защо „драмата на историята е изиграна“, отбелязва историкът Сергей Соловьов преди повече от сто години, като уточнява, че "нейният епилог може, както в драмите на Ибсен, да се проточи за още пет действия". Синът на историка, Владимир Соловьов, пя за есхатологичния „панмонголизъм“, пълзящ по света като сянка: „Панмонголизъм, макар името да е диво, но ми харесва на ухото ...“. И тези редове на Соловьов като епиграф към пророческите му „скити“ са поставени от Блок. И изглежда обаче, че не е далеч времето, когато улиците на европейските градове ще бъдат изпълнени с дива орда от варвари.

Да, всъщност всичко това вече се случва: бунтовете на BLM, Antifa, ЛГБТ-шествията измитат традиционната цивилизация и култура не по -лошо от ордите „хуни“. И от дълбините на Азия очите на древните китайци безстрастно гледат как пясъците на Азия обхващат Европа: такова е лицето на нашия свят, или по -скоро лицето на неговия неизбежен край. Краят на историята обаче е нещо трудно за разбиране и предвиждане. През 1990 г. всички, следвайки Фукуяма, изглежда казваха - да, краят; тридесет години по -късно те започнаха да разбират, че краят е близо, но не толкова еуфоричен. И какво ще се окаже след още трийсет? Вярно ли е, че изобщо не са останали млади хора?

А руснаците? Да, да, разбира се, те не са по-млади от германците-готи. Те създадоха своята държавност и пишеха първите си големи книги едновременно с младата християнска Европа. Но след това „желязната завеса“ на татарското нашествие падна и Русия наистина се върна в Европа само пет века по -късно, с тропота на брадви в корабостроителниците на Адмиралтейството на Петър Велики. Те се върнаха в Европа вече дълбоко болна, вече трескаво ограничавайки своя християнски проект, вече безнадеждно заразена с вируса на демокрациите и революциите. И руските войски от 1812 г. небрежно пренесоха европейската инфекция на ботушите си вкъщи. Но въпреки това, все пак ... Фактът, че младите и диви (по европейските стандарти) славянски народи вероятно ще успеят да обновят Европа, Хегел вече предпазливо намекна. Шпенглер (бащата на "Запада на Европа") говори за това публично (прочетете неговия "прусизъм и социализъм").

Да, и през цялото това време Русия не се отнасяше към Европа с безусловен ентусиазъм. Да, имаше тясна, но много шумна прослойка от полуобразована полуинтелигенция, с гласа на еднакво проницателни брошури, призоваващи: „така че и ние като в Европа“ (тази прослойка съществува и днес). Но истинската руска духовна аристокрация, в лицето на Пушкин или Чаадаев, гледаше на нещата по съвсем различен начин. Тя погледна към Европа донякъде отстрани и донякъде надменно, считайки себе си за пълноправна да съди за всичкото си добро и зло, и да съди по най -високата мярка ... „Ние сме истински европейски съдебен закон“, каза Пушкин.

Чаадаев, от друга страна, мечтаеше за бъдеща Русия и нейната мисия: да събуди стара Европа, да я очисти и да я спаси от революционен разпад. Творбите на Гогол и Достоевски са пълни със същия патос. Последното, говорейки за „скъпите за нас камъни на Европа“, означаваше едно: време е да спасим Европа от вулгарната й „демокрация“ и варварската „революция“, тоест тоталното унищожаване на духовността и културата. И самата Европа усети този руски поглед, четейки го от произведенията на Гогол и Достоевски. Точно затова младият Томас Ман нарече руската литература „свята“. Валтер Шубарт изпя истинска ода за Русия, с похвали, може би прекалено ласкави за ушите им, но понякога необходима - за да премахне мъглата на самокритиката.

Накратко, идеята за освобождаване на Европа винаги е била един от централните кодове на руската култура. И може би е време да го помни? В началото на 2020 г., до голяма степен определяща година,“Изборският клуб“, руският добре познат консервативен мозъчен тръст, ръководен от писателя Александър Проханов, пусна произведение със самообяснителното заглавие „Руски ковчег“, в което предложи определящи формули на нова руска идеология.

Тези формули обаче са много прости и разбираеми под името: „цивилизацията на потопа“, в която се е превърнал съвременният Запад и която унищожава цялата европейска култура и самия човек (превръщайки го в трансхуманистично „нещо“), това е необходимо да се противопостави на "цивилизацията на ковчега", която ще запази християнската европейска традиция. И не само тя, но като цяло всички традиционни култури, които са запазили концепцията за свещеното, за вечното, за смисъла на човешкото съществуване.

А също и за младостта на Русия. Забележителният руски композитор и философ Владимир Мартинов, автор на книгата „Краят на времето на композиторите“ - най -добрият пример за традиционната руска философия на новото време, представя нашата цивилизация като епоха на постепенно „изсушаване“ или „замръзване“ извън “съществуването, разделяйки го на няколко фази, от много горещото (което той нарича„ иконосфера “) до най -студеното, днешното („ информосфера “), времето на окончателното отчуждаване на човека от Битието. Например, той свързва църковния разкол от 12 век с факта, че докато Западът вече е навлязъл във „фазата на културата“, Византия все още е в „иконосферната фаза“, докато Русия остава в „иконосферата“ до 18 -ти век.

