Доц. Кунчев: Четвъртата вълна на COVID-19 е тук, макар и с бавен темп

Обмисля ли се локдаун в някаква форма само за неваксинирани?
305
Доц. Кунчев: Четвъртата вълна на COVID-19 е тук, макар и с бавен темп
Снимка: БГНЕС

По думите му е напълно възможно през септември да има по 3000 заразени на ден

Според доц. Ангел Кунчев вече се намираме в началото на четвъртата вълна на коронавирус и е възможно в началото на септември да достигнем по 3000 заразени на ден.

"От една седмица отбелязваме непрекъснат ръст на заразените. За щастие, не с прекалено бърз темп, но е факт, че миналата седмица имаше ден с над 300 заразени. Предполагам, че тази седмица ще минем над 500", прогнозира Кунчев в ефира на Нова тв.

По думите му е напълно възможно през септември да има по 3000 заразени на ден, цифра, която бе посочена и от математика проф. Витанов като песимистичен вариант.

"Колко точно ще бъдат заразените и колко бързо ще дойдат, зависи от много фактори като се започне от процента на имунизацията, където не можем да се похвалим кой знае с какви успехи и минем през спазването на мерките, където още по-малко можем да се похвалим с някакви успехи. За съжаление, можем да очакваме и по-тежки от възможните варианти", коментира доц. Кунчев.

Обмисля ли се локдаун в някаква форма само за неваксинирани?

"От медицинска гледна точка в това има логика. Имунизираните са много по-защитени от останалите. От чисто социална гледна точка обаче избягвам да правя коментари, защото обществото е много изморено и никак не е склонно да приема нови ограничителни мерки. Предполагам, че всяко едно управление, каквото и да е то, ще се съобрази с този факт. Бих препоръчал нови и тежки ограничения само като крайна мярка, защото натрупаната умора и желание за нормален живот са много силни. Ако обаче кривата е твърде стръмна, ако имаме 3000-4000 заразени на ден, това не е невъзможно да се случи. Всичко зависи от обстановката", посочи още Кунчев.

По думите му ваксината с две дози пази в огромна степен този, който си я е направил.

"Всички данни за смъртност и тежко протичане показват, че тя работи и то много добре. 95-96% от хората в интензивни отделения са неваксинирани", каза още той. И добави, че въпреки факта, че ваксината в пъти намалява възможността да се заразим и да носим вируса, възможността за заразяване не може да се изключи.


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
много противен и негативен човек, патологичен лъжец и агитатор, а за фейса му дори не ми се коментира
6
0
 
26
 
! Отговори
Сърфист преди 2 месеца
обичам Вълните - Яхвам ги!
5
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тук ли е вълната? Добре, че ми подсказа. Иначе нямаше да знам. Иначе тук била вълната и колко мъни ти придойдоха в сметката с тая вълна?
4
1
 
61
 
! Отговори
Муахаха преди 2 месеца
200 000 бяха на Протест вчера в Париж, без Маски, Един до Друг без Дистанция - идва Вълна, но тази която ще Ви Помете, лъжливи Купени Слуги на Фарма-Мафията!
3
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кунчев, пази се от вълната, че ще вземе да те измете. Или изчегърта...
2
31
 
3
 
! Отговори
Смехурко преди 2 месеца
Наречи го Антиваксър иЕстествен отбор. Новата чума унищожава ***
1
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За какво използвахте чувалите за трупове? За четвъртата вълна ли ги пазите, или за петата?