Проф. Гетов: Трета доза е одобрена само за "Пфайзер"

Не е хубаво да се смесват различните видове ваксини, обясни той
5 окт 2021 15:06, Петя Славова
16
Проф. Гетов: Трета доза е одобрена само за "Пфайзер"
Снимка: БГНЕС

 Трета доза от ваксината против COVID-19 е одобрена само за "Пфайзер"  от Европейския регулатор и само за лица над 18-годишна възраст. Според Европейската агенция по лекарствата третата ваксина ще може да се поставя поне шест месеца след като е била инжектирана втора доза.

За ваксината на "Модерна" в момента се оценяват документите и данните, за векторните ваксини нямаме все още подадена информация.

Още по темата

Става въпрос за трета доза минимум след 28-мия ден за лица с намален имунитет, компроментирана имунна защита, след трансплантация и други подобни. Тоест, ваксината на "Пфайзер" става тридозова за тях, обясни пред БНТ проф. Илко Гетов, български представител в Европейската агенция по лекарствата.

За лицата с нормална функция на имунната система се препоръчва третата доза да се постави след 6 месеца, обясни още експертът.

Според него, не е необходимо да се прави изследване за антитела, счита се, че третата доза подсилва ефикасността на ваксината

Проф. Гетов посъветва хората да не смесват различните видове ваксини.

 


16
Още от Коронавирус
Мира Кожухарова: 89% от заразените през септември - неваксинирани
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 седмици
Ваксина,на която DOT е невалиден,могат да си сложат само маааал.оууу.мниии.
15
0
 
5
 
! Отговори
помнещ преди 3 седмици
Този щом е "професор" трябва да помни,че през социализма.Да социализъм си беше!! " Комунизъм" го "кръсти" СДС след 1989 г,та да звучи по убедително и зловещо за пред младите! Та този другар,трябва да помни прекрасно.Че ваксината против каквото и да било,беше ЕДНОКРАТНА!! Тоест,бият ти я и забравяш! Какво значи това днес ! ва,2 ра че и 3 та "ваксина"? ШАРЛАНТАНИ!!!
14
2
 
7
 
! Отговори
Президентчето преди 3 седмици
Трета доза може само на: 1. Президентчето и цялата негова шайка начело с бългapoyбиeцa Кацата; 2. Всички журналистчета, които пригласят на здравната "политика" на фaтmaka; 3. На всички от предишното правителство на тиквата; 4. Всички от така наречените "нови партии", начело с видните ваксъри - Хр. Иванов, майчето, музиканта, годжи и "доктора"от ИТН Чорбанов; 5. Всички "доктори", които са плюли на хипократовата клетва и трeпят българите с отровите.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не е хубавао да мешате ваксите. Да сте виждали чипове на Интел и на АМД да се мешат? Не, нали? Като се чипирате - само с един тип чипове да е.
12
1
 
10
 
! Отговори
1-н преди 3 седмици
Ваксините с изтекъл срок на годност само за трета доза ли ги пазите или и за сефтето може? Питам щот гледам резко паднаха бройките имунизирани, да не би да има някакво неразбиране в електората?
11
2
 
8
 
! Отговори
Драго преди 3 седмици
А ваксина "Шмайзер" има ли?
10
1
 
14
 
! Отговори
Направо преди 3 седмици
всеки месец! Какво е това, само 3 дози за цяла година?!?
9
2
 
15
 
! Отговори
Не! преди 3 седмици
Ние първа не искаме, той за трета мрънкя :D :D :D
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тичам, едвам дочаках одобрението на трета доза, тичам...
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Счита се. А как се доказва? И не трябваше ли вече да е доказано? А още се счита? Като новината от преди дни за някакво лекарство дето било супер тествано било на 600 човека в две групи, едната с лекарството другата с плацебо.Да ви сeрa на науката с тая извадка от 300 човека.
6
4
 
4
 
! Отговори
Дар от БОГ преди 3 седмици
Всеки човек по отделно е създаден от природата ! Природата и БОГ решават какви таланти да има човек и може би какъв да бъди ! Природата е по силна от нас - хората, природата ако сметни за добре да наказва хора, значи има за какво ! А човек, който прилича на наказан, всъщност не е наказан , зависи от някои неща ! Аз така мисля !
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Щом не трябва да смесват ваксините значи само хората с Пфайзер могат да си боцнат трета доза, а другите ще чакат?
4
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най-подходящи за трета бустерна доза (след 3 до 6 месеца след ваксинирането) са руската ваксина Спутник Лайт и китайската целовирусна ваксина Синофарм
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
още 1 прафесор! колко хиляди станаха? а колкото до смесването- ми аз обичам коктейли бе!
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоя не разбира! Витанов математИка каза, немало проблем да месиш и прайш коктейл. Аз на него му вярвам!
1
4
 
17
 
! Отговори
Цеко преди 3 седмици
А онова животно годжи каква си сложи?