Така бързо, след два века, след като е преминала през фазите на култура и цивилизация, руската нация наистина остава нация, която все още е твърде млада по европейските стандарти. Колелото на историята се претърколи над нея и дори доста й счупи костите, но не замъгли дълбините й. За разлика от цивилизацията на Запада, Русия все още си спомня своето начало и следователно наистина остава единствената, която е в състояние да построи „ковчег“ (авторът има предвид Ноевия ковчег-бел.ред.).

Така че очевидно спасението на Европа, което е един от основните кодове на руската цивилизация, ще продължи по този начин: тя просто ще „вземе на борда“ онези европейци, които не искат да станат парче месо за „свирепите хуни“ или виртуален файл в трансхуманистичната матрица.

И Русия ще стане нова Европа, нов Рим. Въпреки това, дори и сега тя е това - последната Европа, която все още остава на света.


306
Още по темата: РусияЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
5
 
30
 
! Отговори
42 преди 2 месеца
До 171Пишеш глупости Нидерландия има 2.5 пъти по-малък БВП от Русия. Освен това състоянието на дълготрайните активи на руската икономика я нареждат в топ 3 на света.Русия има огромна цена като икономика, защото разполага с изключително мащабна и скъпа инфраструктура, огромни енергийни и ядрени, мощности, огромен брой самолети, кораби, тежка техника, тръбопроводи.Сградният фонд на Русия е предостатъчен да събере и половината Китай.Тук даже не включвам природните богатства, като гори, полезни изк
165
38
 
10
 
! Отговори
Саурон преди 2 месеца
Аз съм Българин.На 33 г от София. С добра работа и образование.Имам приятел 33 г. Той е доктор. :) Също Българин.И двамата сме МЪЖЕ :).Мъже на място.Аз не виждам нещо нередно освен тенденциозната статия.Относно Римската империя - това че са се плющели кой с който му падне.... далеч това не е причината за краха й
164
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От Иван Грозни та до днес, само трети Рим бълнувате. Първо оправете живота на обикновените руски хора и тогава спасявайте света от варвари.
163
30
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Една западаща и миниатюрна страна, без никакви ресурси - Нидерландия, има по голяма икономика от Русия... Факт!
162
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Че авторът се е увлякал, това е така. Но е неуспоримо че Европейската купура умира много бързо, а единственото което я заменя е инфантилна псевдо-либерална инквизиция.Паралелът с мазовият хедонизъм и разврат с 4ти век в западната Римска империя е много добър.
161
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Такива евтини пропагандни статии се получават само след доста водки ...
160
2
 
46
 
! Отговори
42 преди 2 месеца
Само като се сетя как наскоро в САЩ и Англия се подиграха с официалната история, горяха знамена и събаряха статуи...
159
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ми то в Русия ЛГБТ колкото искаш и то все богати. Навсякъде са!
158
6
 
31
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Това също са и приоритетите на соро...соидът Рюстю Иванов от ДееБъ
157
32
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Още като прочетох първите изречения си рекох: Това го е написал само някой комунист русофил, последовател на култа към Путин. И като видях кой е източника и автора спрях да го чета...
156
18
 
8
 
! Отговори
Хаххаххаххах преди 2 месеца
РускА *** това е нищо друго
155
0
 
40
 
! Отговори
@176 преди 2 месеца
Антифа са хибрид от комунн.исти и анархисти (Днес.бг са забранили половиния български език)
154
2
 
47
 
! Отговори
@176 преди 2 месеца
БЛМ са Blacklivesmatter , организация , която не би трябвало да бъде занимателна извън САЩ , ама ей на медиите раздуват, а Антифа са странен хибрид между *** и анархисти , групи безработни безполезници с леви идеи , искащи , които пък са гуша за гуша с разни фашисти , не могат да се погледнат заедно и да проумеят , че исторически са едно и също нещо. Статията е много вярна и хубава , с лек екстракт от пропаганда.
153
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 185 ПророкРусия ще я има но Европа в този вид няма да я има още дълго- и спри да се дрогираш сутрин рано преди да е станал мъжът ти от африка
152
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 186 АнонименВаксинирани ваксари
151
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То па една цивилизация, ум да ти зайде. Коронавируса е каймака на цивилизацията. Гледам все едни цивилизовани зомбита се разхождат наоколо.
150
45
 
4
 
! Отговори
Пророк преди 2 месеца
Русия ще бъде пометена от огромни кафявивълни миришещи на урина и екскременти.Русофили те ще пият от това.
149
1
 
37
 
! Отговори
За неразбралите преди 2 месеца
БЛМ и Антифа са патериците на Комрад Байдън-Шпиц командите. Фашистбук и Комитуитър са пропагандните звена и сърцето на цензурата.СиЕнЕн е съвременното Работническо Дело. Фашингтон е съвременната Масква!
148
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Байдънясването и обаманизирането на Света тече с пълна сила!А Сорос потрива стари кунки.
147
5
 
48
 
! Отговори
запада се самоуби преди 2 месеца
в Германия белите посрещнаха тълпите маймуночоввеци с розови мечета, когато майммммуняците почнаха да изнасилват поголовно немците не само че не направина нищо ами немкините сформираха движение от доброволки да задоволявали сексуалните потребности на "бежанците" - на запад белите са превърнати в нищо не годни бокклуццци, аз не спирам да се чудя как западните *** сметат да воюват с Русия, как ще подкарат това овче стаддо срещу Русия !?