Без ваксинация и с неспазване на мерки може да стигнем 100 хил. заразени с COVID

Според Лъчезар Томов прогнозата за есента е мрачна
6 сеп 2021 20:04, Нели Христова
223

Есента вече е тук, а случаите на заразени с COVID-19 отдавна се увеличават всекидневно. Какво ни чака? Ако не спазваме мерките, а темпът на ваксинация продължава да върви толкова бавно, сценарият няма да е благоприятен. На това мнение е математикът Лъчезар Томов.

"Очакванията са, понеже имаме много малко ваксинирани, въпреки големият брой преболедували, да имаме вълна, подобна на миналата есен, достигане на 100 хиляди души. Ако има 60 хиляди случая, очаквам да има нужда между 10-11 хиляди легла, ако има 100 000 случая, ще са нужни между 15 000 и 19 000, зависи колко са ваксинираните възрастни, защото тези хора над 60 години, вземат 2/3 от леглата", категоричен е математикът.

Важна роля за това играе и Делта вариантът, който е по-заразен.
 
"Уханският вариант заразяваше 2-2,5, Алфа заразяваше 4, а този вариант заразява между 5 и 10, вероятно 8. Делта е доста по-тежък от предишните. Рискът от хоспитализации скача два пъти, при малките деца 4 пъти", допълни още Томов пред Bulgaria ON AIR.

В световен мащаб четвъртата вълна е доста по-слаба от предходните и това се дължи на големия процент ваксинирано население, коментира проф. Пенка Петрова. Нашата страна обаче не е направила достатъчно за справяне с поредната Ковид вълна.

"В България искаме без да правим нищо като общество, изведнъж да освободим мерките и да живеем спокойно. Това може да се случи обаче в държави като Дания, където мерките се разхлабват, тъй като населението е ваксинирано. Това е единственото противодействие. В момента от инфектираните българи с Ковид-19 - 93,8 процента от тях са неваксинирани", посочи проф. Пенка Петрова, директор на института по микробиология към БАН.

Според нея за хората от рискови професии ваксинацията би трябвало е задължителна. Същото мнение споделя и математикът.

Поставянето на трета доза ваксина срещу коронавируса подсилва имунния отговор, както и при други ваксини, при които има реимунизация. Но засега тя е само препоръчителна.


223
Още от Коронавирус
Не е лесно с пост COVID синдром: Не живеем истински живот!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
. Я се скрий бе, голям вирусолог се изкара и ти, явно с математиката не ти е провървяло.
208
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Event 201, знаете ли какво е това събитие и кои участват?
207
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Значи, ако не се почне ваксинация, ще продължаваме да ръсим със самолетите вируси, до когато усвоим парите от Евросъюза . А те, говнярите от Брюксел, искат всичките ваксини да се използват, няма значение, че не са ефикасни.
206
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До капитан майтапчийски "На първата секунда вдясно (бялата фланелка с червените ръкави) може да видите колко си носят маските лекарите! Под брадичката. Парцала го слагат само като значт че ги снимат. " - и дистанция се спазва, и работно облекло носят (всеки касап с различно, ама айде)
205
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До капитан майтапчийски "На първата секунда вдясно (бялата фланелка с червените ръкави) може да видите колко си носят маските лекарите! Под брадичката. Парцала го слагат само като значт че ги снимат. " - на 0:05 вляво също
204
0
 
4
 
! Отговори
капитан майтапчийски преди 2 седмици
На първата секунда вдясно (бялата фланелка с червените ръкави) може да видите колко си носят маските лекарите! Под брадичката. Парцала го слагат само като значт че ги снимат.
203
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
С преброителите, разнасящи зараза, ще ги стигнем.
202
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Стойчо, ако не им запушиш устата на тези професори, после да не се чудиш защо пак се е провалила ваксинационната кампания?!Те са тези, които я провалят!
201
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е добре де, хайде навит съм да изчакам и да видя дали ще се сбъднат предсказанията на оракулите? Математик оракул Витанов предсказа до септемри над 3000 новозаразени на ден...
200
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
100000 заразени не значи 100000 болни. Ако медицински одит мине по ковид отделенията поне 50 %могат да се лекуват в къщи. Точат здравната каса защото клиничната пътека е скъпа. И, не! Няма да се ваксинирам.
199
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Заради преброяването ще литнат бройките!
198
2
 
14
 
! Отговори
върбанБрястовСалкъмо преди 2 седмици
По страшното е че имаме над 1 милион заразени с ваксина. Бог (природата) е милостив. Оцелели сме без ваксина и без наука поне 10 000 години. Сега обаче шепа *** се гласят да ни довършат.
197
2
 
22
 
! Отговори
алоо преди 2 седмици
Тези пропагандисти за слагане на препарата(все още СЗО не е обявила официално че е ваксина) изобщо ли не четат какво става по Европа,че въпреки почти 2/3 ваксинирани т.нар. вълни не са спирали?!?
196
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Баща ми на 70 години, с ДВЕ сърдечни операции, го изкара и НЕ стигна до болница. Не знам кое му е по-опасното. Миналата есен беше много по-зле. Вирусът правеше директно пневмонии. В момента, да ме извинявате, но силата му не е толкова голяма.
195
0
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
Типична пропагандна статия от някакъв псевдо-математик, който досега един път не е познал с прогнозата. Докога такива хора няма да носят отговорност за изказванията си?
194
0
 
15
 
! Отговори
Я па я..! преди 2 седмици
Тези закупени милиони ваксини трябва да се сложат. Няма да ги изхвърляме в канализацията.
193
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какво ли не правите за да вземете тези милиони господа политици ???
192
3
 
35
 
! Отговори
човека с бича преди 2 седмици
Този математик-чревовещател заслужава 10 волски бича и пускане в селски нужник с главата надолу за мнението си.Все едно лекар инфекционист да ни доказва теорема в Неевклидова геометрия.
191
2
 
14
 
! Отговори
Мери преди 2 седмици
До епидемиолог Плашат се от това, да не се търси сметка за изхарчените на вятъра пари!Щом ми изтриха предния коментар, значи се плащат Сигурно има защо.
190
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тия се държят така сякаш никога няма да се срещнеш с вируса ако спазваме мерки или има начин да го заличим. Всеки един от нас, рано или късно, ще се срещне със вируса. Който искал се е ваксинирал вече. Отваряйте всичко, стига с тия промивки и ни оставете да си живеем живота.