Помощ за родителите на деца до 14 години, които са вкъщи

Право на нея имат семейства с доход от 975 лв. на човек
21
Помощ за родителите на деца до 14 години, които са вкъщи
Снимка: Dnes.bg, архив

Родителите на деца до 14 години, които не посещават училище, детска ясла или градина поради въведените противоепидемични ограничения, имат право на месечна целева помощ в случай, че са принудени да излязат в неплатен отпуск, тъй като не могат да работят дистанционно, нямат възможност да ползват платен отпуск и не са в болнични. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

За семейства с едно дете размерът на помощта е равен на минималната работна заплата – 650 лв. За семейства с две и повече деца помощта е 150% от размера на месечната минимална работна заплата или 975 лв. Конкретната й стойност се определя за всеки месец поотделно съобразно броя на дните, в които в училището/детското заведение са въведени противоепидемични ограничения, които не могат да надхвърлят дните, в които работещият родител ползва неплатен отпуск.

В случай, че дистанционното обучение е въведено за срок над 10 работни дни от месеца, помощта се получава в пълния й размер. Ако ограниченията са за срок от 6 до 10 работни дни от месеца, за семейства с едно дете размерът на помощта е 325 лв., а за семейства с две и повече деца размерът на помощта е 487,50 лв. При въведени ограничения до 5 работни дни от месеца за семейства с едно дете размерът на помощта е 162,50 лв., а за семейства с две деца - 243,75 лв.

Помощта се отпуска на семейства, в които средният доход на човек през месеца, в който училищата, детските ясли или градини са затворени заради Ковид-19, е по-нисък или равен на 150% от минималната заплата или 975 лв. Това означава, че за да има право на такава подкрепа от държавата семейство с едно дете трябва да има общ доход до 2925 лв., а с две деца – до 3900 лв.

Право на такава финансова подкрепа имат родителите, които са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или неговият размер е по-нисък от 975 лв. Помощта може да се ползва и от самоосигуряващи се, които не могат да работят поради противоепидемичните ограничения.

Месечната целева помощ се отпуска въз основа на заявление-декларация, подадено в Дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес най-късно до края на месеца, следващ месеца, за който в училището/детското заведение са въведени ограничения във връзка с извънредното положение.

От въвеждането на помощта през септември 2020 г. до момента от нея са се възползвали 53 294 семейства. С актуализацията на държавния бюджет бяха осигурени допълнително 30 млн. лв. за изплащане на целеви помощи за родители на деца до 14 години, с което общият бюджет на мярката за 2021 г. беше увеличен на 103 млн. лв.


21
Още по темата: училищепомощдеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
ОСТАВКА КРАДЦИ преди 1 месец
ПРИ БОРИСОВ- ДАВАХА НА ВСИЧКИ РОДИТЕЛИ ЗА ВРЕМЕТО НА ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕ- ХУНТАТА НА РАДЕВ ОГРАНИЧАВА И КРАДЕ ПАРИТЕ- ПОЗОР ЗА КРАДЦИТЕ. АМА НАЛИ ОБЕЩАВАХА ВЕЛИКИ НЕЩА, А ТО КАКВО- ВИСОКИ ЦЕНИ НА ВСИЧКО- НЕКАДЪРНИЦИ.
15
3
 
3
 
! Отговори
Бабите вкъщи преди 1 месец
Бабите - вкъщи, а младите - на площада, за да отвоюват свободата си! Върнахме се в 1941 г.! Само името и джендъра са сменени - от Адолф на Урсула.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да не са ви позеленели топките че такива непремерени решения вземате
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
връщайте децата на училище, тия помощи сигурно никой не може да изпълни критериите да ги вземе, само прах в очите
12
1
 
4
 
! Отговори
Алко преди 1 месец
Много гръмко заглавие! Но подзаглавието ясно казва: пак нахранихме римляните :)))
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 10 - Виж ся! Ако ти е трудно да сформираш и най-елемнарните изречения и да позлваш повече от 200 думи, защо изобщо влизаш тука?
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бла бла бла
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ехеее ... и кво - остааш без работа, бичат пореден локдаулн и не можеш и на интеревю да отидеш и нищо не ти даа таз държааа мършаааа! МИ ШИ ГА КРАДЕМИ МИ НЕМИИИИИ!
8
2
 
1
 
! Отговори
бай Ламби преди 1 месец
До РоРоАма ако искаш да си баш кът президента Радеффф, требе зелениот чорап дет ша го наденеш на чутурата си да е едно към едно с неговия.Демек да има барем две дупки, една на големиот пръст и една отзаде на петътъ!
7
6
 
10
 
! Отговори
РоРо преди 1 месец
Абе радеф каза ,че нямало никакъв вирус ,а вирусът го измислил Бойко.Слагаш си зеленият чорап на главата и си като президента -вирус не те лови
6
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И задължителна физкултура-коремно ,лицеви опори ,коремни преси и пър дене в коридора.Гарантирано от радеф
5
8
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 1 месец
Радев има ли зелен сертификат.Или е само със зелен чорап
4
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лицеви опори ,коремно и *** в стаята това са помощите от фигурантът радев и сие.
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво налага да гледаш един 14 годишен вкъщи? Нали според закона не може да се оставят сами деца до 12 години?
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
'размерът на помощта е равен на минималната работна заплата 650 лв.' --- управата защо не опитат да живеят те с тия пари?
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не! Категорично!