Без ваксинация и с неспазване на мерки може да стигнем 100 хил. заразени с COVID

Според Лъчезар Томов прогнозата за есента е мрачна
6 сеп 2021 20:04, Нели Христова
223

Есента вече е тук, а случаите на заразени с COVID-19 отдавна се увеличават всекидневно. Какво ни чака? Ако не спазваме мерките, а темпът на ваксинация продължава да върви толкова бавно, сценарият няма да е благоприятен. На това мнение е математикът Лъчезар Томов.

"Очакванията са, понеже имаме много малко ваксинирани, въпреки големият брой преболедували, да имаме вълна, подобна на миналата есен, достигане на 100 хиляди души. Ако има 60 хиляди случая, очаквам да има нужда между 10-11 хиляди легла, ако има 100 000 случая, ще са нужни между 15 000 и 19 000, зависи колко са ваксинираните възрастни, защото тези хора над 60 години, вземат 2/3 от леглата", категоричен е математикът.

Важна роля за това играе и Делта вариантът, който е по-заразен.
 
"Уханският вариант заразяваше 2-2,5, Алфа заразяваше 4, а този вариант заразява между 5 и 10, вероятно 8. Делта е доста по-тежък от предишните. Рискът от хоспитализации скача два пъти, при малките деца 4 пъти", допълни още Томов пред Bulgaria ON AIR.

В световен мащаб четвъртата вълна е доста по-слаба от предходните и това се дължи на големия процент ваксинирано население, коментира проф. Пенка Петрова. Нашата страна обаче не е направила достатъчно за справяне с поредната Ковид вълна.

"В България искаме без да правим нищо като общество, изведнъж да освободим мерките и да живеем спокойно. Това може да се случи обаче в държави като Дания, където мерките се разхлабват, тъй като населението е ваксинирано. Това е единственото противодействие. В момента от инфектираните българи с Ковид-19 - 93,8 процента от тях са неваксинирани", посочи проф. Пенка Петрова, директор на института по микробиология към БАН.

Според нея за хората от рискови професии ваксинацията би трябвало е задължителна. Същото мнение споделя и математикът.

Поставянето на трета доза ваксина срещу коронавируса подсилва имунния отговор, както и при други ваксини, при които има реимунизация. Но засега тя е само препоръчителна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
. Я се скрий бе, голям вирусолог се изкара и ти, явно с математиката не ти е провървяло.
188
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Event 201, знаете ли какво е това събитие и кои участват?
187
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи, ако не се почне ваксинация, ще продължаваме да ръсим със самолетите вируси, до когато усвоим парите от Евросъюза . А те, говнярите от Брюксел, искат всичките ваксини да се използват, няма значение, че не са ефикасни.
186
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стойчо, ако не им запушиш устата на тези професори, после да не се чудиш защо пак се е провалила ваксинационната кампания?!Те са тези, които я провалят!
185
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е добре де, хайде навит съм да изчакам и да видя дали ще се сбъднат предсказанията на оракулите? Математик оракул Витанов предсказа до септемри над 3000 новозаразени на ден...
184
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
100000 заразени не значи 100000 болни. Ако медицински одит мине по ковид отделенията поне 50 %могат да се лекуват в къщи. Точат здравната каса защото клиничната пътека е скъпа. И, не! Няма да се ваксинирам.
183
2
 
14
 
! Отговори
върбанБрястовСалкъмо преди 2 години
По страшното е че имаме над 1 милион заразени с ваксина. Бог (природата) е милостив. Оцелели сме без ваксина и без наука поне 10 000 години. Сега обаче шепа *** се гласят да ни довършат.
182
2
 
22
 
! Отговори
алоо преди 2 години
Тези пропагандисти за слагане на препарата(все още СЗО не е обявила официално че е ваксина) изобщо ли не четат какво става по Европа,че въпреки почти 2/3 ваксинирани т.нар. вълни не са спирали?!?
181
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баща ми на 70 години, с ДВЕ сърдечни операции, го изкара и НЕ стигна до болница. Не знам кое му е по-опасното. Миналата есен беше много по-зле. Вирусът правеше директно пневмонии. В момента, да ме извинявате, но силата му не е толкова голяма.
180
0
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Типична пропагандна статия от някакъв псевдо-математик, който досега един път не е познал с прогнозата. Докога такива хора няма да носят отговорност за изказванията си?
179
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ли не правите за да вземете тези милиони господа политици ???
178
2
 
14
 
! Отговори
Мери преди 2 години
До епидемиолог Плашат се от това, да не се търси сметка за изхарчените на вятъра пари!Щом ми изтриха предния коментар, значи се плащат Сигурно има защо.
177
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия се държят така сякаш никога няма да се срещнеш с вируса ако спазваме мерки или има начин да го заличим. Всеки един от нас, рано или късно, ще се срещне със вируса. Който искал се е ваксинирал вече. Отваряйте всичко, стига с тия промивки и ни оставете да си живеем живота.
176
6
 
13
 
! Отговори
Мери преди 2 години
Може да са достатъчни,но май са малко позакъснели.Не мислите ли? Цяло лято свободно летуване по хотели на морето, маски не се слагаха нито в автобуси, нито в магазини.Сега навременни мерки, които били достатъчни.Дано да е така! Спираме спортни прояви на открито,защото вирусът е интелигентен и ходи само като публика по стадионите.После умирали 100 килограмови 33 годишни младежи и девойки от Ковид.
175
4
 
28
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Престанете да плашите хората бе! От сплашването до диктатурата има само една крачка! Хората вече не ви се връзват!
174
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едва ли ще са само 100 хиляди. Досега имаме 462710 заразени и две голями вълни на заразяване. При новата вълна може и до 150-200 хиляди заразени да стигнем. Това не е на ден, както е написал преди час един опитвайки се да ни манипулира.
173
2
 
5
 
! Отговори
D преди 2 години
ДЕЛТАТА е слаб, лек. Така писахте, че е казала проф. Аргирова в този сайт.
172
2
 
24
 
! Отговори
AAA преди 2 години
Делта е доста по-тежък от предишните. Рискът от хоспитализации скача два пъти, при малките деца 4 пъти", допълни още Томов пред Глупости. Делта е най лекия вариант, в Индия 0.1% смъртност от него. В UK 0.4%, така че да спрат да лъжат
171
4
 
25
 
! Отговори
AAA преди 2 години
ако ще и 500 000 да станат, не разбраха ли че никой не го интересува. Да се боцкат в парламента ако искат по 5000 пъти че да избият поръчаните бройки
170
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината защитава на 100% - факт. Това че се заразяват повторно, ваксинирани срещу ковида - значи това не е ваксина. Истинската ваксина, срещу морбили например си е ваксина и като се ваксинираш - НЕ СЕ ЗАРАЗЯВАШ ПОВЕЧЕ от морбили. Това с което бодете хората е ковидбъркоч някакъв. Не е ваксина, щом се заразяват отново.